Ποιά μορφή βιταμίνης C είναι η πιο ισχυρή για να την απλώσετε στο δέρμα σας. Τα οφέλη της και με τι κριτήρια θα την επιλέξετε.

Ποιά μορφή βιταμίνης C είναι η πιο ισχυρή για να την απλώσετε στο δέρμα σας. Τα οφέλη της και με τι κριτήρια θα την επιλέξετε.

Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν στην άμυνα ενάντια στη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ορό δέρματος με βιταμίνη C στη θέση του αντηλιακού σας. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει το SPF αφού δεν απορροφά τις ακτίνες UVA ή UVB. Παρ΄ όλα αυτά αν το υπεριώδες φως εισχωρήσει στο δέρμα σας, σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της βλάβης.

 

Μπορεί να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία


Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με βάση τη βιταμίνη C μπορεί να φωτίσουν τα μπαλώματα που είναι πιο σκούρα από το υπόλοιπο δέρμα σας, τα οποία ονομάζονται υπερμελάγχρωση. Σε μια μελέτη, η βιταμίνη C που εφαρμόστηκε στο δέρμα για 16 εβδομάδες μείωσε σημαντικά αυτά τα σημεία. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα .

Βοηθά στην εξομάλυνση των ρυτίδων
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό συστατικό σε πολλά αντιγηραντικά προϊόντα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων όταν το χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερη βιταμίνη C έχουν λιγότερες ρυτίδες. Δεν περιορίζεται στα εσπεριδοειδή. Το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές και το σπανάκι αλλά και ο ανανάς καθώς και το ακτινίδιο έχουν άφθονη απο αυτή την βιταμίνη.

Ενισχύει το κολλαγόνο
Αυτή η πρωτεΐνη υπάρχει φυσικά στο δέρμα  και το στηρίζει καθώς το βοηθά να μην χαλαρώσει. Αλλά το σώμα σας επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου καθώς μεγαλώνετε. Η βιταμίνη C που εφαρμόζεται στο δέρμα μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου. Βοηθά επίσης στη διατήρηση του ήδη υπάρχοντος κολλαγόνου και προστατεύει την πολύτιμη αυτή πρωτεΐνη.

Προωθεί τη θεραπεία
Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα! Θα μπορούσατε να πάρετε συμπληρώματα, να πάρετε περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας ή να τα εφαρμόσετε στο δέρμα σας. Όλα βοηθούν στο κλείσιμο των ανοιχτών πληγών — ειδικά σε άτομα που έχουν έλειψη. Η βιταμίνη βοηθά το σώμα να παράγει το κολλαγόνο που είναι απαραίτητο για την επίλυση αυτού του τύπου τραυματισμού.

Μειώνει τις ουλές
Σε μια μελέτη, το τζελ βιταμίνης C που εφαρμόστηκε στο δέρμα έκανε τις χειρουργικές ουλές λιγότερο αισθητές. Στο πείραμα που περιελάμβανε 80 άτομα, οι μισοί από αυτούς έβαζαν καθημερινά το τζελ πυριτίου με έγχυση βιταμινών στην πληγή τους για 6 μήνες μετά την αφαίρεση των ραμμάτων τους. Στη συνέχεια, τα σημάδια τους ήταν λιγότερο ορατά από εκείνα των ανθρώπων που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το προϊόν.

Επιλέξτε L-ασκορβικό οξύ

Αυτή η μορφή τοπικής βιταμίνης C είναι η πιο δραστική και η πιο ερευνημένη. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μερικές φορές περιέχουν άλλους τύπους που δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί, όπως το ασκορβυλοφωσφορικό μαγνήσιο ή ο παλμιτικός ασκορβυλεστέρας.

Ελέγξτε την ετικέτα για να βρείτε το είδος με τα περισσότερα στοιχεία .

Επιλέξτε ένα ισχυρό προϊόν
Αναζητήστε ορούς με συγκέντρωση βιταμίνης C μεταξύ 10% και 20%. Χαμηλότερο από αυτό μπορεί να μην φέρει τα υποσχεμένα οφέλη και υψηλότερο θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα σας χωρίς να φέρει καμία πρόσθετη αξία.

Εφαρμόστε μετά τον καθαρισμό
Ταμπονάρετε κρέμα ή ορό βιταμίνης C αφού πλύνετε το πρόσωπό σας και πριν εφαρμόσετε ενυδατική λοσιόν. Θα μπορούσε να τσιμπήσει ή να κάνει το δέρμα σας κόκκινο στην αρχή, αλλά αυτό θα πρέπει να υποχωρήσει αν συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Δοκιμάστε τυχόν νέα προϊόντα σε μια μικρή περιοχή πριν τα εφαρμόσετε σε ολόκληρο το πρόσωπό σας.

Να είστε προσεκτικοί αν την συνδυάζετε με την βιταμίνη Α.
Μαζί με την ρετινόλη η χρήση της θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα σας. Σκεφτείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε εναλλασσόμενες ημέρες  δηλαδή μέρα παρά μέρα το καθένα ξεχωριστά και όχι  ταυτόχρονα.

Να την αποθηκεύετε σωστά.
Κρατήστε τον ορό σας με την βιταμίνη C μακριά από το φως και τον αέρα — και τα δύο μπορούν να βλάψουν τα συστατικά της. Πρέπει η συσκευασία του καλλυντικού να φυλάσσει το προϊόν σε σκούρο δοχείο . Να κλείνετε πάντα καλά το καπάκι του και να το τοποθετείτε σε μέρος δροσερό, σκοτεινό και στεγνό.

Φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας
 Η βιταμίνη C στα τρόφιμα βοηθά επίσης στην προώθηση της υγιούς επιδερμίδας. Τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ακτινίδια και οι φράουλες είναι όλα γεμάτα με την βιταμίνη.

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

www.webmd.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr