Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτική μαγιονέζα με ελάχιστα υλικά!

Κλεομένης Ζουρνατζής

Φωτογραφία: Shutterstock
30′ προετοιμασία
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά
Βάρος: 300 γρ.
2 κρόκοι πολύ φρέσκων αυγών (κατά προτίμηση βιολογικών), σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα (της αρεσκείας μας), σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 – 5 κουτ. σούπας νερό
2 – 3 κουτ. σούπας ξίδι ή 2 – 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (δοκιμάζοντας προσθέτουμε όσο μας αρέσει)

Διαδικασία
Για τη σπιτική μαγιονέζα, βάζουμε τη μουστάρδα με τους κρόκους αυγού και αλατοπίπερο σε ένα μπολ και τους χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψουν.
Αργά, αλλά με σταθερή ροή, προσθέτουμε το λάδι, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Αν δούμε ότι η μαγιονέζα πήζει πριν το απορροφήσει, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας νερό και λίγο ξίδι για να αραιώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι με τον τρόπο που προαναφέρουμε.
Αυτή η διαδικασία (με το νερό και το ξίδι) μπορεί να χρειαστεί να την επαναλάβουμε 2 – 3 φορές μέχρι να είναι έτοιμη η μαγιονέζα. Η επιτυχία της, άλλωστε, είναι στην υφή της. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα στραγγιστού γιαουρτιού.
Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε (ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να δώσουμε), ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή λεμόνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.

www.gastronomos.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr