Τα μυστικά, για ένα έχεις πάντα γερό συκώτι.

Τα μυστικά, για ένα έχεις πάντα γερό συκώτι.

Υγεία του ήπατος
Το συκώτι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας μετά το δέρμα. Είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο και ο μεγαλύτερος αδένας στο σώμα μας. Βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλίας κάτω από τους πνεύμονες και είναι ένα σημαντικό όργανο στο σώμα μας.

Λειτουργεί ως κινητήρας του πεπτικού συστήματος ελέγχοντας αποτελεσματικά τις μεταβολικές διεργασίες.

ΑΛΛΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ;

Γνωρίζετε ότι το συκώτι είναι το μόνο όργανο στο σώμα που έχει την ικανότητα να αναγεννάται; Μπορεί να αναγεννηθεί πλήρως χωρίς καμία λειτουργική απώλεια, αρκεί να έχει απομείνει τουλάχιστον το 25% του υγιούς ηπατικού ιστού.

Λειτουργίες του ήπατος

Το συκώτι είναι ένα μεταβολικά πολύ ενεργό όργανο. Εκτελεί πολλές κρίσιμες εργασίες για τη διατήρηση του συστήματος κυκλοφορίας μας χωρίς κόπο. Συνθέτει πολλές βασικές πρωτεΐνες, φιλτράρει το αίμα, διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα και αποθηκεύει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ό,τι τρώμε ή πίνουμε, καθαρίζεται από το συκώτι. Εκτελεί εκατοντάδες εργασίες για να διατηρήσει τη λειτουργικότητα του σώματός μας.

Μερικές από τις λειτουργίες του ήπατος είναι:

Παράγει και εκκρίνει τη χολή. Η χολή βοηθά στη διάσπαση και απορροφά τα λίπη, τη χοληστερόλη και ορισμένες βιταμίνες που υπάρχουν στα τρόφιμα στο λεπτό έντερο.
Το ήπαρ συνθέτει πρωτεΐνες του πλάσματος όπως η αλβουμίνη και παράγοντες πήξης.

Το συκώτι φιλτράρει όλο το αίμα από το στομάχι και το έντερο. Έτσι απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά από το αίμα. Εξασφαλίζει επίσης την απορρόφηση όλων των αποβλήτων, επιβλαβών προϊόντων από το αίμα.
Η χολή του ήπατος βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών.
Επίσης, αποτελεί μια αποθήκη πολλών βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη A, D, E, K, B12, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Το συκώτι ακόμη, απορροφά την περίσσεια γλυκόζης της τροφής από το αίμα και την αποθηκεύει ως γλυκογόνο στο σώμα μας. Σε περίπτωση ανάγκης, το συκώτι μετατρέπει επίσης αυτό το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη.

Τα φαγοκυτταρικά κύτταρα του ήπατος γνωστά και ως κύτταρα kupffer, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφοντας ασθένειες που προκαλούν παθογόνα.

Το συκώτι επίσης φιλτράρει και μεταβολίζει φάρμακα και αλκοόλ.

Συμπτώματα κακής ηπατικής λειτουργίας

Γενικά, μια ηπατική νόσος δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι να είναι σοβαρή. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της νόσου, αλλά ορισμένα συμπτώματα είναι κοινά εάν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά όπως:

Ο ίκτερος χαρακτηρίζεται από κιτρινωπό δέρμα και μάτια.
Πόνος και πρήξιμο στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλίας.
Πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πόδια.
Κνησμός.
Σκούρο χρώμα ούρων.
Ναυτία και έμετος.
Μερικές φορές το χρώμα των κοπράνων γίνεται χλωμό-υποκίτρινο. 
Μειωμένη ή γενική απώλεια όρεξης.
Μελανιάζει το σώμα εύκολα.

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του ήπατος

Όπως γνωρίζουμε οι ασθένειες του ήπατος επιδεινώνουν την υγεία μας. Η ηπατική νόσος επηρεάζει τη συνολική μας υγεία. Μερικές φορές οι ηπατικές ασθένειες χωρίς επίβλεψη, μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τις ηπατικές ασθένειες με ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μας όπως:

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι απαραίτητη για ένα υγιές συκώτι. Το αλκοόλ είναι επιβλαβές για την υγεία του ήπατος καθώς είναι και η κύρια αιτία της κίρρωσης του.

Ο προληπτικός εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης οποιασδήποτε μορφής του ιού της ηπατίτιδας.

Πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική ζάχαρη και τα λιπαρά τρόφιμα. Καθώς το υπερβολικό λίπος οδηγεί σε λιπώδη ηπατική νόσο.

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών κρατά μακριά πολλά προβλήματα. Συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων και ποτών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ήπατος, όπως γκρέιπφρουτ, βατόμουρα, κράνμπερι, αχλάδια, σταφύλια, φύτρα, μπρόκολο, πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, ψάρια, πράσινο τσάι, χυμός παντζαριού.

Το να παρακολουθούμε το βάρος μας είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε ένα υγιές συκώτι. Όπως γνωρίζουμε το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ.

Η προστασία κατά τη διάρκεια του σεξ είναι καλή για την αποφυγή σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών όπως η ηπατίτιδα C.
Μια ελαφριά ρουτίνα άσκησης είναι γενικά ευεργετική για την καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του ήπατος.

Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες όπως φυτοφάρμακα, χημικά αερολύματα και καπνό. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά μας κύτταρα και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας επίσης.

Πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

(Καθώς η λήψη περιττών φαρμάκων και η ανάμειξη κάποιων φαρμάκων μπορεί να βλάψει το συκώτι μας).

Επίσης πασιφανές και γνωστό αλλά ας τονιστει: Η λήψη παράνομων ναρκωτικών μπορεί να βλάψει το συκώτι μας.

Πρέπει να διαχειριστούμε τις άλλες παθήσεις της υγείας μας, όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, καθώς ασκούν επιπλέον πίεση στο συκώτι μας.

Πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση μολυσμένων βελόνων. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι βελόνες  αποστειρώνονται σωστά. Οι βελόνες δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρικές πρακτικές αλλά χρησιμοποιούνται και σε τατουάζ και τρυπήματα σώματος.

Δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τα είδη προσωπικής μας υγιεινής όπως ξυράφια, οδοντόβουρτσες και νυχοκόπτες. Καθώς αυτά τα αντικείμενα μπορεί να μεταφέρουν μολυσμένο αίμα και σωματικά υγρά που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες που επηρεάζουν το συκώτι μας.
Το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση του μπάνιου είναι απαραίτητο για την αποφυγή ηπατικής νόσου.
Dr. Naveen Kumar, Senior Consultant – Medical Gastroenterology, Dharamshila Narayana Superspeciality Hospital, Δελχί

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

www.narayanahealth.org

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr