Τα αφεψήματα για τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

Τα αφεψήματα για τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

Υπάρχουν πολλοί τύποι τσαγιού που μπορεί να είναι ευεργετικοί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του IBS. Αυτά περιλαμβάνουν:

 

Μέντα
Το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα του IBS.
Έρευνα, διαπίστωσε ότι η μέντα μείωσε τη σοβαρότητα του πόνου για άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο .

Η μέντα δεν συνιστάται για χρήση από άτομα με διαφραγματοκήλη , γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή προβλήματα χοληδόχου κύστης. Η καούρα δεν είναι μια ασυνήθιστη παρενέργεια.

Το αιθέριο έλαιο μέντας έχει επίσης μελετηθεί ως θεραπεία για το IBS. Τα αιθέρια έλαια προορίζονται να εισπνέονται μέσω ενός διαχύτη ή να εφαρμόζονται στο δέρμα μόνο αφού αραιωθούν με λάδι φορέα.

Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να μιλούν με έναν γιατρό ή έναν αρωματοθεραπευτή προτού σκεφτούν να λάβουν ένα αιθέριο έλαιο από το στόμα. Ένα άρθρο στο American Family Physician αναφέρει ότι πολύ υψηλές δόσεις ελαίου μέντας μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ακόμη και να οδηγήσουν σε θάνατο.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι από την κατανάλωση τσαγιού μέντας είναι χαμηλοί και τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τσάι μέντας μπορεί να μειώσει τους σπασμούς του εντέρου και να βοηθήσει το συκώτι να αποτοξινώσει το σώμα .

Κουρκούμη
Ο κουρκουμάς είναι ένα άλλο βότανο που έχει μελετηθεί σε άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου IBS.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των δισκίων εκχυλίσματος κουρκουμά στα συμπτώματα του IBS σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε 1 είτε 2 ταμπλέτες κάθε μέρα για 8 εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα κουρκουμά μείωσε τον κοιλιακό πόνο. Συνολικά, περίπου τα δύο τρίτα όσων έλαβαν το εκχύλισμα κουρκουμά είχαν βελτίωση στα συμπτώματά τους.

Από τότε, υπάρχει περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση του κουρκουμά στις φλεγμονές σε παθήσεις του εντέρου. Αν και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αυτή η έρευνα έδωσε θετικά αποτελέσματα για συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου IBS.

Η κατανάλωση κουρκουμά έχει σχετικά μικρό κίνδυνο και είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή και δρα ως αντιοξειδωτικό, τα οποία είναι και τα δύο σημαντικά οφέλη για την υγεία για κάποιον με IBS.

Το τσάι από κουρκουμά πωλείται σε προσυσκευασμένα φακελάκια τσαγιού ή μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας αλεσμένο κουρκουμά ή ένα κομμάτι ρίζας κουρκουμά.

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να αναμειχθεί με λεμονόχορτο και κανέλα για να γίνει ένα γευστικό μείγμα.

Μερικοί Επιστήμονες αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να το συζητήσουν με έναν γιατρό.

Τα άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν καταναλώσουν κουρκουμά. Το μπαχαρικό έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος και να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι. Μια άλλη ανησυχία είναι η επίδραση του κουρκουμά στην πήξη του αίματος.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαταραγμένο πεπτικό σύστημα.
Οι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά τζίντζερ για συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχή του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για τις Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές . Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Ωστόσο, λείπουν επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τζίντζερ για το IBS. Πιστεύεται ότι το εκχύλισμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, να κάνει την επένδυση του στομάχου ισχυρότερη και να προωθήσει την κίνηση στα έντερα.

Το τσάι τζίντζερ μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας προσυσκευασμένα φακελάκια τσαγιού . Διατίθενται επίσης συνταγές που χρησιμοποιούν φρέσκο ​​τζίντζερ ή αποξηραμένο τζίντζερ, όπως αυτή για το τσάι με μέλι τζίντζερ και αυτή για το τσάι κουρκουμά-τζίντζερ .

Μάραθο
Ο μάραθος μπορεί να είναι χρήσιμος για άτομα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του εντέρου και στην ανακούφιση των αερίων. Έχει μια γλυκιά γεύση παρόμοια με τον γλυκάνισο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συνδυασμένη επίδραση της κουρκουμίνης και του αιθέριου ελαίου μάραθου στα συμπτώματα IBS σε 121 άτομα. Μετά από 30 ημέρες, όσοι έλαβαν τον συνδυασμό κουρκουμίνης και μάραθου είχαν μειωμένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία σε μια μέτρηση της ποιότητας ζωής από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε εάν το τσάι μάραθου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το τσάι με μάραθο μπορεί να  αγοράζεται σε προσυσκευασμένα φακελάκια τσαγιού ή παρασκευάζονται στο σπίτι.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μάραθο μπορεί να μην συνιστάται για έγκυες γυναίκες και ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

Χαμομήλι
Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα δημοφιλές είδος τσαγιού από βότανα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο για χαλάρωση, αλλά δεν το έχουν επιβεβαιώσει πολλές μελέτες.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν το τσάι χαμομηλιού για την ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές . Θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS, καθώς τα πεπτικά συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με το στρες .

Σχετικά με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Το IBS (σύνδρομο του ευερέθιστου) είναι πιο συχνό σε νεότερους ανθρώπους και γυναίκες.
Το IBS είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Περιλαμβάνει κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα , διάρροια ή εναλλασσόμενους τύπους κενώσεων.

Το IBS ταξινομείται σε τρεις τύπους:

IBS με δυσκοιλιότητα 
IBS με διάρροια 
IBS με μικτές συνήθειες του εντέρου 
Η πάθηση είναι πιο συχνή σε γυναίκες και νεότερους ανθρώπους από ό,τι σε άλλες ομάδες.

Να έχεις στον νού σου.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Ορισμένα τσάγια μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση ορισμένων συμπτωμάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την έκταση της αποτελεσματικότητάς τους. Η θεραπεία για το σύνδρομο του ευερέθιστου IBS συχνά περιλαμβάνει πολλαπλές προσεγγίσεις, επομένως ορισμένοι τύποι τσαγιού μπορεί να συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός ατόμου.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι πολλές μελέτες γίνονται για διαφορετικούς τρόπους χρήσης του ίδιου βοτάνου. Το βότανο, το τσάι και το αιθέριο έλαιο έχουν όλα διαφορετικές ιδιότητες.

Τα παρασκευάσματα τσαγιού από βότανα πιθανότατα θα έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα εκχυλίσματα ή τα συμπληρώματα και είναι συχνά μια καλή προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Ένας γιατρός ή εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο σχέδιο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του σύνδρομο του ευερέθιστου IBS.

Όλα τα φυτικά προϊόντα θα πρέπει να συζητούνται με έναν γιατρό πριν από τη χρήση. Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα, την καθαρότητα και τη δύναμη και ορισμένα βότανα μπορεί να αντιδράσουν με άλλα φάρμακα.

www.medicalnewstoday.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr