Πώς να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος και να διατηρήσετε ψυχική ισορροπία

Πώς να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος και να διατηρήσετε ψυχική ισορροπία

Πώς να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος και να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Η δουλειά μας καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Η πανδημία του COVID-19 πυροδότησε την εισαγωγή των διαμορφώσεων γραφείου εργασίας από το σπίτι, οι οποίες έχουν εκτινάξει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για μεγάλο αριθμό ατόμων. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και το Στρες στην Εργασία (NIOSH), έχει ορίσει το εργασιακό άγχος ως «οι βλαβερές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που εμφανίζονται όταν οι απαιτήσεις της εργασίας δεν ταιριάζουν με τις ικανότητες, τους πόρους ή τις ανάγκες του εργαζομένου». Είναι φυσικό το άγχος της δουλειάς σας να είναι συντριπτικό και μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο ζωής και την υγεία σας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους για να το κατανοήσετε καλύτερα και να το αντιμετωπίσετε με καλύτερο τρόπο.

Ποιες είναι οι αιτίες του εργασιακού άγχους;
Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Το άγχος επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά και προκαλείται σε κάθε άτομο διαφορετικά. Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές αιτίες εργασιακού στρες:

Οι ώρες εργασίας είναι πολύ μεγάλες
Οι πολλές ώρες εργασίας έχουν αποδοθεί ως o πρωταρχικός παράγοντας που προκαλεί άγχος στους ανθρώπους στην εργασία. Ακόμη και πριν χτυπήσει η πανδημία, οι πολλές ώρες εργασίας πραγματικά έκαιγαν τους ανθρώπους και ο εξαναγκασμός του να τηρούν αυτές τις πολλές ώρες επηρέασε δυσμενώς τη σωματική και ψυχική υγεία. Οι ρυθμίσεις γραφείου «εργασία από το σπίτι» δημιουργούν ακόμη περισσότερες ώρες εργασίας, επειδή πολλοί εργοδότες περιμένουν από τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο, καθώς βρίσκονται στην άνεση του σπιτιού τους.

Ανεπαρκής αποζημίωση
Κάθε εργαζόμενος που εργάζεται πολλές ώρες και καταβάλλει σκληρή δουλειά αναμένει δίκαιη αποζημίωση. Ωστόσο, παράγοντες όπως η οικονομία, η εκμετάλλευση ή ο ανταγωνισμός έχουν οδηγήσει σε ανεπαρκή αποζημίωση για μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Το να εργάζεσαι σκληρά χωρίς να υπάρχουν οικονομικά οφέλη, μπορεί πραγματικά να κάψει ένα άτομο και να βλάψει την ψυχική του υγεία.

Ελλειψη σεβασμού
Οι αγενείς προϊστάμενοι και οι συνάδελφοι στη δουλειά είναι συνηθισμένοι στον εταιρικό κόσμο. Όταν ένα άτομο υποτιμάται ή αντιμετωπίζει ασέβεια, δημιουργεί αυτόματα ένα δυσμενές εργασιακό περιβάλλον . Ένα δυσμενές εργασιακό περιβάλλον προκαλείται επίσης από ζητήματα όπως η παρενόχληση και ο εκφοβισμός. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στη δημιουργία άγχους στους ανθρώπους.

Μη ρεαλιστικές προθεσμίες
Οι δύσκολες προθεσμίες στην εργασία είναι μέρος οποιασδήποτε δουλειάς. Ωστόσο, όταν ένα άτομο επιβαρύνεται με αυξανόμενες απαιτήσεις για τήρηση προθεσμιών μαζί με το χειρισμό πολλαπλών ευθυνών στην εργασία, η πίεση μπορεί να φτάσει στο κεφάλι του και να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική του υγεία. Οι μη ρεαλιστικές προθεσμίες προκαλούν εργασιακό άγχος σε κάθε εργαζόμενο, σε οποιοδήποτε τομέα εργασίας.

Έλλειψη ελέγχου στη δουλειά σας


Συχνά δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στα πράγματα που πρέπει να κάνουμε στη δουλειά μας. Πρέπει να ακολουθούμε αυστηρές οδηγίες, κανόνες εργασίας, χρονοδιαγράμματα εργασίας και έχουμε αδυναμία να κάνουμε αλλαγές σε αυτά. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αίσθημα αδυναμίας και άγχους, που επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου.

Η κατανόηση των αιτιών του άγχους σας είναι πολύ χρήσιμη για τη διαχείριση του εργασιακού σας άγχους.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το εργασιακό άγχος στο γραφείο σας;
Η διαχείριση του άγχους δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση, ωστόσο μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας αν προσπαθήσετε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

Γράψε τους παράγοντες που σε αγχώνουν
Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι στο περιβάλλον του γραφείου σας, δοκιμάστε να γράψετε τις αιτίες του άγχους σας. Η καταγραφή των στρεσογόνων σας μπορεί να σας βοηθήσει να αφήσετε τα πράγματα έξω και να καθαρίσετε το μυαλό σας. Η καταγραφή των γεγονότων που σας επηρεάζουν μπορεί να σας βοηθήσει να τα μετρήσετε καλύτερα στο μυαλό σας.

Διαχειριστείτε το χρόνο σας αποτελεσματικά
Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε δύσκολες ευθύνες στην εργασία και να συμβαδίσετε με το πρόγραμμα εργασίας σας. Εάν διαχειρίζεστε καλά τον χρόνο σας δημιουργώντας μια ρουτίνα, τότε μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο στη δουλειά και να ολοκληρώσετε τη δουλειά πιο γρήγορα. Προσπαθήστε να κρατήσετε μια λίστα με σημαντικές εργασίες που πρέπει να κάνετε πρώτα και κρατήστε πολλά πράγματα από το πιάτο σας.

Εξασκηθείτε στη χαλάρωση του μυαλού σας
Όταν αισθάνεστε πολύ αγχωμένοι στη δουλειά και νιώθετε έντονη πίεση, πάρτε το μυαλό σας από τη δουλειά. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι η δουλειά σας δεν είναι το πιο σημαντικό μέρος της ζωής σας. Εάν νιώθετε άγχος, δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό για έστω και 5 λεπτά, στο γραφείο σας για να ισορροπήσετε το μυαλό σας.

Επικοινωνήστε με τον εκπρόσωπο Ανθρώπινου Δυναμικού σας
Εάν εξωτερικοί παράγοντες όπως η παρενόχληση ή ο εκφοβισμός σας προκαλούν άγχος στο γραφείο σας, μπορείτε πάντα να πάτε και να έρθετε σε επαφή με τους εκπροσώπους Ανθρώπινου Δυναμικού σας. Εκπρόσωποι ανθρώπινου δυναμικού είναι παρόντες για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις στο χώρο εργασίας.

Διαχείριση εργασιακού στρες στο σπίτι
Το εργασιακό άγχος στο σπίτι είναι εξίσου δύσκολο με το εργασιακό άγχος στο γραφείο. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να διαχειριστεί το άγχος με υγιή τρόπο:

Διατηρήστε έναν ειδικό χώρο για εργασία
Ένας ξεχωριστός χώρος για εργασία στο σπίτι σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα. Αντί να κάθεστε στο κρεβάτι σας ή να μετακινείστε συχνά, συνδέστε τον χώρο με τη δουλειά σας. Αυτή η συνήθεια ευθυγραμμίζει επίσης το μυαλό σας για να μπείτε σε λειτουργία εργασίας κάθε φορά που κάθεστε στο χώρο εργασίας του σπιτιού σας.

Ακολουθήστε μια ρουτίνα για τη δουλειά
Η εργασία από το σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στη ρουτίνα σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα για τη δουλειά σας, ώστε να διαχειρίζεστε καλά τον χρόνο σας και να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα.

Κάντε διαλείμματα ενδιάμεσα όταν αισθάνεστε καταπονημένοι
Κάντε μικρά διαλείμματα ανάμεσα στη δουλειά σας και ακόμη και ενσωματώστε μικρές ασκήσεις διατάσεων για να αναζωογονήσετε το μυαλό σας. Η υπερκόπωση του εαυτού σας, ακόμη και στο σπίτι σας, δεν είναι μια υγιής συνήθεια. Συνεχίστε να ενυδατώνεστε και απομακρυνθείτε από τον χώρο εργασίας σας για λίγο όταν αισθάνεστε υπερβολικά πιεσμένοι.

Κοιμηθείτε σωστά
Προσπαθήστε να κοιμάστε επαρκείς ώρες και προσπαθήστε να μην παρατείνετε την εργασία σας σε περισσότερες ώρες λόγω κακής διαχείρισης του χρόνου.

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι κάτι με το οποίο κάθε ενήλικας παλεύει σε αυτόν τον γρήγορο τρόπο ζωής. Το εργασιακό άγχος είναι μια κύρια αιτία σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Οι ρυθμίσεις γραφείου εργασίας από το σπίτι μπορεί να φαίνονται άνετες, αλλά φέρνουν μαζί τους ένα τεράστιο βάρος άγχους. Να θυμάστε ότι η υγεία σας είναι πιο σημαντικός παράγοντας στη ζωή σας από την εργασία που κάνετε. Προσπαθήστε να μην αφήσετε το περιβάλλον σας να σας επηρεάσει. Ο τακτικός διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του άγχους.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr