Τσάι τσουκνίδας. Διαλύει την κυτταρίτιδα, δίνει μακριά μαλλιά, κατά του πόνου των αρθρώσεων και έχει 15 σοβαρές ιδιότητες!

Τσάι τσουκνίδας. Διαλύει την κυτταρίτιδα, δίνει μακριά μαλλιά, κατά του πόνου των αρθρώσεων και έχει 15 σοβαρές ιδιότητες!

Μερικά αφεψήματα βοτάνων χρησιμοποιούνται για πάνω από χίλια χρόνια. Το τσάι τσουκνίδας είναι ένα από αυτά.

Αυτό το καταπληκτικό φυτό δεν είναι μόνο μια σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων, αλλά ένα απαραίτητο φυτό τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη ιατρική. Μάθετε τι είναι το τσάι τσουκνίδας και πως να το φτιάξετε στο σπίτι.

 

Τι είναι το τσάι τσουκνίδας;
Το τσάι τσουκνίδας παρασκευάζεται βυθίζοντας φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα κοινής τσουκνίδας σε ζεστό νερό. Άλλες ονομασίες της κοινής τσουκνίδας είναι η τσουκνίδα ή urtica dioica . Αν και το φυτό τσουκνίδας είναι τεχνικά ζιζάνιο, σε όλη την ιστορία, έγινε απαραίτητο φυτό στα παραδοσιακά φάρμακα και σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Η τσουκνίδα αναπτύσσεται παγκοσμίως και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σπιτική θεραπεία για πολλά προβλήματα υγείας.

Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να παρασκευαστεί τόσο από φρέσκα όσο και από αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας. Ωστόσο, τα αποξηραμένα φύλλα είναι πιο συνηθισμένα για την παρασκευή τσαγιού. Σε αντίθεση με τα φρέσκα φύλλα τσουκνίδας, τα ξηρά φύλλα δεν θα προκαλέσουν αίσθηση καψίματος στο δέρμα. Ο λιγότερο κοινός τύπος τσαγιού τσουκνίδας είναι το τσάι από ρίζα τσουκνίδας.

Tea Origins
Η τσουκνίδα κατάγεται από την Ευρώπη. Είναι ενδιαφέρον ότι η λατινική ονομασία αυτού του φυτού, urtica , σημαίνει καίγομαι . Βρίσκεται πιο συχνά στη φύση, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, παρά στις πόλεις. Αν και η τσουκνίδα μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Εάν αποφασίσετε ποτέ να συλλέξετε τσουκνίδα από τη φύση, προσέξτε να χρησιμοποιείτε πάντα γάντια και να μην την αγγίζετε με γυμνά χέρια. Το άγγιγμα των φύλλων τσουκνίδας θα προκαλέσει αίσθημα καύσου και εξάνθημα .

Μαζέψτε μόνο την τσουκνίδα που φυτρώνει μακριά από δρόμους και ρύπανση. Λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της, η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας, αλλά και ως τροφή. Μπορείτε να στεγνώσετε φρέσκα φύλλα στο φούρνο και να τα αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.

Γεύση τσαγιού


Αυτό το φυτό έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση που μπορεί να περιγραφεί ως αναζωογονητική και γήινη, με νότες σανού και πράσινες, που θυμίζουν μαγειρεμένο σέσκουλο ή σπαράγγι. Όταν είναι εμποτισμένο, είναι πιο πλούσιο και δυνατό από πολλά αφεψήματα βοτάνων. Η ισχύς του θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που παρασκευάζεται. Τα αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας θα έχουν πιο ήπια γεύση από τη φρέσκια τσουκνίδα. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν, ξεκινήστε πρώτα με μια μικρή ποσότητα που θα θερμάνετε για 5 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά καρυκεύματα ή ακόμα και να φτιάξετε το δικό σας μείγμα τσουκνίδας με άλλα βότανα.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του τσαγιού τσουκνίδας
Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Έχει υψηλή θρεπτική αξία και μπορεί να παρέχει πολύ σημαντικές ποσότητες τόσο μακροθρεπτικών όσο και μικροθρεπτικών συστατικών. Το φρέσκο ​​φύλλο τσουκνίδας περιέχει χλωροφύλλη, βιταμίνες A, C, D, E, F, K, B, φλαβονοειδή και μεγάλες ποσότητες σεληνίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου [2] . Η τσουκνίδα είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Τα οφέλη του τσαγιού τσουκνίδας περιλαμβάνουν:

Ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις
Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, τόσο τοπικά όσο και ως τσάι
Αντιμετώπιση εκζέματος
Παρέχει αντιγηραντική δράση
Βοηθά σε διαταραχές της ουροδόχου κύστης
Βοηθώντας στην τριχόπτωση
Πρόληψη φλεγμονών
Παροχή αντιδιαβητικής δράσης
Αντιμετώπιση πονοκεφάλων
Πρόληψη καρκίνων
Πρόληψη εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου
Μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων 
Αντιμετώπιση κατακράτησης ούρων 
Ανακούφιση των συμπτωμάτων του αλλεργικού πυρετού (αλλεργική ρινίτιδα) 

Αν και το τσάι από φύλλα τσουκνίδας φαίνεται να είναι πολύ ασφαλές για υγιείς ενήλικες, αποφύγετε να το πίνετε στην αρχή της εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.  Ωστόσο, το τσάι τσουκνίδας παραδοσιακά συνιστάται στο τρίτο τρίμηνο, κυρίως για την αύξηση των επιπέδων σιδήρου  . Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν έχετε κάποια σοβαρή ιατρική πάθηση.  .

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Το τσάι τσουκνίδας είναι ένα τσάι από βότανα, επομένως φυσικά χωρίς καφεΐνη. Η τσουκνίδα είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, καθώς δεν θα σας κρατήσει ξύπνιους. Ωστόσο, αυτό το τσάι μπορεί να προσφέρει ισχυρότερη διουρητική δράση από άλλα τσάγια, γι’ αυτό έχετε κατά νου να μην το πίνετε αμέσως πριν τον ύπνο. Μπορείτε εύκολα να το αναμίξετε με άλλα φυτικά συστατικά, όπως ροδοπέταλα , μέντα ή βάλσαμο λεμονιού.

Πώς να φτιάξετε τσάι τσουκνίδας
Για να φτιάξετε τσάι τσουκνίδας θα χρειαστείτε μια τσαγιέρα ή μια κούπα και ένα σουρωτήρι και φύλλα τσουκνίδας. Χρησιμοποιείτε πάντα φρεσκοβρασμένο νερό. Το τσάι τσουκνίδας εμποτίζεται περισσότερο από άλλα αφεψήματα βοτάνων, επομένως ένα σουρωτήρι ή μια τσαγιέρα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από ένα έγχυμα και μπορεί να έχει καλύτερη γεύση.

Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να εμποτιστεί ή να βράσει.

Εάν αποφασίσετε να βράσετε το τσάι σας, χρησιμοποιήστε περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα τσαγιού τσουκνίδας ανά φλιτζάνι νερό. Προθερμάνετε την τσαγιέρα σας ή μια κούπα ρίχνοντας βραστό νερό μέσα και έξω από την τσαγιέρα σας ή μια κούπα. Τοποθετήστε τα φύλλα σε μια κούπα ή μια τσαγιέρα. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από τα φύλλα. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αφήνουμε να βράσει για 10-20 λεπτά. Εναλλακτικά, βάζετε το νερό να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, προσθέτετε τα φύλλα και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά. Σούρωστε και απολαύστε. Μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικό εάν χρειάζεται.

Μπορείτε να ξαναβράζετε φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας τουλάχιστον μία φορά χωρίς σημαντική αλλαγή στη γεύση.

Συστατικά τσαγιού
Για να φτιάξετε τσάι τσουκνίδας θα βάλετε αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα τσουκνίδας. Θα χρειαστείτε και φρέσκο ​​νερό . Ανάλογα με το σε πόσο χρόνο θα χρειαστεί να βράζετε το τσάι σας, θα έχει πιο ελαφριά ή πιο δυνατή γεύση. Μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση του τσαγιού τσουκνίδας, προσθέτοντας λίγο ωμό μέλι. Το λεμόνι ταιριάζει πολύ και με το τσάι τσουκνίδας. Προσθέστε είτε αποξηραμένη φλούδα λεμονιού όταν βράζετε, είτε φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Μπορείτε να το σερβίρετε και κρύο πάνω σε πάγο.

Από που να αγοράσω
Το τσάι τσουκνίδας διατίθεται από πολλά καταστήματα και φαρμακεία με βότανα. Ανάλογα με την τοποθεσία σας, μπορεί να είναι διαθέσιμο και στο σούπερ μάρκετ. Η τσουκνίδα μπορεί να κοπεί σε μικρότερα ή μεγαλύτερα σωματίδια φύλλων ή ακόμα και να θρυμματιστεί τελείως, για να χρησιμοποιηθεί σε φακελάκια τσαγιού.

Βιβλιογραφικές αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artic

simplelooseleaf.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

BODY FARM ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚH & LIFTING ΚΡEΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑΟΥΡΤΙ & ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ 15ml

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr