10 αντιγηραντικά συστατικά που μπορούν πραγματικά να γυρίσουν το ρολόι πίσω σύμφωνα με τους δερματολόγους.

10 αντιγηραντικά συστατικά που μπορούν πραγματικά να γυρίσουν το ρολόι πίσω σύμφωνα με τους δερματολόγους.

10 συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των σημαδιών της πρόωρης γήρανσης του δέρματος
Όταν ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων, αναζητήστε αυτά τα συστατικά που η επιστημονική έρευνα και οι δερματολόγοι προτείνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματός σας.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε προϊόντα πρώτης ανάγκης για την περιποίηση του δέρματος, ελέγξτε τις ετικέτες για αυτά τα ευεργετικά συστατικά.
Θέλετε να διατηρήσετε τη νεανική σας λάμψη και είστε πρόθυμοι να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα για να βοηθήσετε να καθυστερήσετε τα πρόωρα σημάδια γήρανσης στο δέρμα σας.

Και όμως, με τόσα πολλά προϊόντα στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογίσεις ποια θα επιβραδύνουν τις επιπτώσεις του χρόνου στο πρόσωπό , λέει ο Joshua Zeichner, MD , διευθυντής καλλυντικής και κλινικής έρευνας στο δερματολογικό τμήμα στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. Ορισμένα συστατικά, όπως η ρετινόλη και το αντηλιακό, έχουν αποδεδειγμένα οφέλη, εξηγεί. Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν χτίζετε τη ρουτίνα σας για την υγιή περιποίηση του δέρματος.

Ο Δρ Zeichner και άλλοι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιείτε τα ακόλουθα για να βοηθήσετε το δέρμα σας να φαίνεται σφριγηλό, ελαστικό και λαμπερό για τα επόμενα χρόνια:

Βιταμίνες Β για υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια

Αυτές οι απαραίτητες βιταμίνες εμφανίζονται σε πολλαπλές μορφές και σύμπλοκα σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Ωστόσο, η λειτουργία όλων των παραγώγων της βιταμίνης Β είναι η ίδια: να μετατρέπουν τα τρόφιμα σε ενέργεια, σημειώνει το Mount Sinai. Αυτό τροφοδοτεί ζωτικές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνες για υγιές, σφριγηλό δέρμα. « Η βιταμίνη Β και όλα τα παράγωγά της είναι απαραίτητα για υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια», λέει ο Joel Schlessinger, MD , πιστοποιημένος δερματολόγος στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

Οι βιταμίνες Β μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρές όταν χρησιμοποιούνται τοπικά σε ενυδατικές κρέμες, λέει ο Δρ Schlessinger. Όταν αυτές οι βιταμίνες είναι μεταξύ των συστατικών στη φροντίδα του δέρματός σας, τα κατεστραμμένα κύτταρα θα επουλωθούν και θα αναγεννηθούν πιο γρήγορα.

Συνένζυμο Q10 για την προστασία του κολλαγόνου

Το συνένζυμο Q10 (βιταμίνη Q) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία της απαραίτητης βάσης για νεανικό δέρμα, σημειώνει η Paula’s Choice Skincare . «Το συνένζυμο Q10 βοηθά στην προστασία του ελαστικού ιστού και του κολλαγόνου που διαμορφώνουν το δέρμα σας», εξηγεί η Jessica Wu, MD , επίκουρη κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα του φυσικού συνενζύμου Q10 μειώνονται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του δέρματος να αναζωογονείται και να προστατεύεται από βλάβες. Για να αυξηθούν τα επίπεδα του συνενζύμου, πολλοί διαπιστώνουν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής εκτός από τη χρήση τοπικών κρεμών αποδίδει βέλτιστα αποτελέσματα. Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συγκεκριμένου συμπληρώματος CoQ10 (η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή του συμπληρώματος) καθημερινά για 12 εβδομάδες βελτίωσε την εμφάνιση των ρυτίδων και οδήγησε σε πιο λείο δέρμα, σύμφωνα με έρευνα στο τεύχος Αυγούστου 2016 των BioFactors . Παλαιότερη έρευνα τον Νοέμβριο του 2015, επίσης στο BioFactors, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοπική εφαρμογή του CoQ10 μείωσε αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, οι οποίες προκαλούν γήρανση.

Χαλκός για την πρόληψη της χαλάρωσης και την πλήρωση των ρυτίδων

Ο χαλκός για τον οποίο μιλάμε βρίσκεται σε ίχνη στα κύτταρα του δέρματος, όπου συνδέει τις πρωτεΐνες μεταξύ τους, σημειώνει μια εργασία που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2014 στο Current Chemical Biology . Απαραίτητο για το σχηματισμό κολλαγόνου , το αντιγηραντικό συστατικό βοηθά στην υποστήριξη του δέρματος για την πρόληψη της χαλάρωσης και για την πλήρωση των ρυτίδων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χαλκός συμβάλλει στον καθαρισμό και την ανανέωση του σπασμένου κολλαγόνου, καθιστώντας τον ένα εξαιρετικό συστατικό για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την όψη του κατεστραμμένου από τον ήλιο δέρματος και ουλών. Συγκεκριμένα, ο ύπνος σε χάλκινες μαξιλαροθήκες για περίπου έναν ή δύο μήνες βοήθησε στη μείωση του βάθους των γραμμών από το πόδι της χήνας στα μάτια  , σημειώνει μια προηγούμενη ανασκόπηση.. «Ο χαλκός δεν είναι ερεθιστικός», εξηγεί ο Δρ Γου, «άρα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα που μπορεί να μην είναι σε θέση να ανεχθούν τα ρετινοειδή».

Πράσινο τσάι για να αναζωογονήσετε το δέρμα σας

Μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι για να χαλαρώσετε, αλλά το αρχαίο φυτό από το οποίο παρασκευάζεται το τσάι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που αναζωογονούν το δέρμα σας. Συγκεκριμένα, αυτά θα είναι φυτοχημικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, προτείνει μια ανασκόπηση του Φεβρουαρίου 2019 στο Nutrients . Οι διεγερτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού μπορούν επίσης να έχουν ενεργητική επίδραση στη γήρανση του δέρματος . «Το πράσινο τσάι έχει θαυμάσια επίδραση στους μαύρους κύκλους – κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όταν συνδυάζεται με καφεΐνη στην κρέμα ματιών», λέει ο Schlessinger. Αυτές οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν και επιδιορθώνουν τη βλάβη που προκαλείται από την οξείδωση, η οποία διασπά τα κύτταρα του δέρματος, σημειώνει μια προηγούμενη ανασκόπηση. Μαζί με τη χρήση κρέμων ή ορών που περιέχουν πράσινο τσάι, πιείτε γουλιά από το αφέψημα για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανασκόπηση Nutrients .

Πεπτίδια για την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου

Λόγω των πολλά υποσχόμενων αποτελεσμάτων της κλινικής έρευνας, όπως μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στο International Journal of Peptide Research and Therapeutics , τα πεπτίδια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή συστατικά αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος . Τα πεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων , τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα . Οι περισσότερες τοπικές κρέμες πεπτιδίων έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν το κολλαγόνο για να βελτιώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων, εξηγεί ο Zeichner. Αλλά δεν δημιουργούνται όλες οι πεπτιδικές κρέμες ίσες, γι’ αυτό μείνετε σε προϊόντα που έχουν περάσει από κλινικές δοκιμές, συνιστά.

Ρετινοειδή και ρετινόλες για την επιτάχυνση του κύκλου εργασιών των κυττάρων

Οι μη συνταγογραφούμενες ρετινόλες και τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή όπως το Retin-A είναι παράγωγα της βιταμίνης Α . «Τα ρετινοειδή και οι ρετινόλες επιταχύνουν και διεγείρουν τον κυτταρικό κύκλο και την παραγωγή κολλαγόνου για πιο λείο και νεανικό δέρμα», λέει ο Wu. Εκτός από τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, τα ρετινοειδή καταπολεμούν τον αποχρωματισμό και φωτίζουν τα μικρά σημάδια και τις φακίδες, καθώς και βελτιώνουν την υφή του δέρματος, σημειώνει μια ανασκόπηση τον Αύγουστο του 2019 στο Facial Plastic Surgery Clinics of America . Κανένα άλλο τοπικό συστατικό, προσθέτει ο Wu, δεν έχει δοκιμαστεί και αποδειχθεί περισσότερο από την ιατρική κοινότητα ως αντίδοτο γήρανσης από τα ρετινοειδή. Αλλά μην περιμένετε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη – χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για τη ρετινόληγια να ασκήσει την καταπολέμηση των ρυτίδων, επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλες χρονικές περιόδους, λέει ο Zeichner. Επιπλέον, τα ρετινοειδή και οι ρετινόλες μπορούν να στεγνώσουν, σημειώνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cosmetics τον Οκτώβριο του 2020 και μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στον ήλιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) . Εφαρμόστε τα στο δέρμα σας με μέτρο και αντιμετωπίστε οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει ρετινοειδή ή ρετινόλη με καθημερινή χρήση αντηλιακού.

Βιταμίνη Ε για την αντιστροφή της βλάβης και την αναζωογόνηση του δέρματος

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό κέντρο όσον αφορά την προστασία από τη βλάβη του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Γιατί; Η βιταμίνη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα, οι οποίες προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, σημειώνει το Ινστιτούτο Linus Pauling . « Η βιταμίνη Ε είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που πρέπει να αναζητήσετε στις κρέμες αναζωογόνησης του δέρματος και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, ενισχύοντας τον φραγμό του δέρματος», λέει ο Schlessinger. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καθαρό έλαιο βιταμίνης Ε παραμένει μια δημοφιλής (και φθηνή) κρέμα για ραγισμένα πετσάκια και ουλές από κοψίματα, εγκαύματα και χειρουργικές επεμβάσεις. Η τοπική εφαρμογή και των δύο βιταμινών C και Ε μαζί έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς οι δύο αντιοξειδωτικές βιταμίνες συνεργάζονται για τη διατήρηση και τη δημιουργία κολλαγόνου, σημειώνει μια προηγούμενη ανασκόπηση στοΠεριοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας .

SPF για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος (και τη βελτίωση της εμφάνισής σας)

Το αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 30 μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος , αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αισθητική εμφάνιση του προσώπου, ακόμη και αν χρησιμοποιείται μόνο του, λέει ο Zeichner. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στο περιοδικό Dermatologic Surgery , το αντηλιακό μόνο που εφαρμόστηκε στο πρόσωπο για ένα χρόνο οδήγησε σε βελτιώσεις στα αισθητικά μέτρα όπως ο τόνος του δέρματος, η υφή και οι ρυτίδες.

Βιταμίνη C για εξουδετέρωση των βλαβών και φωτισμό των μαύρων κηλίδων

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στη συμπλήρωση της επίδρασης του αντηλιακού σας, εξηγεί ο Zeichner. «Το πρωί, βάζω τους ασθενείς μου να στρώσουν βιταμίνη C κάτω από το αντηλιακό τους», λέει. Η βιταμίνη C παρεμβαίνει στην ανώμαλη παραγωγή χρωστικής ουσίας, βοηθώντας στο να φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία, προσθέτει. Επιπλέον, τα προϊόντα με συσκευασία C διατηρούν τις ίνες κολλαγόνου και αποτρέπουν τη βλάβη στις υποστηρικτικές δομές του δέρματός σας, αποκαλύπτει μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology τον Ιούλιο του 2017.. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε μια τοπική βιταμίνη C, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, είναι ότι είναι ένα λεπτεπίλεπτο, ασταθές συστατικό, το οποίο θα χάσει τη δραστηριότητά του γρήγορα εάν δεν συνταγογραφηθεί σωστά. Εάν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί επίσης να οξειδωθεί, καθιστώντας το αναποτελεσματικό, σύμφωνα με την εταιρεία περιποίησης δέρματος Vichy . Αν έχετε αγοράσει ποτέ έναν ορό C που έχει γίνει πορτοκαλί, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Φροντίστε να αγοράσετε ένα προϊόν βιταμίνης C από μια εταιρεία που διεξάγει κλινικές δοκιμές στα προϊόντα της και φροντίστε να διατηρήσετε το προϊόν σας σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να αγοράζουν μίνι ψυγεία για να αποθηκεύουν τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας τους όπως αυτά,  αναφέρει το Today .

Μαζί με την εφαρμογή ορού βιταμίνης C , τρώτε επίσης τρόφιμα πλούσια σε C βιταμίνη (όπως φράουλες και πιπεριές), καθώς η κατανάλωση της βιταμίνης βοηθά επίσης το σώμα σας να δημιουργήσει νέο κολλαγόνο, σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας .

Υδροξυοξέα για την απολέπιση των νεκρών κυττάρων και την καταπολέμηση των ρυτίδων

Τα υδροξυοξέα όπως το γλυκολικό οξύ βοηθούν στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος, σύμφωνα με την AAD . «Έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρουν το κολλαγόνο και βελτιώνουν την εμφάνιση των γραμμών και των ρυτίδων», εξηγεί ο Zeichner. Τα υδροξυοξέα έχουν διάφορες περιεκτικότητες και μπορούν να βρεθούν σε φλούδες, ορούς και κρέμες, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για να μάθετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr