Με αυτά τα φανταστικά βότανα και τα μπαχαρικά η επιδερμίδα μένει αγέραστη. Τι να καταναλώσετε για κηλίδες, ρυτίδες, πάχυνση επιδερμίδας και άλλα!

Με αυτά τα φανταστικά βότανα και τα μπαχαρικά η επιδερμίδα μένει αγέραστη. Τι να καταναλώσετε για κηλίδες, ρυτίδες, πάχυνση επιδερμίδας και άλλα!

Αυτά τα 7 βότανα και μπαχαρικά μπορούν να σώσουν το δέρμα σας
Γνωρίζετε ήδη ότι πολλές τροφές μπορούν να διατηρήσουν το δέρμα και τα μαλλιά σας υγιή, αλλά τα μπαχαρικά περιέχουν επίσης εκπληκτικά οφέλη για την εμφάνισή σας. Μάθετε πώς το σκόρδο βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών σας, οι πιπεριές καταπολεμούν τις ρυτίδες και το πράσινο τσάι σας προστατεύει από τη φθορά του ήλιου.

Λύστε τα προβλήματα του δέρματός σας με το φαγητό

Τα μπαχαρικά μπορεί να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στις αγαπημένες σας συνταγές. Αυτά τα φυσικά θαύματα μπορεί επίσης να είναι μυστικά συστατικά στη αγωγή περιποίησης του δέρματός σας. Πολλά μπαχαρικά περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών παραγόντων και θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται το δέρμα και τα μαλλιά σας για να δείχνουν υγιή.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να καταπολεμήσουν τις ρυτίδες, να καταπραΰνουν την ερυθρότητα και να διατηρήσουν το δέρμα σας λαμπερό.

Χαμομήλι για να ηρεμήσει το έγκαυμα γενειάδας

Είναι γνωστός ο ερεθισμός της γυναικείας επιδερμίδας που φιλάει έναν άνδρα με γένια. Η επιδερμίδα γίνεται κόκκινη και μπορεί να  προκαλέσει κηλίδες ερυθρότητας, ξεφλούδισμα, κνησμό και γενικό ερεθισμό γύρω από το στόμα, το πηγούνι και τα μάγουλα που μοιάζουν ηλιακό έγκαυμα. Ευτυχώς, το πιο καταπραϋντικό φύλλο βοτάνου της φύσης μπορεί να θεραπεύσει γρήγορα το ταλαιπωρημένο δέρμα. «Το χαμομήλι είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, με τη δύναμη να μειώνει την ερυθρότητα, τον κνησμό και το πρήξιμο και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στην κορτιζόνη », λέει η Jessica Wu, MD, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. .

Για να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα της γενειάδας, βυθίστε ένα φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού σε βραστό νερό για δύο έως τρία λεπτά για να απελευθερωθούν τα αντιφλεγμονώδη ένζυμα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το φακελάκι τσαγιού σε ένα μικρό δοχείο στο ψυγείο σας. Μόλις το φακελάκι του τσαγιού κρυώσει, απλώστε το απευθείας στα κόκκινα, ερεθισμένα μπαλώματα στο πρόσωπό σας για άμεση ανακούφιση.

Κανέλα για λαμπερή επιδερμίδα

Η κανέλα προσθέτει μια νότα στα μπισκότα και τα ζεστά ροφήματα, αλλά είναι επίσης γεμάτη με αντιοξειδωτικά – ουσίες που καταπολεμούν τις βλάβες του δέρματος . «Η κανέλα έχει περισσότερη αντιοξειδωτική αξία από μισό φλιτζάνι βατόμουρα », λέει η διατροφολόγος Keri Glassman, συγγραφέας του The O 2 Diet. Για εύκολη ενίσχυση των αντιοξειδωτικών, πασπαλίστε μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα στο κατακάθι του καφέ σας πριν τον φτιάξετε.

Για να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τα πιο ισχυρά μπαχαρικά, λέει ο Glassman, πετάξτε τα μπουκάλια που είναι άνω των δύο ετών. Επίσης, αποθηκεύστε τα μπαχαρικά σε ένα σκοτεινό ντουλάπι, γιατί η θερμότητα από τη σόμπα και το φως του ήλιου θα μειώσουν την ισχύ τους.

Σκόρδο για υγιή μαλλιά

Ενώ το σκόρδο μπορεί να είναι φονικό για την αναπνοή σας, είναι σωτήριο για τα λεπτά μαλλιά . Ο θύλακας της τρίχας σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να παράγει πυκνά, υγιή μαλλιά. Όταν δεν τρώτε σωστά, τα μαλλιά σας πληρώνουν το τίμημα. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο σκόρδο, μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των ωοθυλακίων σας, λέει ο Δρ Wu. «Τα μόρια κυστεΐνης συνδέονται μεταξύ τους σε μια ισχυρή ακολουθία δισουλφιδικών δεσμών», εξηγεί, «που δίνει στα μαλλιά σου τη δύναμή τους».

Πράσινο Τσάι για Αντιηλιακή Προστασία

Το πράσινο τσάι έχει υψηλή συγκέντρωση κατεχινών, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές επιδράσεις στο δέρμα. Λέει ο Wu, «Το τοπικό πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πάχυνση της επιδερμίδας, στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών και στην αναστολή ενός ενζύμου στο δέρμα σας που προκαλεί ανομοιόμορφη μελάγχρωση, πράγμα που σημαίνει λιγότερες κηλίδες στον ήλιο».

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση λοσιόν ή ορού που περιέχει πράσινο τσάι 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο μπορεί να μειώσει τη βλάβη του DNA και τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. «Αν πρόκειται να μείνετε έξω για αρκετές ώρες και δεν θα μπορείτε να εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό όσο επιμελώς θα θέλατε», λέει ο Wu, «τότε η εφαρμογή πράσινου τσαγιού πάνω από το αντηλιακό σας πριν βγείτε είναι πολύ καλή ιδέα.”

Καυτερές πιπεριές για την καταπολέμηση των ρυτίδων

Οι καυτερές πιπεριές όπως το τσίλι, η πάπρικα, το καγιέν και το jalapeño κάνουν κάτι περισσότερα από το να βάζουν τους γευστικούς σας κάλυκες σε εγρήγορση – προστατεύουν επίσης το δέρμα σας. «Οι βιταμίνες Α και C που υπάρχουν στις πιπεριές, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, αποτρέποντας τη διάσπαση του κολλαγόνου για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματός μας», λέει ο Marti Wolfson, διευθυντής μαγειρικής στο Blum Center for Health στο Rye Brook, Νέα Υόρκη. Οι πολύχρωμες πιπεριές περιέχουν επίσης καψαϊκίνη . που λειτουργεί σαν αντηλιακό για να προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV.

Πρέπει να καταναλώσετε πιπεριές για να απολαύσετε τις αναγεννητικές τους δυνάμεις,. Λέει ο Wolfson, “Οι καυτερές πιπεριές προστίθενται εύκολα σε οποιοδήποτε πιάτο: Δοκιμάστε jalapeño ή καγιέν σε γκουακαμόλε και πιπεριές τσίλι με σάλτσα κάρυ. Μπορείτε επίσης να το καταναλώσετε με ψάρι ή με κοτόπουλο με πάπρικα.”

Κόκκινο τριφύλλι για να απαλύνει το έκζεμα

Οι φαρμακευτικοί βοτανολόγοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το κόκκινο τριφύλλι για να καταπραΰνουν τα κόκκινα, φολιδωτά και όλα τα σημεία που προκαλούν φαγούρα του δέρματος και που μαστίζουν τους πάσχοντες από έκζεμα .

«Τα βότανα όπως το κόκκινο τριφύλλι βοηθούν στην εξάλειψη των τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος που φαίνεται να προκαλούν φλεγμονή», λέει η Liz Earle, μια ολιστική δερματολόγος που πάσχει και η ίδια από έκζεμα.

Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη αναφοράς υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να καταποθεί ως τσάι ή να εφαρμοστεί τοπικά. Εάν πρόκειται να πιείτε το τσάι, βάλτε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη σε ζεστό νερό για μισή ώρα και πιείτε δύο με τρία φλιτζάνια καθημερινά για να αποκομίσετε τα οφέλη. Εάν θέλετε να πάρετε κόκκινο τριφύλλι ως συμπλήρωμα, συνιστάται 40 έως 160 mg την ημέρα. Διατίθενται επίσης σε αλοιφές που περιέχουν 10 έως 15 τοις εκατό κόκκινο άνθος τριφυλλιού.

Κουρκουμάς για μείωση της φλεγμονής

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το βότανο έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της αντιοξειδωτικής κουρκουμίνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του μελανώματος όταν το προσβεβλημένο δέρμα αντιμετωπίζεται τοπικά με κουρκουμά.

«Η κουρκουμίνη αναστέλλει την αγγειογένεση, που είναι η ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων», εξηγεί η Susan Blum, MD, ολοκληρωμένη ιατρός στο Blum Center for Health.

«Πολλές έρευνες για τον καρκίνο επικεντρώνονται στην «λιμοκτονία» των καρκινικών κυττάρων και η κουρκουμίνη φαίνεται να είναι ένας ισχυρός αναστολέας της δραστηριότητας του όγκου σε μελέτες σε ζώα».

Προσθέστε κουρκουμά σε αβγά, ζυμαρικά και πατατοσαλάτες, καθώς και σε χορταστικές αλμυρές σούπες, τσίλι και καστανό ρύζι. Σε συνδυασμό με τζίντζερ, κάνει επίσης ένα νόστιμο τσάι.

Επιμέλεια: Ζωή Κυροπούλου

www.everydayhealth.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr