Πώς να πλένετε φρούτα και λαχανικά με ασφάλεια

Πώς να πλένετε φρούτα και λαχανικά με ασφάλεια

Μάθετε πώς να πλένετε φρούτα και λαχανικά με ασφάλεια. Η καλή υγιεινή των τροφίμων είναι μια σημαντική συνήθεια για την υγεία. Το πλύσιμο φρέσκων προϊόντων βοηθά στην ελαχιστοποίηση της μικροβιακής μόλυνσης αλλά και της χημικής, η οποία προκύπτει από τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες και οι οποίες θα μπορούσαν να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις βέλτιστες πρακτικές για το πλύσιμο διαφόρων φρέσκων φρούτων και λαχανικών πριν τα καταναλώσετε.

Τα φρέσκα προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι σας έχουν βρεθεί στα χέρια πολλών ανθρώπων. Το σωστό πλύσιμο λοιπόν μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κατάλοιπα που φέρνουν μαζί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην κουζίνα σας.

Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία του Covid 19 μάς δημιούργησε ανασφάλεια για καθημερινά πράγματα που κάναμε μέχρι τώρα με κλειστά μάτια. Ξαφνικά αρχίσαμε να αμφιβάλλουμε αν προσέχουμε αρκετά, αν καθαρίζουμε σωστά τα χέρια μας, αν καθαρίζουμε καλά κάθε τι που μπαίνει στο σπίτι μας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σίγουρα τα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα φρέσκα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν μια σειρά από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι ένας υγιής τρόπος για να ενσωματώσετε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Πρέπει να καταναλώνονται σε τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα, εφόσον εφαρμόζονται ασφαλείς μέθοδοι καθαρισμού.
Ωστόσο, δεδομένης της πανδημίας COVID-19, κυκλοφορούν πολλά πρωτοσέλιδα που ενθαρρύνουν πιο «επιθετικούς» τρόπους πλύσης φρέσκων προϊόντων πριν την κατανάλωση, χρησιμοποιώντας καθαριστικά που περιέχουν χημικά και δεν είναι ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα όμως, με τους επαγγελματίες υγείας αυτό δεν συνιστάται και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη συγκυρία της παγκόσμιας πανδημίας, το σωστό πλύσιμο φρέσκων φρούτων και λαχανικών αποτελεί μια απαραίτητη συνήθεια να για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη των επιβλαβών καταλοίπων και μικροβίων. Μάθετε λοιπόν πώς να πλένετε φρούτα και λαχανικά με ασφάλεια.

 

Με νερό και ασφάλεια
Το πλύσιμο φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε δροσερό νερό αποτελεί μια καλή πρακτική όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Λάβετε υπόψη ότι τα φρέσκα προϊόντα δεν πρέπει να πλένονται μέχρι να είστε έτοιμοι να τα καταναλώσετε. Το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν από την αποθήκευσή τους μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο είναι πολύ πιθανή η ανάπτυξη βακτηρίων.

Πριν ξεκινήσετε να πλένετε τα φρέσκα τρόφιμα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε επίσης ότι όλα τα σκεύη, οι νεροχύτες και οι επιφάνειες που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία των προϊόντων σας είναι απολύτως καθαρές. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορούν να καθαριστούν επαρκώς με δροσερό νερό και ελαφριά τριβή πριν τα φάτε.

Οι γενικές μέθοδοι πλύσης είναι οι εξής
Φρούτα που περιβάλλονται από σκληρή φλούδα
Μήλα, λεμόνια και αχλάδια, καθώς και ριζώδη λαχανικά, όπως πατάτες, καρότα και παντζάρια. Καλό είναι να τα καθαρίσετε με τη βοήθεια μιας βούρτσας με καθαρή, μαλακή τρίχα για την καλύτερη αφαίρεση υπολειμμάτων από τους πόρους τους. Προηγουμένως, όμως, πριν τα ξεφλουδίσετε πλύντε τα κάτω από τρεχούμενο νερό, έτσι ώστε η βρωμιά και τα βακτήρια να μην μεταφέρονται από το μαχαίρι στα φρούτα ή τα λαχανικά.

Φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, το μαρούλι, τα πράσα και τα σταυρανθή λαχανικά όπως τα λαχανάκια των Βρυξελλών και το κινέζικο λάχανο είναι τα βασικά φυλλώδη λαχανικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Θα πρέπει να αφαιρέσετε πρώτα τα εξωτερικά τους φύλλα και στη συνέχεια να τα μουλιάσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό, προσθέτοντας για ακόμη καλύτερα ένα οικολογικό καθαριστικό. Στη συνέχεια να ξεπλένονται καλά και να στραγγίζονται.

Ευαίσθητα τρόφιμα
Τα μούρα, τα μανιτάρια και άλλα ντελικάτα φρούτα και λαχανικά μπορείτε να τα πλύνετε με μια σταθερή ροή νερού. Μόλις ξεπλύνετε καλά τα λαχανικά σας, στεγνώστε τα με καθαρό χαρτί ή πετσέτα. Τα πιο ευαίσθητα τυλίξτε τα απαλά σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν χωρίς να τα πιέσετε.

Πηγή: natura nrg.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr