Ευερέθιστο Έντερο: Oi κινήσεις SOS που ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν.

Ευερέθιστο Έντερο: Oi κινήσεις SOS που ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι εξατομικευμένη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ή έστω να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε. Δείτε τις τρεις πιο ωφέλιμες
Το φούσκωμα, το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, αλλά και οι κράμπες στην κοιλιά σε συνδυαμό με διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο) είναι τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Νίκη Ψάλτη 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι εξατομικευμένη. Εάν ταλαιπωρείστε, θα πρέπει να καταγράψετε λεπτομερώς τι τρώτε, καθώς και ποια συμπτώματα εμφανίζονται ούτως ώστε να εντοπίσετε τον ένοχο. Η καταγραφή αυτή θα δείξει τα τρόφιμα που σας προκαλούν πάντα πρόβλημα, αλλά και εκείνα που επιδεινώνουν την κατάσταση όταν είστε σε φάση έξαρσης.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ή έστω να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε. Ακολουθούν οι τρεις πιο σημαντικές.

Πιείτε αφεψήματα
Τα αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας. Στην ίδια λογική ίσως σας ανακουφίσει η χρήση μιας θερμοφόρας.

Δοκιμάστε την άσκηση
Θα εκπλαγείτε! Η άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, περπάτημα) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται σπανίως καταφεύγουν σε φαρμακευτικές λύσεις. Δοκιμάστε λοιπόν το έντονο καθημερινό περπάτημα – π.χ. για 20-30’ – ή κάποια άλλη αερόβια άσκηση και είναι πιθανό ότι θα ωφεληθείτε.

Ελέγξτε το άγχος
Το στρες θεωρείται σημαντικός ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο. Προσπαθήστε λοιπόν να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας.

Τέλος προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όλες οι κινήσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Διαβάστε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας αλλά και τις διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές για να ανακουφίσετε ή να αποτρέψετε τα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό είδος διατροφής ή φάρμακο που να είναι αποτελεσματικό για όλους τους πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν, όμως, πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφιστείτε αν ταλαιπωρείστε από αυτό. Ορισμένα από αυτά ενσωματώνονται στις οδηγίες που προτείνει το NHS το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και ακολουθούν παρακάτω. Υπενθυμίζουμε οτι στα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου ανήκει το φούσκωμα, το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, πόνος και κράμπες στην κοιλιά είτε εντοπισμένα είτε διάχυτα και διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο).

Τι να κάνετε

Μαγειρέψτε το φαγητό σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας φρέσκα συστατικά όπου είναι δυνατό.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα γράφετε τι τρώτε και τυχόν συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν –προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα που πυροδοτούν το σύνδρομο.
Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε.
Κάντε πολλή γυμναστική.
Δοκιμάστε να πάρετε προβιοτικά για ένα μήνα για να δείτε αν βοηθούν.

Τι να μην κάνετε

Μην καθυστερείτε ή παραλείπετε τα γεύματά σας.
Μην τρώτε πολύ γρήγορα.
Μην τρώτε πολλά λιπαρά, καυτερά ή επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μην τρώτε περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκα φρούτα ημερησίως (μερίδα των 80 γραμμαρίων).
Μην πίνετε περισσότερες από τρεις κούπες καφέ ή τσάι την ημέρα.
Μην πίνετε πολύ αλκοόλ ή ανθρακούχα ροφήματα.
Πώς να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα, τις κράμπες και τα αέρια

Τρώτε τακτικά βρώμη.
Τρώτε ένα κουταλάκι της σούπας λιναρόσπορο κάθε μέρα.
Αποφύγετε τρόφιμα που χωνεύονται δύσκολα (όπως το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκι Βρυξελλών, τα φασόλια, τα κρεμμύδια και τα αποξηραμένα φρούτα).
Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν το γλυκαντικό σορβιτόλη.
Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για φάρμακα που μπορούν να σας ανακουφίσουν.
Οι πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ταλαιπωρούνται από εναλλαγές φάσεων διάρροιας και δυσκοιλιότητας.Για να μειώσετε τα περιστατικά διάρροιας περιορίστε τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί και ρύζι, ξηροί καρποί και όσπρια). Επίσης αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν το γλυκαντικό σορβιτόλη. Ακόμη ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για φάρμακα που μπορούν να σας ανακουφίσουν. Αν παρόλα αυτά συνεχίζετε να παρουσιάζετε διάρροια, διασφαλίστε ότι πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα πίνετε πολύ νερό ώστε να γίνουν πιο μαλακά τα κόπρανα και αυξήστε τις διαλυτές φυτικές ίνες που καταναλώνετε, όπως βρώμη, όσπρια, καρότα, καθαρισμένες πατάτες και λιναρόσπορο. Επίσης ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για φάρμακα που μπορούν να σας ανακουφίσουν.

ygeiamou.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr