Ινομυαλγία και φυσικές θεραπείες.

Ινομυαλγία και φυσικές θεραπείες.

Ινομυαλγία και φυσικές θεραπείες
Ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα.
Φαίδων Γεωργίου

Η λέξη είναι σύνθετη από το ινο- (ινώδης ιστός) και -μυαλγία (πόνος στους μυς).

Δεν υπάρχει μια θεραπεία για όλα τα άτομα για την ινομυαλγία.

Το κάθε άτομο έχει διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες και αυτοί πρέπει να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας;

Χρόνιος μυϊκός πόνος που εντοπίζεται σε όλο το σώμα και κυρίως στους μυς, τένοντες, συνδέσμους που περιβάλλουν τις αρθρώσεις
Κόπωση – εξάντληση
Πολλαπλά σημεία ευαισθησίας στον αυχένα, στη βάση του κρανίου, στο στέρνο, γόνατα, γλουτούς.
Προβλήματα δυσκαμψίας, η οποία παρουσιάζεται κυρίως το πρωί
Διαταραχές ύπνου η οποία διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας
Γνωσιακές διαταραχές κυρίως μειωμένη μνήμη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια λεξιλογίου.
Χρόνιες κεφαλαλγίες όπως ημικρανίες και χρόνιους πονοκεφάλους
Μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα
Άγχος ή κατάθλιψη
Συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος όπως ευερέθιστο έντερο ή διάχυτοι κοιλιακοί πόνοι
Δερματικά προβλήματα όπως χρόνιο κνησμό, αίσθηση καψίματος
Συχνοουρία και επώδυνη ούρηση

Στην Ινομυαλγία μπορεί να αισθάνεστε κούραση:
• Κυρίως κατά τις πρωινές ώρες

•Για απλές καθημερινές δραστηριότητες και φυσική δραστηριότητα

• Κατά τη διάρκεια της εργασίας σας

Έρευνες αναφέρουν τα άτομα που έχουν την διαταραχή της ινομυαλγίας αισθάνονται ακαμψία ειδικά στις πρωινές ώρες.

Η ακαμψία είναι εκτεταμένη και επηρεάζει τους μυς και τις αρθρώσεις της πλάτης και των ποδιών.

Τα άτομα αισθάνονται ότι πρέπει να χαλαρώσουν μόλις ξυπνήσουν το πρωί πριν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Μερικά άτομα αναφέρουν ότι η πρωινή δυσκαμψία μπορεί να διαρκέσει μόνο για λίγα λεπτά και άλλοι αναφέρουν ότι μπορεί να διαρκέσει ώρες ακόμα και για όλη τη μέρα.

Ένα κύριο σύμπτωμα που έχουν τα περισσότερα άτομα με ινομυαλγία είναι ο διαδεδομένος πόνος σε όλους τους μυς του σώματος.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια από διάφορους επαγγελματίες υγείας.

Ο πόνος είναι βαθύς, αιχμηρός, έντονος και είναι ο πόνος που στους μύες, τένοντες και τους συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις.

Το Arthritis Foundation περιγράφει τον πόνο των μυών και των ιστών ως έντονο πόνο, κάψιμο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που συχνά ταξιδεύει σε όλο το σώμα.

Ποιος επηρεάζεται ποιο συχνά από την ινομυαλγία;
Η ινομυαλγία είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Τα άτομα με ρευματικές ασθένειες, ερυθροματώδης λύκο, οστεοαρθρίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ινομυαλγίας.

Μερικές ενδιαφέροντες έρευνες αναφέρουν ότι οι άνδρες παράγουν σεροτονίνη σε πιο γρήγορο ρυθμό από τις γυναίκες, σχεδόν 50% πιο γρήγορα.

Επομένως, αυτό μπορεί να μας εξηγήσει γιατί η ινομυαλγία είναι πιο συχνή στις γυναίκες, γιατί η ανεπάρκεια της σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι η ινομυαλγία μπορεί να προκαλείται από τις βιοχημικές αλλαγές στο σώμα και μπορεί να σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές ή την εμμηνόπαυση.

Ακόμα δεν είναι σαφής πόσα άτομα επηρεάζονται από ινομυαλγία.

Το National Fibromyalgia Association αναφέρει ότι επηρεάζεται το 3-6% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ποια είναι η θεραπεία της Ινομυαλγίας σύμφωνα με τη συμβατική Ιατρική;
Η συμβατική ιατρική συνήθως προτείνει:

αντικαταθλιπτικά φάρμακα (αμιτριπτυλίνη)
αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νοραδρεναλίνης (ντουλοξετίνη και βενλαφαξίνη)
εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (φλουοξετίνη και παροξετίνη).
Στην πραγματικότητα, αυτά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά είναι επίσης γνωστά ότι έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου, αρρυθμίες, επιληπτικών κρίσεων και αλωπεκίας.

Επιπρόσθετα, άλλα φάρμακα περιλαμβάνουν τα αναλγητικά (ακεταμινοφαίνη και ΜΣΑΦ – ιβουπροφαίνη., ναπροξένη και παρακεταμόλη) και τα υπναγωγά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και περιορισμό του άλγους.

Ποιες είναι οι αιτίες της ινομυαλγίας σύμφωνα με την εναλλακτική – συμπληρωματική ιατρική;

Γενετική προδιάθεση
Βακτηρίδια – Ιοί – Παράσιτα – μύκητες
Δυσανεξίες τροφίμων
Ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, λιπαρών οξέων)
Μειωμένη πέψη ή προβλήματα απορρόφησης
Χρήση αντιβιοτικών, στεροειδών, αντισυλληπτικών χαπιών και άλλων ορμονών
Δυσβίωση εντέρου (Μείωση καλών βακτηρίων στο έντερο)
Σύνδρομο Διαρρέοντος εντέρου (Leaky Gut Syndrome)
Δυσκοιλιότητα
Φλεγμονή
Τοξικά πρόσθετα και συντηρητικά στα τρόφιμα
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Αλκοόλ
Τοξικές χημικές ουσίες σε καθαριστικά, καλλυντικά
Φάρμακα
Ψυχολογικοί παράγοντες
Συναισθηματικοί παράγοντες
Πνευματικοί παράγοντες
Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες για αντιμετώπιση της ινομυαλγίας;
Ενσωμάτωση τακτικής άσκηση – φυσικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archives of Physical Medicine & Rehabilitation, ένα υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης συνδέεται σταθερά με μια χαμηλότερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας στις γυναίκες.

Η αερόβια άσκηση καθώς και η ασκήσεις ευελιξίας υποδεικνύονται από τους ερευνητές που παροτρύνουν τις περαιτέρω μελέτες σε γυναίκες με ινομυαλγία και τον ρόλο της φυσικής κατάστασης.

Προσπαθήστε να εντάξετε την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμα σας έτσι ώστε να βελτιώσετε το συνολικό επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Οι φυσικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα βιταμίνης Δ αλλά και για ενίσχυση της ψυχικής σας ευεξίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βελονισμός

Μια έρευνα πουδημοσιεύθηκε στο Journal of Revista Brasileira De Reumatologia, υποστήριξε ότι ο βελονισμός είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για άμεση μείωση του πόνου σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Σε μια μεταανάλυση που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT στη Βικτώρια της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι ο ήλεκτρο-βελονισμός (ΕΑ) μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τον χειροκίνητο βελονισμό (ΜΑ) για άτομα με ινομυαλγία.

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι ο ηλεκτρο-βελονισμός μπορεί να είναι καλύτερος για τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας και βελτιώνει τη γενική ευεξία, τον ύπνο και γενικά την κόπωση.
Μασάζ

Μια συστηματική ανασκόπηση κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μασάζ είχε άμεσο όφελος για άτομα με ινομυαλγία.

Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες στις δοκιμές παρουσίασαν βελτίωση στον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος μετά από 5 ή περισσότερες εβδομάδες θεραπείας μασάζ.

Οι ερευνητές ενθάρρυναν μεγαλύτερες δοκιμές και την περαιτέρω έρευνα αν το μασάζ βοηθά στα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Συμπληρώματα Διατροφής

Κιτρικό μαγνήσιο – Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Rheumatology International, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που έλαβαν κιτρικό μαγνήσιο για 8 βδομάδες καθημερινά, είχαν βελτίωση στη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου στην ινομυαλγία.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Medical Sciences, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βελτιώσουν:
την αϋπνία
συνολικό χρόνο του ύπνου
την καθυστέρηση στον ύπνο
αποτελεσματικότητα του ύπνου
Στην διατροφή σας μπορείτε να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως μαγειρεμένο σπανάκι, μπανάνες, σπόρους κολοκύθας.

Ιχθυέλαιο – Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα – Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του, η λήψη συμπληρώματος ωμέγα 3 μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και του πόνου, καθώς και στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη Δ – Ανεπάρκεια βιταμίνης Δ μπορεί να επιδεινώσει μερικές αυτοάνοσες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ινομυαλγίας.

Η βιταμίνη Δ έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβανομένου της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.

Σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Korean Journal of Pain, οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με ινομυαλγία έχουν σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης Δ στον ορό από εκείνους χωρίς διάγνωση.

Η ενίσχυση της πρόσληψης βιταμίνης Δ θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την ινομυαλγία.
Ασβαγκάντα – Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ayurveda Integrated Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ασβανγκάντα εμφανίζει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα καθώς και μείωση του πόνου.

Κουρκουμάς – Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Oncogene, η κουρκουμίνη είναι ένα ένας από τους πιο ισχυρούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που διατίθενται, κερδίζοντας τόσο ασπιρίνη όσο και ιβουπροφαίνη στην ανακούφιση των κοινών συμπτωμάτων ινομυαλγίας όπως πόνο, φλεγμονή, γαστρεντερικά προβλήματα και κατάθλιψης.

5-HTP – Το συμπλήρωμα διατροφής 5-HTP λειτουργεί υποστηρίζοντας τα υγιή επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του βαθύ ύπνου, ενώ ανακουφίζει τον πόνο που προκαλεί η ινομυαλγία.

Ακετυλο L-καρνιτίνη – Μια μικρή τυχαιοποιημένη δοκιμή δοκίμασε το συμπλήρωμα ακετυλο L-καρνιτίνης και το φάρμακο ντουλοξετίνη (Cymbalta) σε 65 γυναίκες με ινομυαλγία.

Και οι δυο αγωγές οδήγησαν σε μια γενική κλινική βελτίωση, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ακετυλο L-καρνιτίνη μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη, τον πόνο και τη συνολική ποιότητα της ζωής σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Διατροφή για Ινομυαλγία

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχή θεραπεία της ινομυαλγίας.
Στόχος της σωστής διατροφής είναι η κατανάλωση τροφών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην αποφυγή φλεγμονωδών τροφών.

Η κατανάλωση μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, τα γαστρεντερικά συμπτώματα και τον πόνο, σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Pain.

Κατακλείδι, διάφοροι επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο προτείνουν εναλλακτικές – συμπληρωματικές θεραπείες που περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπληρώματα διατροφής, αλλαγές στη διατροφή και οι παρεμβάσεις μέσω θεραπευτικών μεθόδων, μασάζ, βελονισμός, μείωση του στρες, τακτικής άσκησης μπορεί να είναι χρήσιμες για ανακούφιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.

Το κλειδί είναι να βρείτε τον σωστό συνδυασμό όλων αυτών των στοιχείων για να σας βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

www.fedongeorgiou.blog

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr