Μετεωρισμός, ευερέθιστο έντερο και ενόχληση στο στομάχι. Όλα τα βότανα και οι συνταγές που σταματούν το πρόβλημα.

Μετεωρισμός, ευερέθιστο έντερο και ενόχληση στο στομάχι. Όλα τα βότανα και οι συνταγές που σταματούν το πρόβλημα.

 

Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, βλέννα στα κόπρανα και εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται ότι τα άτομα με IBS έχουν ευαίσθητα έντερα που «αναστατώνονται» εύκολα.

Το φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι προτιμά περισσότερο τις γυναίκες κάτι που τελικά αλλοιώνει και μάχεται την ποιότητα της ζωής τους και την καθημερινή λειτουργικότητα τους. Η ανεμελιά χάνεται και η εστίαση στο πρόβλημα κυριεύει την καθημερινότητα τους.

Οι άνθρωποι γίνονται μη λειτουργικοί με αισθήματα συναισθηματικής κόπωσης και ντροπής.   Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην πρώιμη ενήλικη ζωή δηλαδή κατά την εφηβεία.

Παρακολουθώντας τα αίτια οι ειδικοί δεν έχουν βγάλει κάποιο συγκεκριμένο πόρισμα ως προς τις αιτίες. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως αλλαγές στη ρουτίνα, συναισθηματικό στρες, μόλυνση και δίαιτα μπορούν να πυροδοτήσουν μια επίθεση. Παρόλα αυτά η έρευνα έχει δείξει ότι ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη μπορεί να είναι σημαντικός στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του IBS, ευερέθιστου εντέρου.

Με την εισβολή της στον οργανισμό η σεροτονίνη, αλλάζει τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων στο έντερο και προκαλεί αλλαγές στην αίσθηση του πόνου αλλά και στη λειτουργία του εντέρου.

Για όσους έχουν την ανησυχία ότι το σύνδρομο είναι προάγγελος για κάτι άλλο σοβαρότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, άδικα πανικοβάλλονται. Καθώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων του εντέρου, όπως ο καρκίνος ή η κολίτιδα.

Φαίνεται όμως ότι και το άγχος παίζει ρόλο κλειδί.
Το άγχος έχει έναν τρόπο να προκαλεί καταστολή ενός σημαντικού συστατικού που ονομάζεται inflammasome και το οποίο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Η λήψη όμως προβιοτικών ακυρώνει αυτή τη δράση όπως φάνηκε σε πειράματα που έγιναν σε ζώα και τα δεδομένα τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gastroenterology.

Μετεωρισμός, ευερέθιστο έντερο και ενόχληση στο στομάχι. Όλα τα βότανα και οι συνταγές που σταματούν το πρόβλημα.

Συμπτώματα: αέρια στην κοιλιά και στο έντερο –αεροφαγία- μετεωρισμός
Ποια βότανα εμποδίζουν το πρόβλημα και προκαλούν περιστολή στο έντερο διευκολύνοντας την αποβολή τους.

Τα βότανα αυτά είναι: Άκορος Αρχαγγελική, Αχιλλέα, Βάλσαμο, Γλυκάνισο Γλυκόριζα Δάφνη, Δεντρολίβανο, Άνηθος, Θρούμπι, Θυμάρι, Κανέλα, Κάρδαμο, Κόλιανδρος, Κουμαριά, Κρεμμύδι,Κύμινο, Λεβάντα, Λουίζα, Μαϊντανός, Μαντζουράνα, Μάραθο, Πορτοκάλια, Ρίγανη, Σκόρδο, Τίλιο, Tριφύλλι

Συμπτώματα:Για τυμπανισμό στομαχιού και εντέρου
Ακορος, Αρχαγγελική, Βασιλικός, Γαρύφαλλο, Δενδρολίβανο Μάραθο, Μελισσόχορτο, Μοσχοκάρυδο, Ρίγανη, Σκόρδο.

 

Συνταγές για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων με αφεψήματα-βότανα.

 

Συνταγή με γλυκάνισο. για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων

Κανείς δεν αγνοεί πόσο αποτελεσματικό για το τυμπανισμό είναι το γλυκάνισο είναι μάλιστα και τόσο αθώο και τόσο αποτελεσματικό πού το χρησιμοποιούμε και για τα μωρά.

Ρίχνουμε 5 έως και 6 γραμμάρια σε δύο ποτήρια ζεματιστό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά το έγχυμα να κάτσει ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια του βοτάνου και κατόπιν πίνουμε ένα φλιτζάνι το μεσημέρι και ένα φλιτζάνι το βράδυ μετά το φαγητό

Συνταγή με χαμομήλι για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων.

Το αφέψημα από χαμομήλι για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο: ρίχνουμε 3 γραμμάρια σε 2 ποτήρια καυτό νερό, τα αφήνουμε 10 λεπτά και πίνουμε μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό. Προσοχή δεν πρέπει να βράζουμε το χαμομήλι επειδή κατά τη διάρκεια του βρασμού, καταστρέφονται τα αιθέρια έλαια του. Για τον τυμπανισμό βέβαια πρέπει να ακολουθήσουμε το εξής μυστικό: να προτιμήσουμε το γερμανικό χαμομήλι πού βρίσκεται αποκλειστικά στα φαρμακεία. Είναι πιο δραστικό για αυτή την περίπτωση.

Συνταγή με μέντα για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων.
Βάζουμε 8 γραμμάρια φύλλα μέντας σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα φλιτζάνι μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό. Εδώ προσοχή στα νευρικά άτομα καλύτερα ας μην προτιμήσουν αυτή την εκδοχή – συνταγή, καθώς το τσάι της μέντας, ερεθίζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία

Συνταγή με βασιλικό για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων.
Σε δύο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 5 γραμμάρια βασιλικό και το αφήνουμε να στραγγίξει επί 10 λεπτά .Πίνουμε ένα φλιτζάνι μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό

Συνταγή με μάραθο για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων.
Βράζουμε 8 σπόρους μάραθο σε 2 ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα μετά το μεσημεριανό και μετά το βραδινό φαγητό.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι πίνοντας αφέψημα μάραθου θα παρατηρήσετε αν είστε γυναίκα και μία υπέροχη στρογγυλάδα στο στήθος σας! Ο μάραθος στρογγυλεύει το σχήμα του γυναικείου στήθους και αυξάνει ελαφρώς τον όγκο του!

Συνταγή με μαντζουράνα για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων.

Η μαντζουράνα έχει μεταξύ άλλων και την ικανότητα να διώχνει τα αέρια των εντέρων. Για να το πετύχουμε αυτό, ρίχνουμε 10gr φύλλα μαντζουράνας σε 2 ποτήρια καυτό νερό και όπως γίνεται με όλα τα εγχύματα, το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί μέσα στο νερό ώστε να απελευθερώσει τις ουσίες του. Πίνουμε 1 φλιτζάνι μετά το μεσημεριανό και ένα φλιτζάνι μετά το βραδινό φαγητό.

Συνταγή με μελισσόχορτο για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων

Για να την εκτελέσουμε μέσα σε 2 ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10gr μελισσόχορτο. Ακολούθως, προσθέτουμε και 5 γραμμάρια γλυκάνισο και στραγγίζουμε μετά από 10 λεπτά. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι, μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό

Συνταγή με φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας, για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων
Στην ένατη συνταγή μας, βράζουμε φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας και πίνουμε ένα φλιτζάνι αφέψημα μετά το μεσημεριανό και βραδινό φαγητό

Συνταγή με σπόρους κόλιανδρου, για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων

Βάζουμε 5 γραμμάρια σπόρους κόλιανδρου σε 2 ποτήρια βραστό νερό και πίνουμε αφού κρυώσει 1 φλιτζάνι του καφέ μεσημέρι και 1βράδυ μετά το φαγητό.

(Στην περίπτωση που δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορούμε να αυξήσουμε την δοσολγία και να πιούμε το αφέψημα μας μέσα σε ένα ποτήρι του κρασιού αφέψημα

Συνταγή με πεντάφυλλο και γλυκάνισo, για τον τυμπανισμό και τα αέρια των εντέρων.
Bάζουμε 6 έως και 7 γραμμάρια από τις ρίζες και τα φύλλα του πεντάφυλλου σε 2 ποτήρια νερό και όταν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και 4 γραμ. γλυκάνισο. Mετά από 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Πίνουμε 1 φλιτζάνι μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό

Συνταγές αιθέριων ελαίων για να αντιμετωπίσετε τους σπασμούς του εντέρου γαστρεντερίτιδα, αεροφαγία, εντερικά προβλήματα, μετεωρισμό.

 

Με μαλάξεις και γρήγορο μασάζ μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία σας και να πάψετε να υποφέρετε από το έντερο σας.

Συνταγή 1η.

Σε 20 ml η μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιου
θα στάξετε,
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικό
και
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο.

Θα κάνετε επαλείψεις στην κοιλιά (με δύο -τρεις σταγόνες από το μείγμα σας) για ανακούφιση όποτε αισθάνεστε δυσάρεστα.

Συνταγή 2η
σε 20 ml αμυγδαλέλαιο στάζουμε,
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού
και
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι

Θα κάνετε επαλείψεις στην κοιλιά (με δύο -τρεις σταγόνες από το μείγμα σας) για ανακούφιση όποτε αισθάνεστε δυσάρεστα.

3η συνταγή
σε 20 ml αμυγδαλέλαιο ή μια γεμάτη κουταλιά της σούπας,
στάζουμε 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
και
4 σταγόνες μαύρο πιπέρι.

Θα κάνετε επαλείψεις στην κοιλιά (με δύο -τρεις σταγόνες από το μείγμα σας) για ανακούφιση όποτε αισθάνεστε δυσάρεστα.

Ιδιότητες:
Ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιικές και διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος,μυικές κράμπες, σπασμοφιλία, νευροφυτικές, άγχος, αϋπνία, ναυτίες, αεροφαγία, μετεωρισμός, κωλικοί γαστρεντερικού, διευκολύνουν την πέψη, ενισχύουν την ηπατική λειτουργία, αναλγητικές

Ενδείξεις. για βακτηριακές λοιμώξεις , ιογενείς, μυκητιακές, παρασιτικές, δυσπεψία γενικά τονωτικές.

Προφυλάξεις: δεν συστήνονται σε εγκύους.

Το μυστικό: Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού που περιέχεται στην πρώτη και δεύτερη συνταγή είναι ένα ισχυρό μυστήριο. Στη δράση του ισχύει το όλα ή τίποτα. Η δρα καταιγιστικά στη θεραπευτική του δράση στο πάσχον άτομο επιλύοντας προβλήματα χρόνων ή δεν δρα καθόλου! Δεν χάνετε όμως τίποτα αν το δοκιμάστε εφόσον βρίσκετε στη διάθεση σας.

Το μυστικό της 3ης συνταγής: Εκτός ότι ανακουφίζει, καταπολεμά επίσης και την βουλιμία ηρεμεί ενώ δημιουργεί και αίσθημα κορεσμού.

Σημείωση: τα βότανα και τα αιθέρια έλαια είναι φάρμακα. Συνεργαστείτε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Οι συνταγές αυτές λειτουργούν ενισχυτικά δεν υπάρχει λόγος να διακοπεί καμία συμβατική θεραπεία.
Ενημερωθείτε από τον ιατρό ή τον εναλλακτικό που σας παρακολουθεί.

Συνταγή για πρόληψη και θεραπεία με βότανα και διατροφή.

Σύμφωνα με τον Dr James Duke Πρώην επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου θεραπευτικών φυτών στην Αμερική: τα αντιφυσσώδη βότανα περιέχουν συστατικά που καταπραΰνουν το στομάχι και προλαμβάνουν τα αέρια είναι λοιπόν ιδανικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσπεψίας.

Η θεραπευτική μίξη του Dr James Duke

Υλικά.

Χρησιμοποιούμε φρέσκα ή τριμμένα φύλλα ή κοπανισμένους σπόρους από τα παρακάτω υλικά

-Γλυκάνισο,,
-Χαμομήλι,
-Φρέσκο Κόλιανδρο
-Κανέλα
-Σπόροους Κόλιανδρου
-Τζίντζερ
-Μελισσόχορτο
-Λεβάντα
-Γλυκόριζα
-Μέντα
-Κόκκινη πιπεριά

Ακολούθως θα χρειαστούμε και 240 ml νερό. Θα ανακατέψουμε πρώτα τα βότανα της επιλογής μας ανάλογα με τη γεύση μας στην ξηρή τους κατάσταση και θα προσθέσουμε από μια έως και δύο κουταλιές γλυκού από αυτή την μίξη σε βρασμένο νερό για 10 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και απολαύστε.

Τι συμβαίνει με την κολίτιδα.


Η κολίτιδα χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα να χωνευτεί η γλουτένη μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα βρώσιμα δημητριακά.
Το στάρι για παράδειγμα μαζί με τη μαγιά με τα οποία γίνεται το συμβατικό ψωμί, αναστατώνουν τον οργανισμό όσων πάσχουν από κολίτιδα η γλουτένη, καθώς ερεθίζει το λεπτό έντερο. Πράγμα που οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης αλλά και μείωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

Η μόνη λύση είναι να αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει γλουτένη συμπεριλαμβανομένου και του σκληρού σιταριού το ίδιο κάντε επίσης, με το κριθάρι και τη βρώμη. Ίσως σας φανεί δύσκολο στην αρχή αλλά με τον καιρό και διαβάζοντας καλά τις ετικέτες, θα μπορείτε να τρώτε καλά και χωρίς γλουτένη. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι κάποιοι σπόροι επιτρέπονται και αυτοί είναι ο αμάραντος, το καλαμπόκι, το κεχρί, η κινόα και το ρύζι

Διατροφικές συστάσεις κατά την οξεία περίοδο.

Παρ όλο που προσέχετε, αρκεί ένα ταξίδι και η αλλαγή κλίματος ή ένα ξαφνικό ψυχολογικό σοκ, για να ξανά προκύψει το πρόβλημα στο σώμα σας.

Για να μην υποφέρετε ακολουθούν οι παρακάτω ιατρικές συστάσεις μέχρι να ανακουφιστείτε.

Διατροφικές Συστάσεις.απο την Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

Προκειμένου να μην ταλαιπωρείστε από φουσκώματα, διάρροιες και πόνους στην κοιλιακή χώρα θα πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής διατροφικές οδηγίες:

• Να μην τρώτε παραπάνω από 1 σαλάτα καθημερινά
• Να μην τρώτε σαλάτα τις μέρες που έχετε όσπριο ή λαδερό.
• Να βγάζετε τη φλούδα από τη ντομάτα.
• Να πίνεις εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό.
• Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες πράσινα λαχανικά
• Οποιοδήποτε χορταρικό – λαχανικό πρέπει να τρώγεται μαζί με: κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια, αυγό, τυρί κίτρινο, ψωμί, φρυγανιές: ποτέ σκέτη σαλάτα ή μαζί με όσπρια ή λαδερά.
• Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες λαχανικά που σας πρήζουν: μαρούλι, χόρτα, κρεμμύδι, λάχανο.
• Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες όσπρια & λαδερά.
• Να μασάτε πολύ καλά και να τρώτε σιγά.
• Πρώτα τρώτε το κυρίως γεύμα και μετά τα λαχανικά
• Να μην τρώτε άγουρα φρούτα και να αφαιρείτε πάντα τη φλούδα.
• Πρώτα θα τρώτε το φαγητό σας και μετά θα πίνετε υγρά.
• Ποτέ υγρά με άδειο στομάχι και όχι απότομη λήψη.
• Τα γαλακτοκομικά και τους χυμούς να τα συνοδεύετε πάντα με κάποιο αμυλούχο (ψωμί ή φρυγανιές ή κράκερ).
• Να μην καταναλώνεις αναψυκτικά και ροφήματα με ανθρακικό.
• Τα όσπρια και τα λαδερά είναι προτιμότερο να τα βράζετε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν – να τα λιώνεις να μη φαίνεται η φλούδα τους και πάντα να τα συνοδεύεις με τυρί και ψωμί.
• Να αποφεύγετε ξηρούς καρπούς ή να τους καταναλώνεις τριμμένους.
• Να προτιμάτε το γάλα χωρίς λακτόζη.
• Να προσέχετε τα ξινά, και το λεμόνι.
• Προτιμήστε αρτοσκευάσματα & ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

Έρευνα Σύνταξη: Ζωή Κυροπούλου Δημοσιογράφος Συγγραφέας.

Πηγές.- Βιβλιογραφία
Lidell Lucinda, The book of massage:
Farrer-Halls Gill, Aromatherapy Bible
Price Shirtley, Aromatherapy for common oilments
100 ΒΟΤΑΝΑ 2000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΖΑΙΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΖΑΙΟΣ.
ΣΠΙΤΙΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ με βότανα εκδόσεις Ίριδα.
Φυσική Αντιγήρανση Dr James A Duke Εκδόσεις Ψύχαλος.

ΒΟΤΑΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΘΗ
www.betterhealth.vic.gov

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr