Βρείτε τη σωστή στάση ύπνου για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις σας.

Βρείτε τη σωστή στάση ύπνου για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις σας.

Βρείτε την σωστή στάση.Πώς να προστατευθείτε από τον πόνο στους γοφούς, τα γόνατα και τους ώμους σας ώστε να μην καταστρέψουν τον ύπνο σας.

Αν σηκώνεστε από το κρεβάτι κάθε πρωί με κόπο και κουρασμένα μάτια απο την ταλαιπωρία της νύχτας και σκέφτεστε τον πόνο σας που σας κρατά “κλειδωμένους” να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των 50% και 90% των ανθρώπων που έχουν χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις δεν κοιμούνται καλά. Επίσης οι μελέτες τονίζουν  ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως χαμηλή ενέργεια, διαταραχές της διάθεσης και προβλήματα διατροφής.

Εάν έχετε χρόνιο πόνο στους γοφούς , τα γόνατα ή τους ώμους σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της νυχτερινής σας ανάπαυσης.

«Ένας υγιής εγκέφαλος είναι ένας καλά ξεκούραστος εγκέφαλος. Μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον πόνο της  αρθρίτιδας, η οποία βιώνεται σε συνεχή βάση» , λέει η φυσίατρος Geraldine Dapul, MD . «Η έλλειψη ύπνου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διάθεσή όσων πάσχουν και μια κακή διάθεση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του πόνου. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο που πάσχει καταλήγει να βιώνει ξανά και ξανά έναν φαύλο κύκλο».

Όταν πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για πόνο στις αρθρώσεις.

“Εάν ο πόνος σας συνεχίζεται για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις ημέρες στη σειρά ή κατά διαστήματα για δύο έως τρεις εβδομάδες, είναι καιρός να το αντιμετωπίσετε”, λέει ο Δρ Dapul.

«Και αν ο πόνος σας είναι τόσο έντονος που χρειάζεστε αλκοόλ ή βοηθήματα ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή για να αποκοιμηθείτε, τότε αξίζει να το εξετάσετε».

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις και αν επίσης συμβαίνουν τα ακόλουθα:

Ο πόνος σας δεν βρίσκεται σε τυπικό σημείο για την αρθρίτιδα .
Χάνετε βάρος απροσδόκητα και ακούσια.
Έχετε επίμονους πυρετούς ή ρίγη.
Βιώνετε νυχτερινές εφιδρώσεις.
Έχετε ιστορικό καρκίνου.

Οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα μπορεί να υποδεικνύει μια πιο σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

 

Βρείτε μια καλή στάση ύπνου

Η εύρεση της σωστής θέσης μπορεί να είναι το πιο κρίσιμο μέρος για την αποφυγή του πόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το να στρίβεις και να γυρίζεις για να βρεις ένα άνετο σημείο είναι φυσιολογικό, λέει ο Δρ Dapul. Αλλά ακόμα και το παραμικρό τσίμπημα πόνου μπορεί να διαταράξει την ξεκούρασή σας.

Συνιστά να ξεκινήσετε να κοιμάστε στο πλάι και επίσης να αποφύγετε τον πόνο που έχετε στον  ώμο σας  με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα.

Ωστόσο, ο ύπνος στο πλάι δεν θα λειτουργήσει για όλους τους πόνους στον ώμο . Ελαχιστοποιήστε αυτή την ενόχληση τυλίγοντας το χέρι σας σε έναν επίδεσμο καθώς κοιμάστε στο κρεβάτι. Θα κρατήσει το χέρι σας ακίνητο και θα σας εμποδίσει να κοιμηθείτε με το χέρι σας σε άβολη θέση.

Περισσότερες συμβουλές για ανακούφιση από τον ύπνο

Ο Δρ Dapul προσφέρει επίσης μερικές γενικές συστάσεις ύπνου για να βοηθήσει σχεδόν οποιονδήποτε, όχι μόνο τους πάσχοντες από πόνο.

Βρείτε το κατάλληλο στρώμα. Το στρώμα είναι γενικά πάρα πολύ σημαντικό για τον ασφαλή ύπνο μας σχετικά με την υγεία μας και την ανακούφιση απο τα μυοσκελετικά μας προβλήματα.

Για πόνους στην πλάτη,

στο ισχίο και στα γόνατα,

ο Δρ Dapul συνιστά ένα σταθερό στρώμα.

Προσθέστε επίσης ένα επίθεμα αφρού από πάνω, εάν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, ώστε  να βοηθήσετε στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους σας και να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας σε ευθυγράμμιση.

Πάρτε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Εάν χρησιμοποιείτε κανονική ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη και ο πόνος σας ξεσπά κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκεφτείτε να μεταβείτε σε ένα διαφορετικό αναλγητικό. Ο Δρ Dapul συνιστά παυσίπονα που διαρκούν από 12 έως 24 ώρες, όπως η ναπροξένη.

Διατηρήστε καλή υγιεινή ύπνου . Διατηρήστε το πρόγραμμα ύπνου σας όσο πιο συνεπές γίνεται — κλείστε την τηλεόραση, βάλτε όλα τα ηλεκτρονικά μακριά, σβήστε τα φώτα και κρατήστε το δωμάτιό σας όσο πιο ήσυχο μπορείτε.

Κάντε διατάσεις πριν πάτε για ύπνο. Η επιμήκυνση και η αποκατάσταση του φυσικού μήκους των συνεχώς συσπασμένων και σφιγμένων μυών της πλάτης, του μπροστινού μέρους των γοφών και των οπίσθιων μηριαίων έχει βρεθεί ότι βοηθά στον καλύτερο ύπνο. Εδώ σας έχουμε σχετικό βίντεο με κινήσεις γιόγκα για καλύτερο ύπνο. Εφαρμόστε την μόνο εαν μπορείτε.

 

Αποφύγετε ουσίες όπως είναι το ποτό. Το αλκοόλ έχει ένα παράδοξο. Μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε, αλλά δεν θα σας προσφέρει ξεκούραστο ύπνο. Οι άνθρωποι συχνά ξυπνούν μετά από μόλις λίγες ώρες ποτού.

Ελαχιστοποιήστε την συχνότητα βοηθημάτων ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή . Εάν τα πάρετε πολύ καιρό στη συνέχεια θα χρειαστείτε υψηλότερες δόσεις και μπορεί να έχετε πρόβλημα να κόψετε αυτή τη συνήθεια.

Κάντε ασκήσεις χαμηλής έντασης. Η τακτική προγραμματισμένη άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι, μπορεί να βοηθήσει τόσο με τον πόνο όσο και με τις διαταραχές ύπνου.

Γιατί ο ύπνος είναι επώδυνος;
Ο φυσιολογικός πόνος στις αρθρώσεις , ειδικά στους γοφούς, τα γόνατα και τους ώμους, επιδεινώνεται συχνά τη νύχτα, σημειώνει ο Δρ Dapul. Η θέση του ύπνου σας και η ευθυγράμμιση του σώματός σας ευθύνονται για τον περισσότερο πόνο, αλλά κάποιοι προέρχονται από την ακινησία τη νύχτα. Το να βρίσκεστε σε μια κάμψη και σε σταθερή θέση όλη τη νύχτα μπορεί επίσης να συμβάλει στον πόνο.

Γιατί πρέπει να καταφύγουμε στην ήπια άσκηση και τι περπάτημα;

«Οι αρθρώσεις πρήζονται τη νύχτα και η κίνηση τις λιπαίνει σταδιακά και κρατά τα υγρά να κινούνται», λέει. «Όταν σταματήσεις να κινείσαι, μπορεί να διογκωθούν περισσότερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και πόνο».

health.clevelandclinic.org/

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr