Τι σημαίνει: έχω έλλειψη βιταμίνης D; Τι πρέπει να κάνω; (Διατροφή-αντιμετώπιση-θεραπεία).

Τι σημαίνει: έχω έλλειψη βιταμίνης D; Τι πρέπει να κάνω; (Διατροφή-αντιμετώπιση-θεραπεία).

Στις ημέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι (ακόμη και στην Ελλάδα που λούζεται απο ήλιο) έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Αφού όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η βιταμίνη D αποτελεί σχεδόν τον θεμέλιο λίθο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, η ανησυχία σε ατομικό επίπεδο εντείνεται.

Τι είναι λοιπόν η ανεπάρκεια της βιταμίνης D;


Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D στο σώμα, είτε λόγω έλλειψης ηλιακού φωτός είτε λόγω κακής διατροφής, αναπτύσσετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Το δέρμα σας είναι ικανό να παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, ωστόσο, εάν ζείτε σε μια κρύα χώρα με περιορισμένη πρόσβαση στον ήλιο ή έχετε καθιστική ζωή σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν να μετατρέψουν περισσότερη ηλιοφάνεια σε βιταμίνη D, αυτά με περισσότερη μελανίνη στο δέρμα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην παραγωγή βιταμίνης D.

 

Γιατί η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατί:

Διατηρεί τα οστά υγιή:
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να έχουμε υγιή και δυνατά οστά. Χωρίς αρκετή βιταμίνη D μπορεί να εμφανίσετε ραχίτιδα, μια ασθένεια κατά την οποία τα οστά σας γίνονται εύθραυστα.

Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου:
Χωρίς βιταμίνη D το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά το ασβέστιο από τη διατροφή σας. Όταν τα οστά σας δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετό ασβέστιο, μπορεί να αναπτύξετε οστεοπόρωση, μια κατάσταση όπου το οστό  γίνεται πορώδες και χάνει την πυκνότητά του αυξάνοντας  τον κίνδυνο τραυματισμού ακόμη και σε μικρές πτώσεις ή ατυχήματα.

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D

Χαμηλή ανοσία:
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού ώστε να είναι ισχυρό και ικανό να αποτρέψει τη βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις όπως κρυολόγημα, βρογχίτιδα και πνευμονία.

Αδύναμα οστά και πόνος στην πλάτη
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί που υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D υποφέρουν επίσης από χρόνιο πόνο στην πλάτη. Αισθάνονται επίσης πόνο στα πόδια, τα πλευρά ή τις αρθρώσεις.

Αλλαγές διάθεσης:
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συσχετίστηκαν επίσης με την κατάθλιψη, ειδικά στα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πιο κρύες χώρες όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από εποχιακή κατάθλιψη τους χειμερινούς μήνες.

Απώλεια μαλλιών:
Η σοβαρή τριχόπτωση, ειδικά στις γυναίκες, έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η γυροειδής αλωπεκία, μια ασθένεια όπου οι ασθενείς χάνουν μάζα μαλλιών έχει συνδεθεί με έλλειψη βιταμίνης D.

Φλεγμονή:
Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της λοίμωξης και για την επούλωση των πληγών σας. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ακατάλληλη επούλωση της πληγής σας.

Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλείτε επίσης και απο τους εξής λόγους.

Κακή διατροφή:
Εάν ακολουθείτε μια αυστηρή vegan δίαιτα, το πιθανότερο είναι ότι υποφέρετε από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε δισκία βιταμίνης D ή συμπληρώματα βιταμίνης D, καθώς οι περισσότερες από τις φυσικές πηγές βιταμίνης D δεν είναι χορτοφαγικές, όπως το ιχθυέλαιο, το βοδινό συκώτι και το γάλα.

Καθιστική ζωή:
Το σώμα σας χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για να παράγει βιταμίνη D . Ωστόσο, εάν βρίσκεστε ως επί το πλείστον σε εσωτερικούς χώρους ή ζείτε σε μια κρύα χώρα, μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Σκούρο δέρμα:
Η μελανίνη στο δέρμα σας μειώνει την ικανότητά του να παράγει βιταμίνη D ως απόκριση στο ηλιακό φως. Επομένως, εάν είστε σε σκοτεινά μέρη ή και έχετε μετακομίσει σε μια χώρα με λιγότερο ηλιακό φως, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε βιταμίνη D3 ή Βιταμίνη D από το στόμα.

Θεραπεία για την έλλειψη βιταμίνης D

Η ανάγκη σας για βιταμίνη D εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, η διατροφή σας και η κατάσταση της υγείας σας. Εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να λαμβάνετε συμπληρώματα Vit D για να διασφαλίσετε ότι πληροίτε τις συνιστώμενες οδηγίες.

Εδώ είναι τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης D ανάλογα με την ηλικία σας.

Βρέφη (0-12 μηνών) – 400 IU
Παιδιά προς Ενήλικες (1-70 ετών) – 600 IU
Ηλικίας (71+) – 800 IU

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D

Περάστε χρόνο στον ήλιο:
Συνιστάται να περνάτε τουλάχιστον 10 – 15 λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα. Υιοθετήστε ένα χόμπι ή ένα άθλημα όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο, η κωπηλασία ή το ποδόσφαιρο που σας βγάζει στον ήλιο κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε την ημερήσια δόση βιταμίνης D.

Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος του γραφείου σας έχει άφθονο ηλιακό φως:
Περνάτε έως και 8 ώρες κάθε μέρα στο γραφείο σας. Εάν είναι στενό και χαμηλό φωτισμένο, πιθανότατα θα εμφανίσετε συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D. Φροντίστε λοιπόν το γραφείο σας να έχει πρόσβαση στο ηλιακό φως και να αερίζεται καλά.

Διατροφικές αλλαγές για ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βρίσκεται σε δύο κύριες διατροφικές μορφές χοληκαλσιφερόλη ή βιταμίνη D3 που βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια και κρόκους αυγών και ως βιταμίνη D2 εργοκαλσιφερόλη που βρίσκεται σε ορισμένα μανιτάρια και φυτά.

Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής σας:

Καταναλώστε υγιεινή ποσότητα Ψαριού (Μπακαλιάρο, Σολομό, Τόνο)

Φάτε αυγά για πρωινό
Εντάξτε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας
Καταναλώστε μοσχαρίσιο συκώτι
Εντάξτε το τυρί και το γάλα στη διατροφή σας

Λειτουργούν τα συμπληρώματα βιταμίνης D;

Η λήψη αρκετής βιταμίνης D στη διατροφή σας είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν πολύ λίγες πηγές βιταμίνης D σε διαιτητική μορφή. Αυτό σε συνδυασμό με τον ολοένα και πιο καθιστικό τρόπο ζωής σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης D ή από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D μέσω της διατροφής σας και του ηλιακού φωτός, συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων. Ωστόσο, η υπερβολική λήψη βιταμίνης D μπορεί να παράγει πολύ ασβέστιο στα οστά σας και μπορεί ακόμη και να βλάψει τα νεφρά και την καρδιά. Η λήψη περισσότερων από 100 mcg βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβής, επομένως είναι απαραίτητο να προσέχετε τις δόσεις σας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να καταναλώνετε συμπληρώματα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε συμβουλές από το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος σχήματος συμπληρωμάτων.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr