Βότανα και συμπληρώματα για την κατάθλιψη

Βότανα και συμπληρώματα για την κατάθλιψη

Βότανα για την κατάθλιψη

Συνεργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε απο τον γιατρό μας πριν απο την χρήση κάθε βοτάνου ή συμπληρώματος.

Rhodiola (Rhodiola rosea)
Η Rhodiola είναι ένα βότανο που συνδέεται με μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτιωμένη απόκριση στο στρες, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Το βότανο μπορεί να ασκήσει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα μέσω της ικανότητάς του να ενισχύει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και να μειώνει την υπερδραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA).

Ο άξονας HPA είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που ρυθμίζει την απόκριση του σώματός σας στο στρες. Η έρευνα δείχνει ότι η υπερδραστηριότητα του άξονα HPA μπορεί να σχετίζεται με μείζονα κατάθλιψη.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ροδιόλα μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από κατάθλιψη επηρεάζοντας τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών και τα μοριακά δίκτυα που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 57 άτομα με κατάθλιψη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με 340 mg εκχυλίσματος rhodiola την ημέρα για 12 εβδομάδες οδήγησε σε κλινικά σημαντικές μειώσεις στα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Επιπλέον, ενώ η θεραπεία με rhodiola ήταν λιγότερο αποτελεσματική από το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Sertraline, προκάλεσε πολύ λιγότερες παρενέργειες 

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα που αποτελείται από ροδιόλα και σαφράν μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη μετά από 6 εβδομάδες.

Κρόκος
Το σαφράν είναι ένα μπαχαρικό με έντονα χρώματα που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών κροκίνη και κροκετίνη. Είναι ενδιαφέρον ότι το σαφράν έχει υποσχεθεί ως φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης που τονώνει τη διάθεση στον εγκέφαλο. Αν και είναι άγνωστο πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία, πιστεύεται ότι το σαφράν αναστέλλει την επαναπρόσληψη σεροτονίνης, διατηρώντας έτσι τον εγκέφαλο περισσότερο.

Μια ανάλυση πέντε τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με σαφράν μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ενήλικες με MDD σε σύγκριση με θεραπείες εικονικού φαρμάκου .

Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σαφράν ήταν εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (7Αξιόπιστη πηγή).

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης για την καλύτερη αξιολόγηση της ικανότητας του σαφράν να βοηθά στη θεραπεία της κατάθλιψης .

Συμπληρώματα για την κατάθλιψη

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα λιπαρά, που σημαίνει ότι πρέπει να τα λαμβάνετε από τη διατροφή σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης .

Μια ανάλυση τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου του 2020, συμπεριλαμβανομένων 638 γυναικών, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης σε έγκυες και γυναίκες μετά τον τοκετό.

Στη μελέτη, συμπληρώματα με υψηλότερη αναλογία εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) προς εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Το EPA και το DHA είναι δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι κοινά στα θαλασσινά .

Μια άλλη ανασκόπηση 26 μελετών, συμπεριλαμβανομένων 2.160 συμμετεχόντων, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 ασκούσαν μια συνολική θετική επίδραση στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκευάσματα ωμέγα-3 που περιείχαν 60% ή περισσότερο EPA σε δόση 1 γραμμαρίου ή λιγότερο την ημέρα ήταν πιο αποτελεσματικά .

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει μικτά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν μείωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους με MDD.

Συνολικά, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι καλά ανεκτά και αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας εάν δεν περιέχει λιπαρά ψάρια. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης σε ορισμένους πληθυσμούς. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

NAC (Ν-ακετυλοκυστεΐνη)
Το NAC είναι πρόδρομος των αμινοξέων L-κυστεΐνη και γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά στο σώμα σας και είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη .

Η λήψη NAC έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία , συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των επιπέδων γλουταθειόνης του σώματός σας .

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η ιντερλευκίνη-6 και ο παράγοντας άλφα νέκρωσης όγκου. Η λήψη NAC μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης .

Επιπλέον, το NAC μπορεί να βελτιώσει τη δυσρύθμιση των νευροδιαβιβαστών σε άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές. Η απορρύθμιση των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και το γλουταμικό μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης και σχιζοφρένεια, μεταξύ άλλων καταστάσεων..

Τέλος, μια ανασκόπηση του 2016 πέντε μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με NAC μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτίωσε τη λειτουργικότητα σε άτομα με κατάθλιψη σε σύγκριση με θεραπείες εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον, τα συμπληρώματα NAC ήταν ασφαλή και καλά ανεκτά .

Δόσεις 2-2,4 γραμμαρίων την ημέρα πιστεύεται ότι βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη .

 

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα σας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κατάθλιψη.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή ή έλλειψη βιταμίνης D. Εκείνοι με την πάθηση τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τον γενικό πληθυσμό και τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα τείνουν να έχουν τα πιο σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Η βιταμίνη D μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη μέσω πολλών μηχανισμών, όπως η μείωση της φλεγμονής, η ρύθμιση της διάθεσης και η προστασία από τη νευρογνωστική δυσλειτουργία .

Μια ανασκόπηση του 2019 τεσσάρων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D οδήγησαν σε κλινικά οφέλη σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη ).

Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 σε άτομα με κατάθλιψη που είχαν έλλειψη βιταμίνης D διαπίστωσε ότι η λήψη μιας μόνο ένεσης 300.000 IU βιταμίνης D μαζί με τη συνήθη θεραπεία βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης, την ποιότητα ζωής και τη σοβαρότητα της ασθένειας..

Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2020 61 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που τα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης και τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να συσταθεί η βιταμίνη D ως καθολική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη νευρολογική λειτουργία και στη ρύθμιση της διάθεσης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της Β12 και της Β6, απαιτούνται για την παραγωγή και τη ρύθμιση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και η ντοπαμίνη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ανεπάρκειες σε βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και η συμπλήρωση με αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ορισμένους πληθυσμούς.

Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης σε παιδιά και ενήλικες που έχουν μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος .

Η συμπλήρωση με βιταμίνη Β12 έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα με MDD όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα .

Μια ανασκόπηση του 2020 πρότεινε ομοίως ότι η έγκαιρη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της κατάθλιψης και να βελτιώσει τα αποτελέσματα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων .

Η βιταμίνη Β6 έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης και μιας μορφής βιταμίνης Β3 που ονομάζεται νικοτιναμίδη.

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

Πηγή:www.healthline.com

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr