8 Επιβεβαιωμένα Επιστημονικά  Οφέλη της Αλόης Βέρα Για την Υγεία

8 Επιβεβαιωμένα Επιστημονικά Οφέλη της Αλόης Βέρα Για την Υγεία

Η αλόη βέρα είναι ευρέως γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Είτε παλεύετε με πεπτικά προβλήματα είτε με τον έλεγχο της γλυκόζης, δείτε μερικά από τα  θεραπευτικά οφέλη του δημοφιλούς φυτού.

Το τζελ από το φυτό της αλόης βέρα είναι ένα δημοφιλές φάρμακο για τα ηλιακά εγκαύματα.

Καθημερινή Υγεία
Τα φυτά της αλόης βέρα είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν, αλλά όταν πρόκειται για τα συστατικά τους, αυτά τα φυτά μπορεί να κάνουν περισσότερα από το να προσφέρουν απλώς χαρακτήρα σε έναν χώρο διαβίωσης.

Τα φύλλα ενός φυτού αλόης βέρα είναι γεμάτα με ένα απαλό διαφανές τζελ που έχει επαινεθεί για την ενυδατική του δράση και άλλα φαρμακευτικά οφέλη. Στην πραγματικότητα, προηγούμενη έρευνα σημειώνει ότι η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από ανθρώπους στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και την Κίνα για τα υποτιθέμενα προνόμια ευεξίας της .

Τι γίνεται όμως σήμερα;

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις επιστημονικές έρευνες για την αλόη βέρα και οι προοπτικές που δίνει για οκτώ από τα διαφημιζόμενα οφέλη της για την υγεία. Επίσης, προτού πάρετε οποιοδήποτε  φυτικό συμπλήρωμα για να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει το συνταγογραφούμενο σχέδιο θεραπείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

6 Οφέλη για την Υγεία της Αλόης

1. Η σκόνη gel Aloe Vera μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υπέρταση , ή η υψηλή αρτηριακή πίεση , είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος», σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) . Παρόλο που μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν σημάδια ή συμπτώματα της πάθησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί σιγά-σιγά να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, θέτοντάς τα σε κίνδυνο για εγκεφαλικό , καρδιακή προσβολή και άλλες επιπλοκές.

Για να είμαστε σαφείς, η αλόη βέρα δεν υποκαθιστά την άσκηση , την υγιεινή διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή – όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με το AHA .

Αλλά μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος ως συμπληρωματική θεραπεία.

Σε μια προηγούμενη μελέτη , 90 άτομα με διαβήτη που δεν εξαρτώνταν από την ινσουλίνη έλαβαν είτε 100 χιλιοστόγραμμα (mg) σκόνης τζελ αλόης βέρα, 200 mg σκόνης γέλης αλόης βέρα ή καμία θεραπεία για τρεις μήνες. Οι ομάδες της αλόης βέρα έλαβαν επίσης διατροφική συμβουλευτική.

Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν τα άτομα μετά από τρεις και έξι μήνες, διαπίστωσαν ότι η σκόνη αλόης βέρα βοήθησε στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και των δύο ομάδων. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα δύο αντιφλεγμονωδών συστατικών της αλόης βέρα – της αλόης-εμοδίνης και της αλοΐνης – και προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα δύο συστατικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τόσο σε μοντέλα αρουραίων όσο και σε μοντέλα in vitro .

2. Η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη (οι περισσότερες περιπτώσεις είναι διαβήτης τύπου 2 ) και πάνω από 84 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν προδιαβήτη , σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) .

Η απώλεια βάρους , η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα . Ωστόσο, υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν το πιθανό όφελος της αλόης βέρα στον γλυκαιμικό έλεγχο , όπως αναφέρεται σε μια συστηματική ανασκόπηση οκτώ τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2016 στο Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics.

Η αλόη βέρα βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα – χορηγούμενη από το στόμα ως θρυμματισμένα φύλλα, χυμός, σκόνη ή εκχύλισμα. Είναι μείωσε γλυκόζη πλάσματος νηστείας σε εκείνους με προδιαβήτη, και βελτιώθηκε σημαντικά A1C στα άτομα διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 .

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η συσχέτιση οφείλεται στην ικανότητα της αλόης βέρα να μειώνει την απορρόφηση γλυκόζης στο γαστρεντερικό σωλήνα και να μειώνει την παραγωγή γλυκόζης. Τώρα ενθαρρύνονται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας για το ποσοστό των επιδράσεων της αλόης βέρα στον γλυκαιμικό έλεγχο.

3. Η αλόη βέρα στο στοματικό διάλυμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών

Η αλόη βέρα θα μπορούσε να είναι μια απροσδόκητα χρήσιμη προσθήκη στη στοματική σας υγεία, χάρη στις πιθανές ιδιότητες κατά της πλάκας και κατά της ουλίτιδας.

Μια προηγούμενη τριπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή μοίρασε 345 άτομα σε τρεις ομάδες των 115, προτού τους ζητηθεί να ξεπλένουν το στόμα τους δύο φορές την ημέρα με ένα συγκεκριμένο στοματικό διάλυμα επί 30 ημέρες:

Μία ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα αλόης,

μία έλαβε  στοματικό διάλυμα που περιείχε δημοφιλές μικροβιοκτόνο χλωρεξιδίνη. γλυκονικό

ενώ η τρίτη ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα εικονικού φαρμάκου με απεσταγμένο νερό.

Μετά από 30 ημέρες, το στοματικό διάλυμα με βάση την αλόη βέρα ήταν τόσο αποτελεσματικό στη μείωση της αιμορραγίας των ούλων και της πλάκας όσο το στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Μια άλλη προηγούμενη μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα όταν συνέκρινε ένα στοματικό διάλυμα με βάση την αλόη βέρα με ένα στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης και ένα εικονικό φάρμακο με αλατούχο νερό, αν και αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μικρότερο χρονικό διάστημα (μόλις τέσσερις ημέρες).

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένα στοματικό διάλυμα με βάση την αλόη βέρα θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά στοματικά διαλύματα.

4. Η αλόη βέρα μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και να καταπολεμήσει τη γήρανση του δέρματος

Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος από ενυδατικές κρέμες έως μάσκες προσώπου — και για καλό λόγο. Αυτό μπορεί να πιστωθεί στις ενυδατικές, αντιγηραντικές ιδιότητες του τζελ.

Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας είναι ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα ομορφιάς σας, επειδή παγιδεύει το νερό στο δέρμα, βοηθώντας το να φαίνεται πιο νεανικό, σύμφωνα με την Mayo Clinic . Το ξηρό δέρμα , από την άλλη πλευρά, προκαλεί συρρίκνωση των παχύρρευστων κυττάρων του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρες ρυτίδες. Έτσι η αλόη είναι χρήσιμη και για τις δύο κατηγορίες.

Η αλόη βέρα έχει μεγάλο αριθμό βλεννοπολυσακχαριτών, ένα ενυδατικό μόριο που διατηρεί την υγρασία στο δέρμα. (Το υαλουρονικό οξύ , ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης του δέρματος που χρησιμοποιείται για τις ενυδατικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες, είναι ένας άλλος βλεννοπολυσακχαρίτης .)

Σε μια ανασκόπηση προηγούμενης έρευνας , η αλόη ενεργοποίησε επίσης ινοβλάστες (ένας τύπος κυττάρου που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό), οι οποίοι ενισχύουν την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο σφιχτό δέρμα και λιγότερες ρυτίδες, ωστόσο αυτό δεν έχει μελετηθεί οριστικά.

 

5. Το τζελ Aloe Vera είναι δημοφιλές για την καταπραϋντική φλεγμονή από τα ηλιακά εγκαύματα

Αυτό είναι μακράν ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της αλόης βέρα : Μετά από ένα δυσάρεστο ηλιακό έγκαυμα , πιθανότατα έχετε απλώσει το τζελ του φυτού στο δέρμα σας για ανακούφιση.

«Η αλόη είναι η αγαπημένη μου φυσική επιλογή για τη θεραπεία εγκαυμάτων από τον ήλιο», λέει η Adrienne Haughton, MD , δερματολόγος της Stony Brook Medicine με έδρα το Commack της Νέας Υόρκης. «Το τζελ αλόης είναι δροσιστικό και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως θα προσφέρει αμέσως κάποια ανακούφιση από την ενόχληση που σχετίζεται με ένα ηλιακό έγκαυμα».

Μια συστηματική ανασκόπηση 23 μελετών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο Iranian Journal of Medical Sciences βρήκε μια σχέση μεταξύ της αλόης βέρα και της θεραπείας του ηλιακού εγκαύματος. Αυτό υποτίθεται ότι οφείλεται στην ικανότητα του φυτού να καταπολεμά τις φλεγμονές και στο γεγονός ότι η αλόη βέρα περιέχει γλυκομαννάνη, μια ένωση με αναπλαστικές ιδιότητες.

Αυτοί οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τους χρόνους αποκατάστασης των πληγών, τις μολύνσεις και την ερυθρότητα του δέρματος. Σημείωσαν επίσης ότι το τζελ αλόης βέρα φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικό σε εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation , τα εγκαύματα πρώτου βαθμού επηρεάζουν μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, προκαλώντας οίδημα και φουσκάλες.

6. Η αλόη βέρα μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ακμή φυσικά

«Χάρη στις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η αλόη βέρα χρησιμεύει επίσης ως μια εξαιρετική θεραπεία ακμής », εξηγεί ο Jamie Bacharach , αδειούχος φυσιοθεραπευτής και επικεφαλής του ιατρείου στο Acupuncture Jerusalem στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ.

«Είτε εφαρμόζεται σε σπυράκια είτε σε γενικές περιοχές ερυθρότητας και ερεθισμού, η αλόη βέρα έχει βρεθεί ότι καταπραΰνει και μειώνει την εμφάνιση και την προβολή της ακμής, ακόμη και των ουλών ακμής .»

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η αλόη βέρα δεν πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας σε ανοιχτές κηλίδες ακμής.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες , η αλόη βέρα έχει την ικανότητα να μειώνει την παραγωγή προσταγλανδίνης Ε2. Σύμφωνα με άλλη επιστημονική βιβλιογραφία , αυτά είναι λιπίδια που πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση στους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι συνδέονται με τους θύλακες των τριχών και παράγουν λάδι. Όσο λιγότερη φλεγμονή στους σμηγματογόνους αδένες, τόσο λιγότερο φλεγμονώδης ακμή.

7. Το Gel Aloe Vera είναι ένα φυσικό αντίδοτο για τον ερεθισμό του δέρματος

Η αλόη βέρα δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει μόνο την ακμή — μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει και άλλες δερματικές παθήσεις.

«Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του τζελ αλόης βέρα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά στη θεραπεία της ψωρίασης και του εκζέματος », λέει ο Δρ. Haughton.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ψωρίασης (NPA) , η εφαρμογή κρεμών που περιέχουν 0,5 τοις εκατό αλόης βέρα έως και τρεις φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και την απολέπιση. Ωστόσο, η NPA σημειώνει ότι αυτή είναι μια συμπληρωματική και ολοκληρωμένη θεραπεία και είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακές επιλογές θεραπείας της ψωρίασης .

Όσο για το έκζεμα , υπάρχει έλλειψη ελεγχόμενης ανθρώπινης έρευνας σχετικά με τα πιθανά οφέλη της αλόης βέρα. Οι περισσότερες από τις μελέτες αφορούν ζώα ή άτομα με ξεχωριστές παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και οι γαστρεντερικές ασθένειες, σημειώνει μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Drugs in Context . Ωστόσο, αυτοί οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και ενυδατικές ιδιότητες του φυτού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των εξάρσεων σε άτομα που διαχειρίζονται την ατοπική δερματίτιδα, η οποία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας , είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος.

Ομοίως, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Ένωσης Εκζέματος προτείνει ότι το τζελ αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των έξαρσης του εκζέματος, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

 

8. Το λάτεξ της αλόης μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες.

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, σύμφωνα με την Mayo Clinic .

Όμως, ενώ τα καθαρτικά , μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανωμαλίας του εντέρου, «ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η χρήση αλόης βέρα από το στόμα [θα μπορούσε] να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με IBS και δυσκοιλιότητα », εξηγεί ο Jesse P. Houghton, MD . ανώτερος ιατρικός διευθυντής γαστρεντερολογίας στην SOMC Gastroenterology Associates στο Πόρτσμουθ του Οχάιο.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα οφέλη του φυτού της αλόης», συνεχίζει. «Δρα ως φυσικό καθαρτικό μέσω δύο μηχανισμών — παρέχει ενυδάτωση με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό και περιέχει ανθρακινόνες, οι οποίες δρουν ως διεγερτικό καθαρτικό».

Μια ανάλυση τριών μελετών που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο Journal of Neurogastroenterology and Motility υποδηλώνει τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη της αλόης βέρα για το IBS που κυριαρχεί στη δυσκοιλιότητα ή τη λειτουργική δυσκοιλιότητα. Μεταξύ των 151 συμμετεχόντων που αναλύθηκαν, όσοι έλαβαν από του στόματος εκχύλισμα αλόης βέρα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, η κατάποση λάτεξ αλόης μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, διάρροια, ανεπάρκεια καλίου και νεφρική βλάβη εάν ληφθεί ακατάλληλα, σύμφωνα με την κλινική Mayo . (Το λάτεξ της αλόης είναι το μέρος του φυτού της αλόης που προτείνεταιως αυτό που έχει καθαρτικές ιδιότητες· προηγούμενη έρευνα σημειώνει ότι το τζελ αλόης δεν έχει την ίδια καθαρτική δράση, καθώς δεν έχει ανθρακινόνες.) Το 2002, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διέταξε κατασκευαστές να αφαιρέσουν την αλόη βέρα από καθαρτικά προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται για λόγους ασφαλείας, όπως σημειώνει το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας .

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το λάτεξ αλόης ως καθαρτικό.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr