Τα οφέλη του κολλαγόνου που τονώνουν την καρδιά που μπορεί να μην γνωρίζετε

Τα οφέλη του κολλαγόνου που τονώνουν την καρδιά που μπορεί να μην γνωρίζετε

Το κολλαγόνο, ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για το δέρμα και τις αρθρώσεις, μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καρδιά εξισορροπώντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τη χοληστερόλη και πολλά άλλα.

Γνωρίζετε ήδη για τα οφέλη του κολλαγόνου για υγιείς αρθρώσεις, δέρμα και οστά. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει την καρδιά σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ως η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, το κολλαγόνο παίζει κρίσιμο ρόλο στη δύναμη και τη δομή του συνδετικού ιστού.

Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε όλο και λιγότερη από αυτή την απαραίτητη πρωτεΐνη. Η πτώση ξεκινά ήδη από την ηλικία των 25 ετών, και μέχρι τα 60, το σώμα μας μπορεί να κάνει μόνο το μισό από ό,τι έβγαζε παλιά. Το αποτέλεσμα: μεγαλύτερη πιθανότητα πόνου στις αρθρώσεις, χαλάρωσης του δέρματος, λεπτών γραμμών και ρυτίδων — και, όπως αποδεικνύεται, δυνητικά αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Δείτε πώς λειτουργεί το κολλαγόνο για να υποστηρίξει την καρδιά σας—και γιατί πρέπει να το παίρνετε κάθε μέρα (συν, συμβουλές για την επιλογή του σωστού συμπληρώματος):

1. Βοηθά να διατηρηθούν οι αρτηρίες υγιείς και δυνατές
Το κολλαγόνο προάγει την υγεία της καρδιάς παρέχοντας δομή στις αρτηρίες – τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα. Χωρίς επαρκή δομική υποστήριξη, οι αρτηρίες γίνονται αδύναμες, δύσκαμπτες και άκαμπτες, που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κολλαγόνο μπορεί να κρατήσει τις αρτηρίες υγιείς και δυνατές. Σε μια μικρή μελέτη , άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα κολλαγόνου στο πρωινό και το βραδινό (συνολικά 16 γραμμάρια την ημέρα) εμφάνισαν σημαντική μείωση της αρτηριακής ακαμψίας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι 2,5 γραμμάρια κολλαγόνου την ημέρα είχαν παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής ακαμψίας.

2. Βελτιώνει τις αναλογίες χοληστερόλης
Η ισορροπία της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL προς την ευεργετική HDL χοληστερόλη στον οργανισμό είναι ένας πολύ γνωστός προγνωστικός παράγοντας της καρδιαγγειακής υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, εάν τα επίπεδα LDL σας είναι πολύ υψηλά, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πλακών μέσα στην επένδυση των τοιχωμάτων της αρτηρίας, οι οποίες μπορούν να στενέψουν τις αρτηρίες, να εμποδίσουν τη ροή του αίματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού – μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση . Η έρευνα δείχνει ότι το κολλαγόνο όχι μόνο βελτιώνει την ισορροπία της χοληστερόλης, αλλά μειώνει επίσης τη συνολική χοληστερόλη, μειώνει τα τριγλυκερίδια (λίπη που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων) και προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Σε μια μελέτη , το κολλαγόνο βελτίωσε σημαντικά τις αναλογίες LDL και HDL, ενίσχυσε τα προστατευτικά επίπεδα HDL και μείωσε τους δείκτες κινδύνου αθηροσκλήρωσης.

3. Εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση
Όταν οι αρτηρίες σκληραίνουν και η πλάκα εναποθέτει στενά τοιχώματα των αγγείων, είναι πιο δύσκολο για το αίμα να ρέει εύκολα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υπέρτασης. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η γλυκίνη, ένα από τα κύρια αμινοξέα του κολλαγόνου, μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από την αρτηριακή βλάβη.

Το κολλαγόνο μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, μιας ένωσης που ενισχύει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε μια μελέτη ατόμων με ήπια υπέρταση, ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε 4 εβδομάδες. Σε μια άλλη μελέτη , μια ημερήσια δόση 2,9 γραμμαρίων κολλαγόνου μείωσε την αρτηριακή ακαμψία, αύξησε το μονοξείδιο του αζώτου και μείωσε τους δείκτες αγγειακής βλάβης.

4. Προστατεύει από τις φλεγμονές
Τα οφέλη του κολλαγόνου για την καταπολέμηση της φλεγμονής σε αθλητές και άτομα με αρθρίτιδα είναι γνωστά. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το κολλαγόνο προάγει την υγεία της καρδιάς αναστέλλοντας τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Η γλυκίνη είναι γνωστή για την ικανότητά της να μετριάζει τη φλεγμονή και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα γλυκίνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Επιλέξτε το και χρησιμοποιήστε το
Για να προστατέψετε την καρδιά σας (και το δέρμα, τις αρθρώσεις και τα οστά) ξεκινήστε υποστηρίζοντας τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε άφθονη βιταμίνη C (σκεφτείτε κόκκινες πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο, πορτοκάλια) για να ενισχύσετε τη σύνθεση κολλαγόνου. Ο ζωμός των οστών, τα αυγά, τα ψάρια και τα πουλερικά είναι πλούσιες πηγές αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ο ψευδάργυρος, που παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Και το πράσινο τσάι βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και στην πρόληψη της διάσπασής του.

Για επιπλέον υποστήριξη, προσθέστε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου υψηλής ποιότητας στη ρουτίνα σας. Θα βρείτε μια ποικιλία μορφών, από σκόνες και κάψουλες μέχρι κόμμι, υγρά και μείγματα ποτών με γεύση. Επιλέξτε αυτό που θα παίρνετε πιο συχνά. Περισσότερες συμβουλές για την επιλογή του σωστού κολλαγόνου:

Θα δείτε ορισμένα προϊόντα με την ένδειξη “υδρολυμένο κολλαγόνο”. Αυτό σημαίνει απλώς ότι το κολλαγόνο έχει υποστεί επεξεργασία για να διασπάσει τις μεγάλες πρωτεΐνες, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη και την απορρόφησή του (συν, το υδρολυμένο κολλαγόνο διαλύεται καλύτερα στα κρύα ροφήματα). Η φράση “πεπτίδια κολλαγόνου” αναφέρεται στο τελικό προϊόν – τις μικρότερες πρωτεϊνικές μονάδες που προέρχονται από τη διαδικασία υδρόλυσης – επομένως είναι πραγματικά το ίδιο πράγμα.

Υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου, αλλά κυρίως ακούτε για τους Τύπους 1, 2 και 3. Τα περισσότερα συμπληρώματα κολλαγόνου περιέχουν Τύπους 1 και 3, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (περίπου το 90 τοις εκατό) του κολλαγόνου του σώματος. Δεν έχει σημασία ποιο θα επιλέξετε. Όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, ανεξάρτητα από τον τύπο, το σώμα σας το διασπά και το χρησιμοποιεί για να ξαναχτίσει το δικό σας κολλαγόνο.
Τι έχει σημασία: η επιλογή ενός προϊόντος που περιέχει επαρκείς ποσότητες κολλαγόνου. Οι περισσότερες μελέτες προτείνουν ένα εύρος 2-10 γραμμαρίων την ημέρα, αν και υψηλότερες δόσεις δεν θεωρείται ότι είναι επιβλαβείς. Ορισμένες μορφές, όπως τα κόμμεα, έχουν μόλις 50 ή 100 mg. Οι σκόνες και ορισμένα υγρά τείνουν να είναι οι πιο συμπυκνωμένες πηγές.

Το κολλαγόνο μπορεί να προέρχεται από πολλές διαφορετικές πηγές, αν και το βόειο κολλαγόνο είναι το πιο κοινό (και, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το πιο αποτελεσματικό). Το θαλάσσιο κολλαγόνο θεωρείται πιο βιώσιμο, καθώς συνήθως παρασκευάζεται από τα αχρησιμοποίητα μέρη των ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των φολίδων και του δέρματος. Όποια μορφή κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι προέρχεται από βιολογικά ή/και ζώα που τρέφονται με χόρτο ή θαλασσινά με βιώσιμη προέλευση. Για τους vegans, δεν υπάρχουν φυτικές πηγές κολλαγόνου, αλλά μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα σκευασμένα με θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου του ίδιου του σώματος.
Εάν παίρνετε ένα μείγμα αρωματισμένου ροφήματος, κολλώδες ή μασάτε, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει πρόσθετα και τεχνητά αρώματα και χρώματα. Πολλές μάρκες περιλαμβάνουν ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού ή σιρόπι ρυζιού. Επιλέξτε ένα που είναι γλυκαντικό με ξυλιτόλη, στέβια ή φρούτο μοναχού.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr