Αυτές οι τροφές αποτρέπουν απο την καρδιακή προσβολή.

Αυτές οι τροφές αποτρέπουν απο την καρδιακή προσβολή.

Αυτές οι τροφές καθαρίζουν τις αρτηρίες σας και μπορούν να αποτρέψουν την καρδιακή προσβολή

Σύμφωνα με το WebMD, «οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Πηγαίνουν στον εγκέφαλό σου καθώς και στις άκρες των ποδιών σου». Το να έχεις υγιείς αρτηρίες σημαίνει πρόληψη της πιθανότητας καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς σημειώνει ότι υπάρχουν και εκείνοι που έχουν φραγμένες αρτηρίες ή αθηροσκλήρωση και απλώς το αγνοούν. Το αντιλαμβάνονται μόνο όταν εμφανίσουν συμπτώματα όπως στηθάγχη ή χωλότητα. Δυστυχώς, η πρώτη φορά που κάποιος συνειδητοποιεί ότι υποφέρει από αυτό είναι όταν βιώνει κάτι σαν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Πριν αρχίσετε να φρικάρετε, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και έχουν να κάνουν με τη διατροφή σας.

Εδώ παρουσιάζουμε ροφήματα και τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας υγιείς και να αποτρέψετε προβλήματα υγείας στο μέλλον.

1. Ψάρια

Η πρώτη τροφή που πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερο είναι το ψάρι. Τα ψάρια έχουν έναν τόνο υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα οξέα είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα που τελικά οδηγεί σε φραγμένες αρτηρίες. Σε μια μελέτη που έγινε από το American Journal of Clinical Nutrition, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες λιπαρών ψαριών είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Μερικά ψάρια στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε είναι η ρέγκα, ο τόνος, η πέστροφα, το σκουμπρί και ο σολομός!

2. Εσπεριδοειδή

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arya Atherosclerosis, τα εσπεριδοειδή βρέθηκαν να μειώνουν σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση. Μειώνει επίσης τη στένωση. Πίσω στον 18ο αιώνα, χρησιμοποιούσαν ακόμη και εσπεριδοειδή για τη θεραπεία του σκορβούτου. Η κατανάλωση πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ ειδικότερα, σύμφωνα με μια μελέτη του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιξώδεις ίνες, προστατεύουν τις αρτηρίες σας από το φράξιμο. Επομένως, το να έχετε ένα κομμάτι γκρέιπφρουτ για πρωινό είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό βήμα φροντίδας του εαυτού σας!

3. Καρύδια

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης του Πανεπιστημίου του Yale διαπίστωσε ότι τα καρύδια είναι μια απο τις κορυφαίες τροφές για τις αρτηρίες.. Επιπλέον, σύμφωνα με το Drweil.com, «Ισπανοί ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα ότι η κατανάλωση περίπου οκτώ καρυδιών με κέλυφος λειτούργησε καλύτερα από το ελαιόλαδο στην προστασία των αρτηριών από βλάβες που μπορεί να ακολουθήσουν ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά». Αν λοιπόν σας αρέσει να τρώτε ξηρούς καρπούς, εστιάστε την προσοχή σας στα καρύδια. Έχουν ένα σωρό οφέλη για αυτούς!

4. Λιναρόσπορος


Εάν δεν είστε λάτρης του λιναρόσπορου, θα πρέπει να αρχίσετε να τους συνηθίζετε. Έχουν ένα σωρό οφέλη για την υγεία τους, το ένα βοηθά στην υγεία των αρτηριών σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λιναρόσπορος θα μπορούσε να έχει ισχυρά ευεργετικά αποτελέσματα στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το Health.clevelandclinic.org σημειώνει ότι οι λιναρόσποροι έχουν «ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και φυτοοιστρογόνα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς». Μπορείτε να βρείτε λιναρόσπορους σε αλεσμένη μορφή ή στο αγαπημένο σας είδος ψωμιού. Υπάρχουν ακόμη και δημητριακά που το έχουν επίσης!

5. Κουρκουμάς

Όταν πρόκειται για την υγεία των αρτηριών και της καρδιάς σας, ο κουρκουμάς πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος σας. Το Turmericforhealth.com γράφει ότι έχουν γίνει πάνω από 200 ερευνητικές μελέτες που εξέτασαν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα του κουρκουμά και της κουρκουμίνης σε διάφορες καρδιακές παθήσεις. Όχι μόνο προστατεύει την καρδιά, αλλά καταπολεμά και διάφορες μεταβολικές καταστάσεις που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

6. Πράσινο τσάι


Σύμφωνα με το health.harvard.edu, έχει γίνει μια σειρά από μελέτες που εξέτασαν την πιθανή σχέση μεταξύ πράσινου τσαγιού και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη σε 40.530 Ιάπωνες ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με άτομα που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα.

7. Κανέλα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κανέλας στη φυσική της μορφή. Θεωρείται αντιοξειδωτικό, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανέλα βελτιώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Μια μετα-ανάλυση της διαθέσιμης έρευνας που διεξήχθη από το College of Pharmacy, Western University of Health Sciences, στην Πομόνα Καλιφόρνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κανέλα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

8. Ρόδια

Πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε να τρώμε ρόδια. Είναι διασκεδαστικό να τα τρώμε και η γεύση είναι λίγο πολύ εθιστική. Αλλά αυτό το φρούτο έχει επίσης ορισμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Το Lifeextension.com σημειώνει ότι τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε κλινικές μελέτες, το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει μια σειρά από παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο ιστότοπος σημειώνει ότι αυτό το φρούτο καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, υποστηρίζοντας τη σύνθεση και τη δραστηριότητα του μονοξειδίου του αζώτου και πολλά άλλα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr