Θυρεοειδίτιδα Hashimoto:Χασιμότο: Ti τροφές να καταναλώσεις ,τι συμπληρώματα να πάρεις και συμβουλές απο τον διαιτολόγο.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto:Χασιμότο: Ti τροφές να καταναλώσεις ,τι συμπληρώματα να πάρεις και συμβουλές απο τον διαιτολόγο.

Διατροφικές συμβουλές που βασίζονται σε στοιχεία
Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συμβουλές βασισμένες σε στοιχεία που θα βοηθήσουν στη θεραπεία της νόσου του Χασιμότο.

Δίαιτες χωρίς γλουτένη και δημητριακά

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από Χασιμότο είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη από τον γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους όσους έχουν διαγνωστεί με Hashimoto να ελέγχονται για κοιλιοκάκη 

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και τα δημητριακά μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με νόσο του Χασιμότο.

Σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών σε 34 γυναίκες με νόσο Hashimoto, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα ελέγχου .

Πολλές άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα άτομα με νόσο του Χασιμότο – ή αυτοάνοσες ασθένειες γενικά – πιθανότατα ωφελούνται από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμα και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη .

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη , πρέπει να αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σίτου, κριθαριού και σίκαλης. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες σόγιας περιέχουν γλουτένη — (αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη).

Μια δίαιτα χωρίς δημητριακά είναι πιο περιοριστική από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, καθώς απαγορεύει όλα τα δημητριακά. Αν και αυτή η διατροφική αλλαγή μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη, η έρευνα που την υποστηρίζει είναι περιορισμένη.

Η δίαιτα του αυτοάνοσου πρωτοκόλλου
Η δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου (AIP) έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Αφαιρεί δυνητικά επιβλαβή τρόφιμα όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά, , πρόσθετη ζάχαρη, καφέ, όσπρια, αυγά, αλκοόλ, ξηρούς καρπούς, σπόρους, επεξεργασμένα σάκχαρα, έλαια και πρόσθετα τροφίμων 

Σε μια μελέτη 10 εβδομάδων σε 16 γυναίκες με νόσο του Χασιμότο, η δίαιτα AIP οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες ποιότητας ζωής και σημαντικά μειωμένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) ).

Να έχετε στο μυαλό σας  ότι η δίαιτα AIP είναι μια δίαιτα σταδιακής εξάλειψης και θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρακολουθείται από έμπειρο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Μήπως θα έπρεπε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά;

Κι όμως η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή μεταξύ των ατόμων με νόσο του Χασιμότο 

Σε μια μελέτη σε 83 γυναίκες με νόσο Hashimotos, το 75,9% διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη 

Εάν υποψιάζεστε δυσανεξία στη λακτόζη, η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά προβλήματα, καθώς και τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την απορρόφηση φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να μην είναι αποτελεσματική για όλους, καθώς ορισμένα άτομα με Hashimoto ανέχονται τέλεια τα γαλακτοκομικά .

Για την γενικότερη υγεία σας και την ευεξία σας, επικεντρωθείτε σε αντιφλεγμονώδεις τροφές

Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νόσο του Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με νόσο του Χασιμότο διαπίστωσε ότι οι δείκτες του οξειδωτικού στρες  (μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή) ήταν χαμηλότεροι σε όσες έτρωγαν φρούτα και λαχανικά πιο συχνά.

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μερικά μόνο παραδείγματα τροφών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δίαιτες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε πρόσθετη ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας, στη διαχείριση του βάρους σας και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Χασιμότο 

Όποτε είναι δυνατόν, ετοιμάστε τα γεύματά σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες.

Αυτές οι τροφές προσφέρουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

 

Άλλες συμβουλές διατροφής
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με νόσο του Χασιμότο 

Αυτές οι συγκεκριμένες δίαιτες παρέχουν το 12-15% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και περιορίζουν τις βρογχογόνες τροφές. Τα βρογχογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά και προϊόντα σόγιας που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και το μαγείρεμά τους μειώνει τη βρογχογόνο δράση τους. Επομένως, είναι απίθανο να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εκτός εάν καταναλωθούν σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες .

Παρόλο που έχει κυριαρχήσει σε πολλούς ανθρώπους να μην τρώνε σόγια και να μην την επιλέγουν  (καθώς ορισμένα στοιχεία πράγματι δείχνουν ότι η σόγια βλάπτει την υγεία του ανθρώπου που πάσχει απο Χασιμότο) εντούτοις οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι καθώς χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα όπως ισχυρίζονται, για να βεβαιωθούν ότι η σόγια βλάπτει.

Χρήσιμα συμπληρώματα για το Hashimoto
Αρκετά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με νόσο του Χασιμότο. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από αυτήν την πάθηση είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, επομένως η συμπλήρωση μπορεί να είναι απαραίτητη

Τα ευεργετικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν:

Σελήνιο. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 200 mcg σεληνίου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντισωμάτων της αντιθυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) και στη βελτίωση της ευημερίας σε άτομα με νόσο του Hashimoto..

Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η έρευνα δείχνει ότι όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με σελήνιο, η λήψη 30 mg αυτού του μετάλλου την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό 

Κουρκουμίνη. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι αυτή η ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική ένωση μπορεί να προστατεύει τον θυρεοειδή. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών γενικά.

Βιταμίνη D. Τα άτομα με νόσο του Χασιμότο έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τη σοβαρότητα της νόσου του Hashimoto.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα άτομα με νόσο του Χασιμότο τείνουν επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12. Η λήψη μιας υψηλής ποιότητας βιταμίνης του συμπλέγματος Β ενισχύει τα επίπεδα της Β12 και άλλων σημαντικών βιταμινών Β.

Μαγνήσιο. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του μετάλλου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Hashimoto και υψηλότερα αντισώματα για τον θυρεοειδή. Επιπλέον, η διόρθωση των ελλείψεων μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με νόσο του θυρεοειδούς 

Σίδηρο. Τα άτομα με νόσο του Χασιμότο έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αναιμία. Συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να χρειαστούν για τη διόρθωση μιας ανεπάρκειας .

Άλλα συμπληρώματα όπως το ιχθυέλαιο, το άλφα-λιποϊκό οξύ και η Ν-ακετυλοκυστεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσουν άτομα με νόσο του Χασιμότο (

Σημειώστε ότι η συμπλήρωση με υψηλές δόσεις ιωδίου απουσία ανεπάρκειας ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα με Χασιμότο. Δεν θα πρέπει να λαμβάνετε υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ιωδίου εκτός εάν ο γιατρός σας, σας το έχει υποδείξει 

Τροφές για κατανάλωση
Εάν πάσχετε από τη νόσο του Χασιμότο, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Εστιάστε στα ακόλουθα τρόφιμα ):

Φρούτα: μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες κ.λπ.
Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κ.λπ.

Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδι και κολοκύθα κ.λπ.
Υγιή λιπαρά: αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, γιαούρτι καρύδας κ.λπ.
Ζωική πρωτεΐνη: σολομός, αυγά, μπακαλιάρος, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο κ.λπ.

Σπόροι χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, αναποφλοίωτη βρώμη, κινόα, ζυμαρικά καστανό ρύζι κ.λπ.
Σπόροι, ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια μακαντάμια, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, φυσικό φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κ.λπ.

Φασόλια και φακές: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κ.λπ.

Γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα (ενισχυμένα με ασβέστιο και/ή βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους, πλήρες άγλυκο γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί κ.λπ.

Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, σάλσα, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξυδο κ.λπ.

Ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό κ.λπ.

Λάβετε υπόψη ότι μερικοί άνθρωποι με τη νόσο του Χασιμότο αποφεύγουν μερικά από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, όπως τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να μάθετε ποιες τροφές λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Τροφές προς αποφυγή
Η εξάλειψη ή ο περιορισμός των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Χασιμότο και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας (

Προστιθέμενα σάκχαρα και γλυκά: σόδα, ενεργειακά ποτά , κέικ, παγωτό, γλυκά, μπισκότα, καραμέλες, δημητριακά με ζάχαρη, επιτραπέζια ζάχαρη κ.λπ.

Φαστ φουντ και τηγανητά φαγητά: τηγανιτές πατάτες, χοτ ντογκ, τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ.

Επεξεργασμένα δημητριακά: λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, τορτίγιες από λευκό αλεύρι, κουλούρια κ.λπ.

Τρόφιμα και κρέατα υψηλής επεξεργασίας: κατεψυγμένα δείπνα, μαργαρίνη, δείπνα με φούρνο μικροκυμάτων, μπέικον, λουκάνικο κ.λπ.

Δημητριακά και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κράκερ, ψωμί κ.λπ.

Ορισμένοι γιατροί ή ειδικοί διατροφολόγοι προτείνουν στα άτομα με τη νόσο του Χασιμότο να αποφεύγουν επίσης τη σόγια και τα γαλακτοκομικά – και όλα τα δημητριακά.

Ωστόσο, αν και αυτές οι συστάσεις μπορεί να βοηθήσουν πολλά άτομα, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να βρείτε την καλύτερη μέθοδο για εσάς.

Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος του Χασιμότο μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τα δυνητικά προβληματικά τρόφιμα και να δημιουργήσετε ένα διατροφικό μοτίβο που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε.

Επιμέλεια: Ζωή Κυροπούλου.

www.healthline.com

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr