Σε ποιές ασθένειες κάνουν καλό τα άλατα Epsom; Συνταγές για να τα χρησιμοποιήσετε κατάλληλα.

Σε ποιές ασθένειες κάνουν καλό τα άλατα Epsom; Συνταγές για να τα χρησιμοποιήσετε κατάλληλα.

 

Γιατί να κάνετε μπάνιο με άλατα Epsom;

Μόλις έχει τραβηχτεί βιαίως ένας μυς σηκώνοντας βάρη στο γυμναστήριο. Ή το δέρμα σας παρουσιάζει έντονη φαγούρα. Ή αρθρίτιδα σας κουράζει και σας ταλαιπωρεί. Υπάρχει αλήθεια κάτι που μπορείτε να κάνετε;

Η γιαγιά μας θα μπορούσε να έχει την απάντηση. Τα άλατα Epsom χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να ανακουφίσουν κάθε είδους πόνους, και δερματικά προβλήματα. Ένα απλό μούσκεμα στην μπανιέρα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Τι είναι?
Παρά τον προσδιορισμό που κατέχουν ως “άλατα”, τα άλατα Epsom δεν είναι σαν το κοινό αλάτι που βάζουμε στο φαγητό. Ονομάζονται άλατα λόγω της χημικής τους δομής. Απο την άλλη, το μέρος της πρότασης “Epsom” προέρχεται απο μια περιοχή στην Αγγλία όπου εκεί βρίσκονται φυσικές ιαματικές πηγές.

Μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα φαρμακεία. Επίσης σε πολλά παντοπωλεία και καταστήματα φυσικών τροφών. Ένα μεγάλο κουτί κοστίζει μόλις λίγα ευρώ.

Δεν είναι τα ίδια με τα άλατα της Νεκράς Θάλασσας, ένα μείγμα ορυκτών που βρίσκεται μόνο στη Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή. Το νερό και το φως εκεί υποτίθεται ότι βοηθούν σε δερματικές παθήσεις, αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα άλατα Epsom διαφέρουν επίσης από τα φανταχτερά κρύσταλλα μπάνιου. Μπορεί να μην είναι κατασκευασμένα από τις ίδιες χημικές ουσίες. Επιπλέον, συχνά έχουν λάδια, χρώματα και αρώματα για να σας χαλαρώσουν και να απαλύνουν το δέρμα σας.

Πώς λειτουργούν;
Στο νερό, διασπώνται σε μαγνήσιο και θειικό. Η θεωρία είναι ότι όταν βυθίζεστε σε ένα λουτρό με άλατα Epsom, αυτά εισέρχονται στο σώμα σας μέσω του δέρματός σας. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αλλά μόνο το μούλιασμα σε ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών καθώς και στη χαλάρωση των δύσκαμπτων αρθρώσεων .

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα λουτρά με άλατα Epsom ως οικιακή θεραπεία, για τους παρακάτω σκοπούς:

Πόνος και οίδημα αρθρίτιδας
Μώλωπες και διαστρέμματα
Ινομυαλγία, (μια πάθηση που κάνει τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες να πονάνε). Προκαλεί επίσης ευαισθησίες σε όλο το σώμα.
Νύχια που έχουν την τάση να στρέφονται προς τα μέσα.
Αυπνία
Ψωρίαση, μια ασθένεια που προκαλεί κοκκινίλες, κνησμό και φολιδωτό δέρμα.
Πόνους στους μύες μετά την προπόνηση.
Πόνος από διάρροια κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
Πόνος και ερυθρότητα από ηλιακά εγκαύματα.
Κουρασμένα, πρησμένα πόδια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως αν και υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί απο την λαική παράδοση της Ευρώπης για  θεραπείες με τα άλατα αυτά, εντούτοις δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Η λήψη αυτού του τύπου μπάνιου πιθανότατα δεν θα σας βλάψει, αλλά εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Πώς να κάνετε ένα μπάνιο με άλατα Epsom

Το νερό πρέπει να είναι πολύ ζεστό — όχι καυτό, αλλά άνετο στην αφή. Προσθέστε τα άλατα Epsom όσο τρέχει το νερό για να τα βοηθήσετε να διαλυθούν.

Για μια μπανιέρα κανονικού μεγέθους, χρησιμοποιήστε την ποσότητα που προτείνεται στη συσκευασία, συνήθως 1 έως 2 φλιτζάνια ή την ποσότητα που συνιστά ο γιατρός σας. Μην χρησιμοποιείτε άλατα Epsom σε υδρομασάζ, υδρομασάζ ή άλλη μπανιέρα με πίδακες, εκτός εάν ο κατασκευαστής λέει ότι είναι εντάξει.

Κρατήστε το μέρος του σώματός σας που πονάει μέσα στο νερό για τουλάχιστον 12 λεπτά. Απλά χαλαρώστε.

Ελέγξτε με το γιατρό σας πόσο καιρό και πόσο συχνά πρέπει να μουλιάζετε. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε μόνο μία φορά για ένα νύχι που έχει μπει μέσα στο δέρμα ή κάθε μέρα εάν έχετε πόνο αρθρίτιδας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr