Αυξημένα τριγλυκερίδια: Πως μπορείτε να τα μειώσετε με φυσικό τρόπο

Αυξημένα τριγλυκερίδια: Πως μπορείτε να τα μειώσετε με φυσικό τρόπο

Όταν ο γιατρός μας ενημερώνει ότι έχουμε αυξημένα «τα επίπεδα των λιπιδίων» στο αίμα και πρέπει να λάβουμε μέτρα, δεν αναφέρεται μόνο στην ολική και την κακή ή LDL χοληστερόλη. Ένα άλλο είδος λιπιδίων που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό είναι τα τριγλυκερίδια.

«Τα τριγλυκερίδια αναγνωρίζονται ολοένα περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου», λέει ο παγκοσμίου φήμης καρδιολόγος Dr. Steven E. Nissen, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Lerner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Μάλιστα μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία της καρδιάς ακόμα κι αν τα επίπεδα της LDL είναι ρυθμισμένα. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε».

Πόσο εφικτό είναι, όμως, να μειωθούν τα τριγλυκερίδια με φυσικούς τρόπους; Όπως ισχύει για τη χοληστερόλη, έτσι και τα τριγλυκερίδια προέρχονται από δύο πηγές. Από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και εγγενώς από τον οργανισμό μας.

Όταν τα επίπεδά τους είναι φυσιολογικά, ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί για ενέργεια. Όταν όμως είναι υψηλά, η περίσσεια αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι με περιττά κιλά ή/και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν ταυτοχρόνως υπερτριγλυκεριδαιμία, όπως λέγεται η κατάσταση.

«Η φτωχή ρύθμιση του διαβήτη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων», εξηγεί ο Dr. Nissen. «Αντιθέτως, η ακολούθηση μιας διατροφής φτωχής σε υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με συχνή άσκηση, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα τριγλυκερίδια σε πολλούς ασθενείς».

Ο ρόλος των υδατανθράκων για να πέσουν τα τριγλυκερίδια
Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα τρόφιμα δεν είναι ίδιοι σε όλα. Για να μειωθούν τα τριγλυκερίδια, ο Dr. Nissen συνιστά να περιορίσετε ή και να αποφεύγετε:

Τα επεξεργασμένα δημητριακά
Το λευκό αλεύρι
Το λευκό ρύζι
Τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες

Έχει επίσης μεγάλη σημασία να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης απ’ όλες τις πηγές. Το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, προσθέτει.

Αντιθέτως, ο Dr. Nissen συνιστά να τρώτε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες, όπως:

Φασόλια
Βρώμη
Μήλα με τη φλούδα
Αχλάδια
Χόρτα
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Καφέ ρύζι

Αν αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, μπορεί να ελαττώσετε τα τριγλυκερίδιά σας, υπογραμμίζει ο ειδικός. «Όσοι έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια, είναι απίθανο να καταναλώνουν καθημερινά τα 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών που χρειάζεται ο οργανισμός τους», λέει.

Το αλκοόλ και το σωματικό βάρος
Εξίσου σημαντικό είναι να περιορίσετε και την κατανάλωση αλκοόλ. Αν, όμως, ήδη έχετε αυξημένα επίπεδα, καλό είναι να την αποφύγετε εντελώς.

Απαραίτητο είναι ακόμα να ελέγξετε το σωματικό βάρος σας, π.χ. μειώνοντας τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνετε. «Το σωματικό βάρος ασκεί βαθιά επίδραση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων», λέει ο Dr. Nissen. «Αν ένας άνθρωπος με περιττά κιλά, χάσει το 5% έως 10% του αρχικού σωματικού βάρους του, τα τριγλυκερίδιά του μπορεί να μειωθούν έως και 20%».

Ποια είναι όμως τα φυσιολογικά όρια των τριγλυκεριδίων; Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, τα επίπεδά τους ταξινομούνται ως εξής:

Φυσιολογικά: Κάτω από 150 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dl)
Οριακά υψηλά: 151-200 mg/dl
Υψηλά: 201-499 mg/dl
Πολύ υψηλά: 500 mg/dl και πάνω
Εκτός από τη διατροφή και την απώλεια βάρους, πρέπει να γυμνάζεστε τακτικά, καθώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει πολύ. Ωστόσο θα χρειασθούν λίγοι μήνες έως ότου γίνουν εμφανή τα αποτελέσματά της, προειδοποιεί ο Dr. Nissen.

Αν, τέλος, πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο πρόβλημα υγείας που αυξάνει τα τριγλυκερίδια, πρέπει να το ρυθμίσετε και αυτό, καταλήγει ο ειδικός.

olagiatingunaika.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr