Διατροφικές συμβουλές για καλή υγεία. Και μία συνταγή της διατροφολόγου για ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Διατροφικές συμβουλές για καλή υγεία. Και μία συνταγή της διατροφολόγου για ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Διατροφικές συμβουλές για καλή υγεία

Από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο (cibus.gr).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης ή σε περιόδους ασθένειας οι άνθρωποι αναζητούν συχνά ειδικά τρόφιμα ή συμπληρώματα βιταμινών που πιστεύεται ότι ενισχύουν την ανοσία. Η βιταμίνη C και τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, η σούπα κοτόπουλου και το τσάι με μέλι είναι δημοφιλή παραδείγματα.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι περίπλοκος και επηρεάζεται από την ιδανική ισορροπία πολλών παραγόντων, όχι μόνο από τη διατροφή και ειδικά από κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό. Από την άλλη πλευρά, μια ισορροπημένη διατροφή με σειρά βιταμινών και ανόργανων συστατικών, σε συνδυασμό με παράγοντες που συμβάλλουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως επαρκής ύπνος, τακτική άσκηση και ελεγχόμενο άγχος, βοηθά αποτελεσματικά τον οργανισμό ώστε να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Διατροφικές συμβουλές για υγιές ανοσοποιητικό
▶ Η πρόσληψη ενέργειας έχει σημαντική επίδραση στην ανοσολογική δραστηριότητα. Η επαρκής πρόσληψη θερμίδων συμβάλλει στην καλή λειτουργία του σώματος και προσφέρει ενέργεια ώστε να καλύψει τις καθημερινές δραστηριότητές του. Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτική στην πρόσληψη θερμίδων, καθώς η μειωμένη ή η πολύ αυξημένη πρόσληψη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

▶ Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα. Μπορεί να αποτελείται από ένα γαλακτοκομικό προϊόν, όπως το γάλα ή το γιαούρτι, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύει τον πεπτικό σωλήνα από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά που παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

▶ Η κατανάλωση φρούτων βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή. Φρούτα όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το ακτινίδιο περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του σώματος.

▶ Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να αποτελείται από κρέας, ψάρι ή όσπρια, τα οποία αποτελούν βασικές πηγές πρωτεΐνης και εμπλέκονται στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση οσπρίων σε συνδυασμό με αμυλούχα τρόφιμα, όπως ρύζι ή πατάτες, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των πρωτεϊνών. Το κόκκινο κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, αλλά η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα λόγω του κορεσμένου λίπους που συνήθως περιέχει. Το αβγό ως επιλογή για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο είναι μια πολύ καλή ιδέα, καθώς παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες, βιταμίνες Α και Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο.

▶ Τα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβγό είναι πολύ καλές πηγές αυτών των λιπαρών οξέων.

▶ Φρόντισε για την επαρκή σου ενυδάτωση. Βάλε στόχο να προσλαμβάνεις τουλάχιστον 1½ λίτρο υγρών τη μέρα, καθώς ο σωστά ενυδατωμένος οργανισμός επιτελεί πιο αποτελεσματικά όλες τις λειτουργίες του.

▶ Απόφυγε τροφές με πολλή ζάχαρη, όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κλπ., καθώς δεν παρέχουν απαραίτητα συστατικά στο σώμα σου.

Τι τρως, πώς κοιμάσαι, πόσο αγχώνεσαι: Γιατί έχουν τόση σημασία αυτή την περίοδο

Κοτόπουλο λεμονάτο με μπρόκολο και κάσιους
Υλικά
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 340 γρ. κοτόπουλο σε μπουκιές
• 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
• 200 γρ. μπουκετάκια μπρόκολο
• 1 κ.γ. αλεύρι καλαμποκιού
• 1 κ.σ. μέλι
• Χυμός ενός λεμονιού
• ½ φλ. κάσιους

Εκτέλεση
Ζέστανε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και σόταρε για 6-7 λεπτά μέχρι να ψηθεί. Απομάκρυνέ το από το τηγάνι και πρόσθεσε το σκόρδο και το μπρόκολο.

Ανακάτεψε για 1 λεπτό περίπου, βγάλε το σκόρδο και συνέχισε με σκεπασμένο σκεύος για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Στο μεταξύ, ανακάτεψε το αλεύρι καλαμποκιού και το μέλι, πρόσθεσε το μείγμα στο τηγάνι και ανακάτεψε μέχρι να πήξει.

Τοποθέτησε το κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι και άφησε να ζεσταθεί, πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και τα κάσιους. Τέλος, σέρβιρε με ρύζι μπασμάτι ή ζυμαρικά

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr