Φροντίδα της επιδερμίδας ενάντια στη γήρανση. Χωρίς ρυτίδες μέχρι τα 90!

Φροντίδα της επιδερμίδας ενάντια στη γήρανση. Χωρίς ρυτίδες μέχρι τα 90!

Φροντίδα δέρματος για τη γήρανση του δέρματος
Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους πιο ακριβείς παράγοντες πρόβλεψης της γήρανσης του δέρματος. Σταματήστε τα σημάδια γήρανσης με αντηλιακό και μετατρέψτε το χρόνο του μπάνιου σε περιποίηση.

Σε μια κοινωνία που επικεντρώνεται τόσο στην εμφάνιση νέων, πολλά προϊόντα και θεραπείες υπόσχονται να γυρίσουν πίσω τα χέρια του χρόνου και να απαλλαγούν ως εκ θαύματος από τις ρυτίδες, τις κηλίδες ηλικίας, τους κιρσούς και άλλα σημάδια γήρανσης . Όμως καθώς ο τομέας της αντιγήρανσης έχει προχωρήσει έχουμε πλέον τα εργαλεία με πρόληψη να αντιστρέψουμε τα σημάδια του χρόνου.

 

 

Τι γνωρίζουμε:

«Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και την ικανότητά του να επανέρχεται στην κανονική του κατάσταση», λέει ο Rox Anderson, MD, καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. «Σκεφτείτε το γερασμένο δέρμα σας σαν ένα παλιό λάστιχο — δεν επανέρχεται αμέσως με τον καιρό».

Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα χάνει ελαστίνη – τις ίνες που δημιουργούν μια σφιχτή, νεανική αίσθηση – και το κολλαγόνο. Επίσης, χάνουμε το λίπος κάτω από τα στρώματα του δέρματος, γεγονός που προκαλεί την λέπτυνση και την πτώση του εξωτερικού στρώματος, σχηματίζοντας ρυτίδες.

Η γενετική παίζει ρόλο στο αν θα υπάρχουν ρυτίδες στο μέλλον. Εάν οι γονείς σας έχουν ρυτίδες, πιθανότατα θα κληρονομήσετε αυτό το χαρακτηριστικό. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό και την εμβάθυνση των ρυτίδων – η βλάβη από τον ήλιο, η κακή φροντίδα του δέρματος και το κάπνισμα μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτεροι από ό,τι είστε.

Ζημιά από τον ήλιο. «Αν δεν έβγαινες ποτέ στον ήλιο, θα έδειχνες νέος στα 90», λέει ο Δρ Άντερσον. Τίποτα δεν γερνά το δέρμα τόσο όσο η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο ή το σολάριουμ — και δεν μιλάμε μόνο για το πρόσωπό σας. Εκτός από την πρόωρη ρυτίδωση, ο ήλιος προκαλεί ,  «κηλίδες ηλικίας», που μπορεί να σημαδέψουν τους ώμους, το στήθος και τα χέρια σας. Αυτές οι επίπεδες, καφέ κηλίδες είναι αβλαβείς (αφού εντοπιστούν σωστά από έναν δερματολόγο), αλλά οι καρκίνοι του δέρματος που μπορεί να αναπτυχθούν από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο δεν είναι. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος εντοπίζονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κακή φροντίδα του δέρματος. Εάν δεν φροντίζετε το δέρμα σας, το δέρμα σας δεν θα σας φροντίσει. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας ξηραίνει και μπορεί να γίνει λεπιοειδές και φολιδωτό. Αυτά τα σημάδια φαίνονται χειρότερα με την παραμέληση.

Κάπνισμα. Το να σηκώνετε ένα τσιγάρο μπορεί να βλάψει πολύ περισσότερο από τους πνεύμονές σας. Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα συμβάλλει στις ρυτίδες και στη γήρανση του δέρματος. Εκτός από τις καλλυντικές επιδράσεις του καπνίσματος, η συνήθεια φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος — η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στα τσιγάρα που δρουν ως καρκινογόνοι του δέρματος ή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η περιποίηση του δέρματος καθυστερεί τη γήρανση

Η γήρανση είναι μέρος της ζωής, αλλά εξακολουθείτε να έχετε τον έλεγχο του πώς θα φαίνεστε στο μέλλον.

«Αυτό που κάνεις κάθε μέρα επηρεάζει την εμφάνισή σου και το πώς σε βλέπουν οι άνθρωποι», λέει ο Άντερσον. Εάν κάνετε ηλιοθεραπεία με θρησκευτική ευλάβεια και καπνίζετε αδειάλειπτα σαν καμινάδα, το δέρμα σας μπορεί να πει κατά λάθος σε αγνώστους ότι είστε πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι είστε στην πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι καλές συμπεριφορές και συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε νεότεροι, περισσότερο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το δέρμα να γεράσει με χάρη:

Προστατέψτε από τον ήλιο. Δεν είναι ρεαλιστικό να αποφεύγετε εντελώς τον ήλιο, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας φορώντας αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 15, ένα καπέλο με μεγάλο γείσο και προστατευτικά ρούχα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα χέρια σας, βάζοντας ξανά αντηλιακό συχνά – τα χέρια μπορούν γρήγορα να εξαφανίσουν την ηλικία σας εάν είναι ξηρά και με φακίδες με καφέ κηλίδες. Εκτός από την καλή εμφάνιση, αυτή η προστασία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη πολλών καρκίνων του δέρματος.

Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα περιποίησης δέρματος. Δώστε τόση προσοχή στο δέρμα κάτω από το λαιμό σας όσο και στην γενικότερη έκταση της επιδερμίδα σας. Κάντε μπάνιο με ζεστό νερό, όχι καυτό — δεν στεγνώνει το δέρμα στον ίδιο βαθμό. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό σώματος ή καθαριστικό χωρίς σαπούνι για να αποφύγετε την απομάκρυνση των φυσικών ελαίων του δέρματος. Επιπρόσθετα, μια πλούσια λοσιόν σώματος, που εφαρμόζεται αμέσως μετά το μπάνιο, μπορεί να βοηθήσει σε μέτριες περιπτώσεις ξηροδερμίας .

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους τραχείς αγκώνες, τα γόνατα και τις φτέρνες.

Τρώτε υγιεινά. Η υγεία του δέρματός σας μπορεί να βελτιωθεί από μέσα προς τα έξω. Ο Άντερσον συνιστά να τρώτε τροφές πλούσιες σε υγιή έλαια και αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ψάρια, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που είναι ανώτερα από τα συμπληρώματα, λέει ο Anderson. Το πράσινο τσάι έχει επίσης υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται κατεχίνες, που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, επίσης, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Η φροντίδα του δέρματός σας σε κάθε ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα. Εάν παρατηρήσετε σημαντικές, ξαφνικές αλλαγές στην όψη του δέρματός σας, να επισκέπτεστε πάντα τον δερματολόγο σας.

www.everydayhealth.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr