Ποια υπερτροφή είναι το αντηλιακό των ματιών μας σύμφωνα με τους επιστήμονες και σώζει την όραση απο την τύφλωση!

Ποια υπερτροφή είναι το αντηλιακό των ματιών μας σύμφωνα με τους επιστήμονες και σώζει την όραση απο την τύφλωση!

Αυτοί οι αποξηραμένοι καρποί είναι το αντηλιακό των ματιών μας σύμφωνα με τους επιστήμονες και σώζουν την όραση απο την τύφλωση!

Τα αποξηραμένα μούρα γκότζι μπορούν να σώσουν την όραση απο την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας!

Το εν λόγω πόρισμα ανήκει σε τελυεταία επιστημονική έρευνα.

Η τακτική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας αποξηραμένων μούρων γκότζι μπορεί να προσφέρει προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, την κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Η τακτική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας αποξηραμένων μούρων goji μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή AMD, σε υγιείς μεσήλικες, σύμφωνα με μια μικρή, τυχαιοποιημένη δοκιμή που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

Η AMD είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους και εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερα από 11 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 170 εκατομμύρια παγκοσμίως.

“Η AMD επηρεάζει το κεντρικό οπτικό σας πεδίο και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να διαβάζετε ή να αναγνωρίζετε πρόσωπα”, δήλωσε ο Glenn Yiu, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Επιστημών της Όρασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 13 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 65 ετών που κατανάλωναν 28 γραμμάρια (περίπου μία ουγγιά ή μια χούφτα) γκότζι μπέρι πέντε φορές την εβδομάδα για 90 ημέρες αύξησαν την πυκνότητα των προστατευτικών χρωστικών στα μάτια τους. Αντίθετα, 14 συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν ένα εμπορικό συμπλήρωμα για την υγεία των ματιών την ίδια περίοδο δεν παρουσίασαν αύξηση.

Οι χρωστικές που αυξήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε goji berries, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε φως και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Και τα δύο βοηθούν στην προστασία των ματιών κατά της γήρανσης.

«Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σαν το αντηλιακό για τα μάτια σας», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Xiang Li, υποψήφιος διδάκτορας στο Πρόγραμμα Διατροφικής Βιολογίας.

“Όσο υψηλότερη είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή σας, τόσο περισσότερη προστασία έχετε. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ακόμη και σε φυσιολογικά υγιή μάτια, αυτές οι οπτικές χρωστικές μπορούν να αυξηθούν με μια μικρή καθημερινή μερίδα goji berries”, είπε ο Li.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Μούρα που χρησιμοποιούνται για την υγεία των ματιών στην Κίνα

Τα μούρα Goji είναι ο καρπός του Lycium chinense και του Lycium barbarum , δύο ειδών θάμνων που βρίσκονται στη βορειοδυτική Κίνα. Τα αποξηραμένα μούρα είναι ένα κοινό συστατικό στις κινέζικες σούπες και είναι δημοφιλή ως τσάι από βότανα. Μοιάζουν με τις σταφίδες και τρώγονται ως σνακ.

Στην κινεζική ιατρική, τα γκότζι μούρα λέγεται ότι έχουν ιδιότητες «φωτεινής» των ματιών. Ο Λι μεγάλωσε στη βόρεια Κίνα και έγινε περίεργος αν υπήρχαν φυσιολογικές ιδιότητες στο “φωτισμό των ματιών”.

Ερεύνησε τις βιοδραστικές ενώσεις στα μούρα goji και διαπίστωσε ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την AMD. Η μορφή της ζεαξανθίνης στα goji berries είναι επίσης μια εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη μορφή, σύμφωνα με τον Li, που σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, ώστε το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.

Η τρέχουσα θεραπεία για τα ενδιάμεσα στάδια της AMD χρησιμοποιεί ειδικά συμπληρώματα διατροφής, που ονομάζονται AREDS, που περιέχουν βιταμίνες C, E, ψευδάργυρο, χαλκό και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Καμία γνωστή θεραπεία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα πρώιμα στάδια της AMD.

Η αιτία της AMD είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική, σύμφωνα με τον Yiu, και περιλαμβάνει ένα μείγμα γενετικών κινδύνων, αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η έκθεση στον ήλιο. Τα πρώιμα στάδια της AMD δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν την AMD και άλλα οφθαλμικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα μούρα goji, τα οποία είναι μια φυσική πηγή τροφής, μπορούν να βελτιώσουν τις χρωστικές της ωχράς κηλίδας σε υγιείς συμμετέχοντες πέρα ​​από τη λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων διατροφής», είπε ο Yiu. «Το επόμενο βήμα για την έρευνά μας θα είναι η εξέταση των goji berries σε ασθενείς με AMD σε πρώιμο στάδιο».

Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα.

Πρόσθετοι συγγραφείς στη μελέτη περιλαμβάνουν τους Roberta R. Holt, Carl L. Keen, Lawrence S. Morse και Robert M. Hackman από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

Πηγή:
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Ντέιβις

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr