Η φοβερή και τρομερή μαγειρική σόδα. Τα κόλπα και τα μυστήρια της που σου “λύνουν τα χέρια”.

Η φοβερή και τρομερή μαγειρική σόδα. Τα κόλπα και τα μυστήρια της που σου “λύνουν τα χέρια”.

Όσον αφορά την εμφάνισή τους, πολλές γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που βάζουν στο δέρμα, το σώμα και τα μαλλιά τους. Δυστυχώς, πολλά εμπορικά προϊόντα περιέχουν χημικές ουσίες που στην πραγματικότητα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αλλά υπάρχουν πάντα πιο φυσικοί τρόποι για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές. Πάρτε για παράδειγμα τη μαγειρική σόδα. Έχει κρυφά οφέλη για την υγεία όταν χρησιμοποιείται μόνη της.

Οι περισσότεροι από εσάς πιθανότατα έχετε ένα κουτί μαγειρική σόδα στο σπίτι σας. Οι κύριες λειτουργίες της, είναι να κάνει τα αρτοσκευάσματα να φουσκώνουν, να αφαιρεί τις οσμές που προκαλούνται  ,ενώ μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας εξολόθρευσης βρωμιάς και λεκέδων που βρίσκονται πάνω σε επιφάνειες του νοικοκυριού.

Ποιά όμως είναι τα κορυφαία της οφέλη; Ας τα δούμε παρακάτω!

1. Αντιμετωπίστε τη Νεφρική Νόσο

Σύμφωνα με τον Δρ Julian Whitaker, τα διττανθρακικά είναι μια αλκαλική ουσία που παράγεται από το σώμα, η οποία ρυθμίζει τα οξέα και βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του pH μας . Ο Whitaker προσθέτει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική νόσο δυσκολεύονται να αφαιρέσουν το οξύ από το σώμα τους. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Βρετανούς ερευνητές δείχνει ότι το διττανθρακικό νάτριο επιβράδυνε στην πραγματικότητα τον ρυθμό της νεφρικής πτώσης κατά τα δύο τρίτα.

2. Θεραπεύστε την περιστασιακή καούρα & δυσπεψία

Τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όπως τα Alka-Seltzer, Tums και Rolaids περιέχουν κάποια μορφή διττανθρακικών. Έτσι ο Whitaker δηλώνει ότι εάν αυτά τα φάρμακα έχουν επιτυχία στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και την καούρα, τότε η λήψη φυσικής μαγειρικής σόδας θα λειτουργούσε ακόμη πιο αποτελεσματικά. Προτείνει να ανακατέψετε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε μισό φλιτζάνι νερό και να το πιείτε μια ώρα μετά το φαγητό.

3. Στοματική Υγιεινή

Ο Whitaker εξηγεί ότι το βούρτσισμα των δοντιών σας βουτώντας απλώς την οδοντόβουρτσά σας σε μαγειρική σόδα μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Με τις λειαντικές της ιδιότητες, θα φθείρει το προστατευτικό σμάλτο με την πάροδο του χρόνου. Προτείνει να αρκεστούν με τα προϊόντα του εμπορίου που περιέχουν μαγειρική σόδα στην οδοντόκρεμα τους.

4. Στοματικό διάλυμα

Έχω ήδη αναφέρει τι μπορεί να κάνει η μαγειρική σόδα όταν είναι πάνω σε μια οδοντόβουρτσα, αλλά δεν έχω αναφέρει τι μπορεί να κάνει ως στοματικό διάλυμα. Η Healthline αναφέρει ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να φτάσει σε γωνίες και σχισμές των δοντιών, της γλώσσας και των ούλων σας που μπορεί να χάσετε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα ως στοματικό διάλυμα είναι να αναμίξετε μισό κουταλάκι του γλυκού με μισό ποτήρι ζεστό νερό.

5. Καταπραΰνει τις πληγές

Το 1973, δημιουργήθηκε μια Mouth Clinic στο νοσοκομείο Sunnybrook. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που ήρθαν σε αυτήν την κλινική υπέφεραν από χρόνιο έλκος. Ήταν δύσκολο να διαγνωστεί και ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί μερικές φορές. Όμως, ειδική θεραπεία που περιελάμβανε μαγειρική σόδα, βελτίωσε τις συνθήκες στους 7 απο τους 10 ασθενείς, σύμφωνα με το Healthline.

6. Λευκαίνει τα δόντια

Σύμφωνα με το Medical Science Monitor, ο λόγος για τον οποίο η μαγειρική σόδα είναι τόσο αποτελεσματική όταν πρόκειται για τη λεύκανση των δοντιών είναι επειδή οι ήπιες λειαντικές ιδιότητές της επιτρέπουν να σπάσει τους δεσμούς των μορίων που λερώνουν τα δόντια. Η μαγειρική σόδα περιέχει επίσης αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων.

7. Αποσμητικό

Ο John Henderson Lamb, MD, από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, εξηγεί ότι η μαγειρική σόδα δρα ως φυσικό αποσμητικό επειδή μπορεί να εξαλείψει τη μυρωδιά του ιδρώτα κάνοντας το όξινο, άοσμο .

8. Θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης

Οι μύες παράγουν γαλακτικό οξύ, γι’ αυτό έχετε αυτή την αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το γαλακτικό οξύ μειώνει το pH μέσα στα κύτταρα σας, κάτι που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι μύες σας κουράζονται.

Μια μελέτη δημοσιεύθηκε στο BioMed Central και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν διττανθρακικό νάτριο πριν από την άσκηση, αύξησαν τα μέγιστα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα τους και μείωσαν επίσης την ταλαιπωρία της αντιληπτής προσπάθειας. Τι σημαίνει αυτό; Απλά οι συμμετέχοντες μπορούσαν πλέον να ασκηθούν περισσότερο από ό,τι συνήθως!

9. Αντιμετωπίζει τον κνησμό του δέρματος και τα ηλιακά εγκαύματα

Σύμφωνα με το WebMD, η μαγειρική σόδα περιέχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν να καταπραΰνουν την ερυθρότητα που προκαλείται από τον κνησμό και την αίσθηση τσιμπήματος που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα. Υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς συνταγή που περιέχουν μαγειρική σόδα. Μπορείτε όμως να φτιάξετε τη δική σας πάστα από μαγειρική σόδα ή να κάνετε ένα μπάνιο και να την προσθέσετε στο νερό.

10. Λευκαίνει τα ρούχα σας

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, η μαγειρική σόδα έχει αλκάλιο όταν διαλύεται στο νερό κι έτσι αποκτά την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τα οξέα από τους λεκέδες, ώστε  να βοηθήσει στην αφαίρεσή τους.

11. Αφαιρεί λεκέδες από χαλιά

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, όταν συνδυάζετε μαγειρική σόδα και ξύδι, δημιουργείται μια ένωση που ονομάζεται ανθρακικό οξύ. Αυτό το συστατικό είναι κοινό σε προϊόντα καθαρισμού. Μαζί, δημιουργούν μια αίσθηση αφρισμού που εισχωρεί στο χαλί και αφαιρεί τους λεκέδες.

Η ουσία εδώ είναι ότι η μαγειρική σόδα είναι ένα ευέλικτο προϊόν που έχει πολλές χρήσεις εκτός από το μαγείρεμα. Αλλά προτού προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε για οφέλη που προσφέρει στην υγεία, ενημερώστε πρώτα το γιατρό σας. Εξετάστε επίσης τις δυνατότητες της με προσοχή και λίγο λίγο. Αυτό λέει η υπευθυνότητα καθώς υπάρχουν κι ενδείξεις ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι σαρωτικές  ιδιότητες της μαγειρικής σόδας, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια. 

Επιμέλεια: Ζωή Κυροπούλου

www.bestie.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr