Πως θα είμαστε υγιείς χωρίς να αρρωσταίνουμε. Οχυρώνοντας τον εαυτό μας – τι πρέπει να κάνουμε.

Πως θα είμαστε υγιείς χωρίς να αρρωσταίνουμε. Οχυρώνοντας τον εαυτό μας – τι πρέπει να κάνουμε.

Ανοσία, υγεία και διατροφή
Η διατροφή θεωρείται σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της ανοσίας. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προστασία από όλους τους τύπους οργανισμών ή τοξινών που τείνουν να βλάψουν ιστούς και όργανα. Το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τις απειλές με ένζυμα ή άλλα μέσα αποτοξίνωσης. Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό και την υγεία μας.

Η διατροφή του σώματός μας με διαφορετικές τροφές μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά του για να τρώμε υγιεινά. Το πλεόνασμα ή το έλλειμμα στη διατροφή και η παχυσαρκία μπορούν να βλάψουν την ανοσία μας.

Το να τρως καλά δεν σημαίνει να τρως πολύ (ούτε ελ΄λαχιστα-λίγο) αλλά σημαίνει να τρως τις ευεργετικές τροφές που υποστηρίζουν τον οργανισμό και προκαλούν ευεξία. Σχεδόν ευτυχία! Ναι γίνεται! Αρκεί να τρως ενσυνείδητα έχοντας στον νου σου, ότι κάνεις μια καλή πράξη για τον εαυτό σου. Γίνε ο γιατρός σου!

Θρέψη:

Το φαγητό είναι ένας συνδυασμός μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Τα μικροθρεπτικά συστατικά χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες από τον οργανισμό μας όπως διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Μια Ισορροπημένη Διατροφή απαιτεί από κάποιον να προσλαμβάνει τη σωστή ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών. Η ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών αλλάζει με τα άτομα ανάλογα με τον σωματότυπο, επομένως είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Μερικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε:

Τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι κυρίως διαθέσιμα σε φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές οδούς που βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι οφέλειες είναι:

Ενισχύουν τόσο την εγγενή όσο και την προσαρμοστική ανοσοποιητική λειτουργία και αποτρέπουν τη μόλυνση.
Ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, κρατούν υπό έλεγχο τη φλεγμονή και αποτρέπουν τη βλάβη των ιστών.
Η κατανάλωση τους, βοηθά στο σχηματισμό της ανοσολογικής μνήμης που βοηθά στην πρόληψη της επαναμόλυνσης με το ίδιο παθογόνο
Βοηθούν στην απομάκρυνση/εξάλειψη των οξειδωτικών ειδών (τοξινών) που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και της ανοσοαπόκρισης.
Αυξάνουν τα ωφέλιμα προβιοτικά βακτήρια στο έντερο που ευνοούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τη φλεγμονή.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, E και D – οι τρεις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η βιταμίνη C & B και μέταλλα όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, σίδηρος, χαλκός κ.λπ. και φυτοθρεπτικά συστατικά, αμινοξέα, λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, πολλές άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό πραγματοποιούνται από αυτά τα θρεπτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α διατηρεί τη δομή και τις λειτουργίες των επιθηλιακών κυττάρων του βλεννογόνου της αναπνευστικής οδού και ενισχύει την ανοσία του βλεννογόνου (κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη της λοίμωξης του αναπνευστικού), η βιταμίνη Ε, η βήτα-καροτίνη, οι βιταμίνες C & B, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και μειώνει το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό.

Για να παράσχετε στο σώμα σας όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα με:

Περιορίστε την κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας και προτιμήστε να έχετε δημητριακά ολικής αλέσεως.
Συμπεριλάβετε τακτικά dals και ολόκληρα γραμμάρια στη διατροφή.
Συμπεριλάβετε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά στη διατροφή σας.
Ένα αυγό μπορεί να λαμβάνεται τακτικά.
Το κρέας / τα πουλερικά  με μέτρο.
4-5 μερίδες λαχανικών και 1-2 μερίδες φρούτων στη διατροφή.
Αποφύγετε το πολύ λίπος (3 κουταλιές της σούπας/ημέρα – κατά προτίμηση περισσότερες από 2 ποικιλίες ελαίων)
Αλάτι (όχι περισσότερο από 5 γραμμάρια/άτομο/ημέρα).
Αποφύγετε να πίνετε ανθρακούχα ποτά και συσκευασμένους χυμούς που είναι πλούσια σε ζάχαρη και φτωχά σε άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η ζάχαρη είναι απλώς θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά, επομένως, κρατήστε την στο ελάχιστο (επιπλέον αλλάζει το DNA).
Διατηρήστε το ιδανικό σωματικό βάρος. Το να είστε λιποβαρείς ή υπέρβαροι/παχύσαρκοι – βλάπτει την ανοσία και αυξάνει τη φλεγμονή.
Διατηρήστε το σώμα σας ενυδατωμένο με επαρκή πρόσληψη νερού για καλή ανοσοαπόκριση σε οποιαδήποτε μόλυνση.
Θυμηθείτε: πολύ λιγότερο ή πάρα πολύ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Ακολουθώντας λοιπόν μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή βοηθάει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού.

* Το κάπνισμα και το αλκοόλ επηρεάζουν δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων, επομένως πρέπει να αποφεύγονται.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσία:

Υγεία του εντέρου και διατροφή.
Άγχος και άσκηση.
Ύπνος και ξεκούραση.
Διατήρηση υγιεινής.

Υγεία και Ανοσία του εντέρου:

Το έντερο μας θεωρείται ως ο νούμερο 1 αμυντικός μηχανισμός κατά την καταπολέμηση ασθενειών. Έτσι, η φροντίδα της υγείας του εντέρου βοηθά στη διατήρηση της ανοσίας. Τα ευρήματα της έρευνας λένε ότι «Το μικροβίωμα» στο έντερο μας είναι απαραίτητο. Αυτό το μικροβίωμα αποτελείται από περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια διαφορετικά μικρά πλάσματα που ζουν και ευδοκιμούν στο πεπτικό μας σύστημα. Η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου αλλάζει με την πάροδο τoυ χρόνου, ως απόκριση σε διατροφικά συστατικά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μερικά από τα βακτήρια δεν είναι τόσο καλά και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά τα ευεργετικά βακτήρια (γνωστά ως προβιοτικά) παίζουν ρόλο στην υγεία σας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς που πρέπει να κατανοήσουν οι άνθρωποι είναι ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε τροφές με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Τρόφιμα όπως λάχανο τουρσί, λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, κεφίρ, τυρόπηγμα κ.λπ.

 

 

Άγχος, φυσική κατάσταση και ύπνος:

Βελτιώστε τον ύπνο σας: Κοιμηθείτε για 7-8 ώρες. Κάνε συνήθεια να κοιμάσαι την ίδια ώρα καθημερινά. Καθώς κοιμόμαστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα εργάζεται για να θεραπεύσει και να επισκευάσει το σώμα. Η εξασφάλιση επαρκούς υγιούς ξεκούραστου ύπνου είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση, την επισκευή και την επούλωση.
Άσκηση : Ένας από τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης του στρες και διατήρησης ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα/γιόγκα θα μειώσει το άγχος και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Αυτό θα επιταχύνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος, θα προσφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλο το σύστημά σας, κάτι που βοηθά τη σωματική και πνευματική σας ευεξία.
Διαλογισμός: Βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τουλάχιστον 10-30 λεπτά την ημέρα.

Διατηρήστε την υγιεινή σας:

Οι περισσότερες λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν με την άσκηση καλής προσωπικής υγιεινής σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις:

-Πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία ή το φαγητό.
-Πλύσιμο χεριών μετά τον καθαρισμό λαχανικών ή κρέατος.
-Καθαρίστε σωστά τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο ή τα ψήσετε.
-Κάλυψη του στόματος με χαρτομάντιλο ή πανί ενώ βήχετε ή φτερνίζεστε.

-Φυλάξτε τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράσατε  εαν δεν τα πλύνετε, μέσα στην ίδια τους τη συσκευασία σε απομονωμένο μέρος.
Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά .
Πλύνετε τα με πόσιμο νερό
Μην χρησιμοποιείτε απ00000000000000000000000000ολυμαντικά, μαντηλάκια καθαρισμού ή σαπούνι σε φρέσκα προϊόντα.
Διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να διατηρούνται σε ψύξη στο ψυγείο σας. Διατηρήστε τα υπόλοιπα σε θερμοκρασία δωματίου σε καλάθια ή σχάρες.
Καθαρίστε τον νεροχύτη και τα σκεύη όπου έχουν πλυθεί τα τρόφιμα. 
Επιμέλεια: Ζωή Κυροπούλου

www.narayanahealth.org

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr