Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε ζάλη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε ζάλη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε ζάλη

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας(NIH) των ΗΠΑ αναφέρουν ότι 90 εκατομμύρια Αμερικανοί θα βιώσουν ζάλη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Αν και πολλές φορές δεν μας φαίνεται περίεργο όταν νιώθουμε ζαλάδα, όπως όταν σηκωνόμαστε απότομα, όμως άλλες φορές, μια ζάλη μπορεί να μας χτυπήσει φαινομενικά από το πουθενά. Η ζάλη μπορεί να είναι αποπροσανατολιστική και λίγο τρομακτική, αλλά σε ποιες περιπτώσεις προκαλεί ανησυχία;

Τζουλιάννα Καρνέζη

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ζάλη μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, ορισμένων φαρμάκων, άγχους, αφυδάτωσης ή μείωσης της αρτηριακής πίεσης , μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια μιας ζάλης, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται λιποθυμία, αδυναμία, αστάθεια ή οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών των αισθήσεων. Όταν όμως συνοδεύεται από το συναίσθημα ότι όλα γυρίζουν, έχουμε τον γνωστό σε όλους μας ίλιγγο .

Ενώ η ζάλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας, η πιθανότητα να εμφανιστούν ζαλάδες αυξάνεται καθώς το άτομο μεγαλώνει.

Τι να κάνετε όταν αισθανθείτε ζάλη
Όταν νιώσετε τα πρώτα σημάδια ζάλης, θα πρέπει να ξαπλώσετε για να αποφύγετε μια πιθανή πτώση. Το να πίνετε νερό είναι επίσης σημαντικό – ειδικά εάν είστε αφυδατωμένοι. Καθώς τα συμπτώματα αρχίζουν να περνούν, σηκωθείτε αργά και προσεκτικά.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που θα θέλετε να αποφύγετε να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας ζάλης. Για παράδειγμα, αποφύγετε το κάπνισμα και ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλατιού, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Εάν η ζάλη διαρκέσει περισσότερο από μερικές ώρες, θα πρέπει να σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Σε περίπτωση που η ζάλη συνοδεύεται από συμπτώματα ιλίγγου, θολή όραση, πόνο στο στήθος, μούδιασμα στα χέρια ή δυσκολία στην ομιλία, φροντίστε να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα εάν είστε άνω των 60 ετών.

Σε τι διαφέρει ο ίλιγγος από τη ζάλη
Ο ίλιγγος είναι ένας τύπος ζάλης που χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική αίσθηση περιστροφής. Για να μην συγχέεται με τη ζάλη, ο ίλιγγος μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών διαφορετικών καταστάσεων που επηρεάζουν το εσωτερικό του αυτιού. Ορισμένες κοινές παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο περιλαμβάνουν καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως(BPPV), νόσο του Ménière, αιθουσαία νευρίτιδα και λαβυρινθίτιδα.

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) είναι η πιο κοινή αιτία ιλίγγου και οφείλεται στην μετατόπιση κρυστάλλων και την συσσώρευση τους σε συγκεκριμένη θέση του έσω ωτός. Αυτό κάνει τον εγκέφαλο να λαμβάνει ανακριβή σήματα ότι το κεφάλι σας κινείται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο.

Η νόσος του Ménière, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό στο εσωτερικό αυτί, με αποτέλεσμα επεισόδια ιλίγγου. Η νόσος του Ménière προσβάλλει συνήθως ενήλικες μεταξύ 40 και 60 ετών. Εν τω μεταξύ, η αιθουσαία νευρίτιδα και η λαβυρινθίτιδα οφείλονται σε λοιμώξεις που προκαλούν φλεγμονή, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ίλιγγο, πόνο στο αυτί και εμβοές.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον ίλιγγο
Η θεραπεία για τον ίλιγγο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της πάθησης ή της διαταραχής που τον προκαλεί. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίλιγγος θα υποχωρήσει τελικά από μόνος του. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή συμπτωματικής ανακούφισης για τον ίλιγγο.

Για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιισταμινικά που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανακούφιση. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον ίλιγγο και να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων. Ωστόσο εάν ο ίλιγγος σας είναι σοβαρός, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή για να σας βοηθήσει με τις ασκήσεις.

jenny.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr