Tα δυνατότερα και πιο ισχυρά βότανα για να καταπολεμήσετε τα μικρόβια

Tα δυνατότερα και πιο ισχυρά βότανα για να καταπολεμήσετε τα μικρόβια

Δείτε τα δυνατότερα και πιο ισχυρά βότανα για να καταπολεμήσετε τα μικρόβια

Το πρώτο αντιβιοτικό, η πενικιλίνη, ανακαλύφθηκε σε ένα φυτό. Ήταν συγκεκριμένα ένας απλός μύκητας. Η δύναμη του μύκητα φαίνεται από αυτή τη μικρή ιστορία που ακολουθεί.

Μια παλιά ουαλική συνταγή που αφορούσε στις μολυσμένες πληγές, ήταν ένα απλό επίθεμα στην προσβεβλημένη περιοχή από μουχλιασμένο ψωμί. Οι γιατροί απαξίωναν αυτή τη θεραπευτική αγωγή και τη χλεύαζαν για αρκετά χρόνια μέχρι που λόγω αποτελεσματικότητας αλλά και σχετικών ερευνών, αποκαλύφθηκε η επιστημονική της βάση. Το μουχλιασμένο ψωμί, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά βιοχημική εφαρμογή. Καθώς ως γνωστόν η μούχλα οφείλεται σε μύκητες!

Τα βότανα δεν μπορούν πάντα να εξηγηθούν στη θεραπευτική τους δράση σε βάθος, καθώς οι έρευνες για τα βότανα δεν είναι τόσες όσες θα όφειλαν να είναι. Αυτό πάντως που έχει γίνει σαφές είναι, ότι οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες καταπολεμούν τα βότανα τις λοιμώξεις είναι πολυάριθμες.

Τα καλύτερα αντιμικροβιακά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια για να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις είναι η Εχινάκια, ο Ευκάλυπτος, το Σκόρδο, το Μύρο, το Τροπαίολο, το Θυμάρι, η Βαπτίσια και η Αρτεμισία το αψίνθιον.

Στις αρχές του αιώνας μας, έγινε μια σύγκριση ανάμεσα στην αντισηπτική δράση μερικών φυτικών ελαίων με εκείνη της φαινόλης. Η φαινόλη είναι ένα συνηθισμένο χημικό αντισηπτικό. Στην έρευνα αυτή, τα ευρήματα έδειξαν ότι πολλά πτητικά έλαια, είναι πολύ πιο ισχυρά από τη φαινόλη. Από όλα μάλιστα περισσότερο, ξεχώρισε θεαματικά το έλαιο του Θυμαριού.

Το πείραμα, διεκπεραιώθηκε ως εξής: Μόλυναν ζωμό βοδινού με νερό βρώμικο από αποχέτευση. Στη συνέχεια, εξετάστηκε, πόσα μέρη ελαίου, έπρεπε να προστεθούν σε 1000 μέρη ζωμού για να πάψει κάθε μικροβιακή δράση. Τελικά το έλαιο του θυμαριού, αποδείχθηκε οχτώ φορές ισχυρότερο από τη φαινόλη. Επιπλέον, ενώ η φαινόλη προκαλεί βλάβες στους ιστούς γύρω από ένα τραύμα, τα ισχυρότερα φυτικά έλαια όπως το θυμάρι δεν έχουν αυτό το μειονέκτημα. Υπάρχουν επίσης κι άλλα φυτά που αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τη φαινόλη. Κι αυτά παρουσιάζονται στη συνέχεια με την σειρά δραστικότητας τους.

 

Θυμάρι 0,7

Γλυκό πορτοκάλι 1,2

Βερβένα 1,6

Τριαντάφυλλο 1,8

Γαρίφαλο 2,0

Ευκάλυπτος 2,2

Μέντα 2,5

Ρίζα Ίριδας της Φλωρεντίας 3,8

Γλυκάνισο 4,3

Λεβάντα 5,0

Φαινόλη 5,6

Μάραθο 6,4

Λεμόνι 7,0

Σάσσαφρος 7,5

Τίλιο 8,4

Αγγελική 10,0

 

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί και κάτι ακόμα. Πως το έλαιο σκόρδου, είναι επίσης ένα πάρα πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό που αξίζει τον σεβασμό μας. Χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ κατά των Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αντισηπτικό για την επίδεση τραυμάτων, σε συνδυασμό με επιδέσμους από Σφάγνο.

Επιμέλεια, Ζωή Κυροπούλου.

Βιβλιογραφία: Οδηγός βοτανοθεραπείας David Hoffmann των εκδόσεων Διόπτρα.

100 βότανα 2000 θεραπείες Κώστας Μπαζαίος Εκδόσεις Μπαζαίος

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr