Ρετινόλη (βιταμίνη α) ένα φυσικό θαύμα, κατά των ρυτίδων. Όλα τα μυστικά της για να γυρίσεις τον χρόνο πίσω.

Ρετινόλη (βιταμίνη α) ένα φυσικό θαύμα, κατά των ρυτίδων. Όλα τα μυστικά της για να γυρίσεις τον χρόνο πίσω.

Η ρετινόλη είναι ένα από τα καλύτερα μελετημένα συστατικά περιποίησης δέρματος. Έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή στον κόσμο της περιποίησης της επιδερμίδας. Και δικαίως, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι το δέρμα ωφελείται πολύ από τη χρήση του.

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι στην πραγματικότητα μια άλλη λέξη για τη βιταμίνη Α . Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό επικοινωνίας των κυττάρων, που σημαίνει ότι η ουσία μπορεί κυριολεκτικά να προσκολληθεί σε σχεδόν κάθε κύτταρο του δέρματος και «δίνει εντολή» στα κύτταρα ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σαν υγιή, νεότερα κύτταρα του δέρματος.

Η ρετινόλη είναι επίσης ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει τις αρνητικές επιπτώσεις των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που κάνουν το δέρμα να φαίνεται και να συμπεριφέρεται σαν να ήταν μεγαλύτερο. Η ρετινόλη βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ρυτίδων και ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου.

Η ρετινόλη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία ενός δέρματος με τάση ακμής, των κηλίδων και του εκζέματος. Μειώνει τον αποχρωματισμό του δέρματος και λειαίνει τις ρυτίδες που προκαλούνται από την επιβλαβή επίδραση του ήλιου.

Ρετινόλη και ρετινοειδή: ποια είναι η διαφορά;

Η ρετινόλη (όλο το μόριο της βιταμίνης Α) μπορεί να χωριστεί σε πιο ισχυρά μέρη, τα οποία ονομάζουμε ρετινοειδή. Αν και οι όροι ρετινόλη και ρετινοειδές χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, κάθε ουσία έχει τις δικές της χαρακτηριστικές ιδιότητες και χρήσεις. Τα ρετινοειδή διατίθενται μόνο με συνταγή γιατρού.

Για να τα ξεκαθαρίσουμε όλα:

Η ρετινόλη είναι ένα συστατικό καλλυντικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε κατασκευαστής καλλυντικών στα προϊόντα του. Δεν χρειάζεστε συνταγή για αυτό. Άλλες αποτελεσματικές μορφές βιταμίνης Α που βρίσκονται στα καλλυντικά είναι ο οξικός ρετινυλεστέρας, ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας και η ρετιναλδεΰδη.

Η ρετινόλη είναι αποτελεσματική επειδή αυτό το συστατικό διασπάται και μετατρέπεται σε ρετινοειδές οξύ μόλις απορροφηθεί από το δέρμα. Το ρετινοειδές οξύ είναι μια ουσία που επηρεάζει τα κύτταρα του δέρματος και τον τρόπο συμπεριφοράς τους.
Τόσο η καλλυντική όσο και η συνταγογραφούμενη μορφή της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Ωστόσο, κινδυνεύετε περισσότερο από ερεθισμό του δέρματος εάν χρησιμοποιείτε τις συνταγογραφούμενες μορφές (ρετινοειδή).

Μπορείτε να μειώσετε τον ερεθισμό που προκαλείται από ρετινόλη, ή να τον θεραπεύσει εντελώς, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν καταπραυντικές ουσίες και αντιοξειδωτικά, εφόσον δεν περιέχουν κανένα επιπλέον ερεθιστικό στοιχείο.
Όλες οι μορφές ρετινόλης λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, αλλά όχι πανομοιότυπα. Το δέρμα σας μπορεί να ωφεληθεί πολύ από τη χρήση τους, και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλή στον κόσμο της περιποίησης δέρματος.

Είναι η ρετινόλη το καλύτερο συστατικό για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος;

Παρά τα πολλά οφέλη που έχει η ρετινόλη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο συστατικό – ώστε να περιλαμβάνει τη ρετινόλη – που να ικανοποιεί όλες τις σύνθετες ανάγκες του δέρματος. Επομένως, εκτός από τη ρετινόλη, απαιτούνται και τα ακόλουθα προϊόντα:

Ένα ήπιο καθαριστικό
Ένα προϊόν με άλφα υδροξυλικό οξύ ή βήτα υδροξυλικό οξύ για απολέπιση
Ορός ή/και κρέμα νυκτός με αντιοξειδωτικά, άλλα συστατικά που επικοινωνούν τα κύτταρα και ουσίες ίδιες με το δέρμα.
Ένα καλά διαμορφωμένο αντηλιακό προϊόν

Τι μπορεί να κάνει η ρετινόλη για τους διευρυμένους πόρους;

Η τοπική εφαρμογή ρετινόλης μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των πόρων. Η ρετινόλη δεν μπορεί να αλλάξει το γενετικά καθορισμένο μέγεθος των πόρων σας, αλλά μπορεί να βελτιώσει τη δομή των μεγάλων πόρων που δημιουργούνται από μπλοκαρίσματα ή βλάβη από τον ήλιο, καθιστώντας τους λιγότερο ορατούς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε (και χρησιμοποιήσετε) προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη:

Αγοράστε προϊόντα με ρετινόλη μόνο σε αδιαφανή συσκευασία που ελαχιστοποιεί ή αποτρέπει την έκθεση στον αέρα . Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Α μειώνεται εάν εκτίθεται επανειλημμένα στο φως ή στον αέρα.

Αναζητήστε τη βιταμίνη Α με τη μορφή ρετινόλης, οξικού ρετινυλεστέρα, παλμιτικού ρετινυλεστέρα ή ρετινυλαλδεΰδης (ονομάζεται επίσης αμφιβληστροειδής ή ρετιναλδεΰδη). Τα ρετινοειδή διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

Δεν μπορούν όλοι οι τύποι δέρματος να ανεχθούν τη ρετινόλη. Η ουσία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, όπως ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα του δέρματος, ιδιαίτερα σε άτομα που τη χρησιμοποιούν για πρώτη φορά.

Εάν εμφανιστεί ερεθισμός, θα πρέπει να εξαφανιστεί ξανά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα καθώς το δέρμα τον συνηθίζει. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν ή επιδεινωθούν, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν.

Εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλη για πρώτη φορά, μην τη χρησιμοποιείτε κάθε μέρα για αρχή. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας το κάθε δεύτερη μέρα ή ανακατεύετε το προϊόν ρετινόλης με τη συνηθισμένη σας κρέμα νύχτας πριν το εφαρμόσετε. Αυτό θα επιτρέψει στο δέρμα σας να το συνηθίσει σταδιακά.

Χρησιμοποιήστε έναν καλά διαμορφωμένο ορό και κρέμα νύχτας με ήπιο καθαριστικό και τονωτικό για να αυξήσετε την ανοχή του δέρματός σας στη ρετινόλη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος ρετινόλης για τη θεραπεία του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο αυξάνεται αποδεδειγμένα εάν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα απολεπιστικό AHA .

Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να κάνει τη ρετινόλη ασταθή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γενικά συνιστάται να εφαρμόζετε προϊόντα ρετινόλης το βράδυ.
Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκεί να εφαρμόσετε ένα καλά διαμορφωμένο αντηλιακό προϊόν από πάνω!

www.paulaschoice-eu.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr