Οι καλύτερες τροφές (θεραπείες) για να φάτε όταν είστε άρρωστοι . Για το κρύωμα, την διάρροια , το έντερο την αφυδάτωση.

Οι καλύτερες τροφές (θεραπείες) για να φάτε όταν είστε άρρωστοι . Για το κρύωμα, την διάρροια , το έντερο την αφυδάτωση.

Πώς να θρέψετε το σώμα σας, ακόμα κι όταν δεν αισθάνεστε καλά

Αν και καμία συγκεκριμένη τροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια, μερικές φορές, η σωστή κατανάλωση των τροφών, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Αλλά να έχετε κατά νου ότι μια βοηθητική τροφή που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι να εστιάσετε σε αυτά που σας βοηθούν και σε αυτά που σας ακούγονται ελκυστικά.

Εδώ, ο διαιτολόγος Andrea Dunn, RD, αναλύει ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και να πίνετε όταν αισθάνεστε ασθενής.

Τροφές που πρέπει να τρώτε όταν είστε άρρωστοι

Ο Dunn λέει ότι όταν σκέφτεστε τι τρόφιμα να φάτε όταν είστε άρρωστοι, σκεφτείτε το ως τρεις βασικές κατηγορίες:

Τι να τρώτε ή να πίνετε όταν είστε αφυδατωμένοι (ή για να αποφύγετε να αφυδατωθείτε).
Τι να φάτε ή να πιείτε όταν το έντερο σας είναι άρρωστο (όπως διάρροια).
Τι να φάτε ή να πιείτε όταν αισθάνεστε ναυτία (ή έχετε στομαχόπονο).
Τι να τρώτε όταν είστε αφυδατωμένοι

Όταν είστε άρρωστοι και δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί να μην έχετε όρεξη ή να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να φάτε. Αλλά αν δεν τρώτε ή πίνετε, η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα.

«Συχνά όταν είμαστε άρρωστοι και δεν νιώθουμε καλά, η αφυδάτωση μας έχει ήδη επηρεάσει εξηγεί ο Dunn. «Μπορεί να οφείλεται στο ότι κάνετε εμετό ή τρέχετε στην τουαλέτα κάθε πέντε λεπτά. Ή απο την άλλη, μπορεί να αισθάνεστε τόσο άρρωστοι που απλά δεν έχετε όρεξη».

Η αφυδάτωση όμως κυρίως, είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι, καταλήγουν στα επείγοντα όταν είναι άρρωστοι.

Μπορεί να είστε τόσο αφυδατωμένοι που να μην μπορείτε να περπατήσετε ή να λιποθυμήσετε και να χτυπήσετε το κεφάλι σας. Η μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση χρειάζεται γρήγορη ιατρική φροντίδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό ή στα νεφρά, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις ή μπορεί ακόμη και να είναι απειλητική για τη ζωή.

Δείτε τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε όταν είστε αφυδατωμένοι ή για να αποφύγετε την αφυδάτωση:

Ποτά. Δεν έχει σημασία αν είναι ζεστό, κρύο ή θερμοκρασία δωματίου – οποιοδήποτε είδος υγρού θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης. Απλώς προσπαθήστε να πίνετε υγρά σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στοχεύστε σε νερό, ηλεκτρολύτες ή αθλητικά ποτά, καφέ, τσάι, χυμό, σόδα ή ανθρακούχο νερό.

Σούπα. Υπάρχει ένας λόγος που η σούπα με  κοτόπουλο προτιμάται από τους περισσότερους όταν δεν αισθάνονται καλά. Είναι συνήθως πιο χορταστική από το απλό νερό, καθώς περιέχει περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Είναι επίσης μια καλή πηγή υγρών και ηλεκτρολυτών. Αλλά αν αυτή η παραδοσιακή σούπα δεν σας φαίνεται ελκυστική, δοκιμάστε άλλους τύπους σούπας και ζωμούς για επιπλέον θερμίδες και ενυδάτωση. Επιπλέον, η σούπα γενικά, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αποσυμφορητικό όταν σερβίρεται ζεστή.

Τροφές που είναι κυρίως υγρές. Εάν δυσκολεύεστε να πιείτε υγρά, στοχεύστε σε φαγητά που είναι κυρίως υγρά, αλλά σερβίρονται κρύα ή κατεψυγμένα. Δοκιμάστε τροφές όπως παγωτό,  Jell-O και πουτίγκα.

Καρπός. Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το σώμα σας – ακόμα και όταν δεν είστε άρρωστοι! Η κατανάλωση φρούτων όταν αισθάνεστε αδύναμοι και είστε τρωτοί από τις καιρικές συνθήκες μπορεί η κατανάλωση τους, να προσφέρει μια ώθηση θρεπτικών συστατικών, καθώς και ενυδάτωση. Στοχεύστε σε ζουμερά φρούτα που αποτελούνται κυρίως από νερό, όπως πεπόνια, μούρα, πορτοκάλια και σταφύλια.

Τι να τρώτε όταν το έντερο σας είναι άρρωστο
Η διάρροια είναι όταν η τροφή κινείται πολύ γρήγορα στο σώμα σας. Θα θελήσετε να εστιάσετε στην κατανάλωση τροφών που μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, πράγμα που σημαίνει να επιλέγετε τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες . Αυτός ο τύπος ινών δρα ως παχυντικός παράγοντας και προσθέτει φόρμα στα κόπρανα για να τα επιβραδύνει.

Ο Dunn λέει ότι όταν το έντερο σας είναι άρρωστο, θα θέλετε να αποφύγετε ή να περιορίσετε την καφεΐνη και τις αλκοόλες ζάχαρης. Η καφεΐνη μπορεί να υπερδιεγείρει το πεπτικό σας σύστημα και να επιδεινώσει τη διάρροια. Οι αλκοόλες ζάχαρης δεν απορροφώνται στο έντερο και αντ’ αυτού βρίσκονται στο παχύ έντερο σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, πόνο στο στομάχι και περισσότερη διάρροια.

Δείτε τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε όταν το έντερο σας είναι άρρωστο:

Οτιδήποτε στη δίαιτα BRAT. Όπως μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από διάρροια μπορούν να ανεχθούν μερικές από αυτές τις απλές τροφές.

Ήπια φαγητά. Αν και δεν είναι εξαιρετικά συναρπαστικά, τα πολύ απλά και ήπια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Δοκιμάστε ζυμαρικά, ξηρά δημητριακά, πλιγούρι βρώμης, ψωμί και κράκερ. Μπορείτε να προσθέσετε πρωτεΐνη ή λαχανικά στο μείγμα, αν θέλετε! Δοκιμάστε να φάτε ρύζι και ψημένο στήθος κοτόπουλου ή τυρί και κράκερ.

Μερικά φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να προσθέσετε βραστές ή ψητές πατάτες,  ψητά μήλα, σάλτσα μήλου ή μπανάνες.

Τι να τρώτε όταν έχετε ναυτία ή έχετε στομαχόπονο
Από τη γρίπη του στομάχου, την τροφική δηλητηρίαση , την εγκυμοσύνη – η ναυτία μπορεί να εκτροχιάσει ολόκληρη την ημέρα σας. Και η ναυτία μπορεί να εκτείνεται σε όλο το φάσμα, από τον εμετό , το αίσθημα μιας γενικής αίσθησης ταραχής, μέχρι το ξηρό κύμα.

«Όταν αισθάνεστε ναυτία ή έχετε στομαχόπονο, θα πρέπει πραγματικά να προσπαθείτε να τρώτε κάθε δύο ώρες», λέει ο Dunn. «Το να τρώτε μικρές ποσότητες πιο συχνά μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε λίγο φαγητό τη φορά στο σύστημά σας».

Δείτε τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε όταν έχετε ναυτία:

Τζίντζερ. Αυτό το μπαχαρικό είναι γνωστό για την αντι-ναυτία του. Δοκιμάστε τζίντζερ snaps , μπύρα τζίντζερ, τσάι τζίντζερ ή  μερικά κομμάτια καραμέλας τζίντζερ. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε κρυσταλλωμένο τζίντζερ, το οποίο είναι πιο μαλακό και λαστιχωτό και ελαφρά επικαλυμμένο με ζάχαρη.

Ξηρά τρόφιμα. Δοκιμάστε να τσιμπολογάτε μερικά κομμάτια ξηρών τροφών κάθε δύο ώρες όταν παλεύετε με τη ναυτία. Δοκιμάστε κουλούρια, ξηρά δημητριακά, τοστ ή απλά κράκερ όπως αλμυρές.

Κρύα φαγητά και φαγητά που να μην έχουν έντονη μυρωδιά. Επειδή οι μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν ναυτία (ειδικά στην εγκυμοσύνη), τα κρύα φαγητά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Δοκιμάστε ζελέ, παγωτό, κατεψυγμένα φρούτα, γιαούρτι ή φρυγανιά. Ακόμη και το πιπίλισμα σε παγάκι είναι ένας καλός τρόπος για να αναπληρώσετε υγρά.

Τι πρέπει να έχετε σε ετοιμότητα για τις ημέρες ασθενείας;
Όταν έχετε γρίπη και κρυολόγημα, το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε είναι να φύγετε από το σπίτι σας ή να πάτε στο κατάστημα και να μεταδώσετε τα μικρόβια σας. Αντίθετα, προμηθευτείτε τρόφιμα τώρα για να τα έχετε στη διάθεσή σας σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος στο σπίτι σας αρρωστήσει.

Φροντίστε να έχετε απόθεμα σε:

Σούπα 

Τσάγια.
Κουτιά χυμού.
Βάλτε επίσης μερικά κομμάτια ψωμί στην κατάψυξη για να το έχετε στη διάθεσή σας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr