Τα πιο ισχυρά βότανα για την αύξηση του κολλαγόνου.Πηγές νεότητας και ελιξίρια.

Τα πιο ισχυρά βότανα για την αύξηση του κολλαγόνου.Πηγές νεότητας και ελιξίρια.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας, ειδικά ως κολλαγόνο τύπου 1. Βρίσκεται στους μύες, τα οστά, το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, το πεπτικό σύστημα και τους τένοντες μας. Είναι αυτό που βοηθά να δώσουμε στο δέρμα μας δύναμη και ελαστικότητα, ενώ παράλληλα αντικαθιστά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Όσον αφορά τις αρθρώσεις και τους τένοντες – με τους απλούστερους όρους – είναι η κόλλα που ενώνει το σώμα.

Το υγιές δέρμα, τα νύχια, τα οστά και ο συνδετικός ιστός χρειάζονται κολλαγόνο για να είναι δυνατό και λαμπερό. Η παραγωγή κολλαγόνου φυσικά μειώνεται καθώς γερνάμε – τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς – ωστόσο, εάν τρέφεστε και λαμβάνετε πηγές κολλαγόνου υψηλής ποιότητας, μπορείτε να αρχίσετε να αψηφάτε την κλασική διαδικασία γήρανσης.

Πώς το κολλαγόνο υποστηρίζει το σώμα;

Ένα συναρπαστικό στοιχείο που μοιράζονται πολλά από αυτά τα βότανα είναι οι ενεργειακές και χημικές τους ιδιότητες. Ο τύπος βοτάνων που θεραπεύει τα οστά είναι φυσικά πλούσιος σε πυρίτιο, ασβέστιο και μέταλλα, το οποίο βοηθά στη δύναμη και την επούλωση των οστών. Μερικά από αυτά τα βότανα είναι στυπτικά, αλλά περιέχουν αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ ιερή κόλλα – είναι μια απαραίτητη κόλλα (μια καταπραϋντική ποιότητα) στο φυτό που, μόλις μεταβολιστεί, γίνεται μια απίστευτα ισχυρή τροφή για τα οστά, τον συνδετικό ιστό, το δέρμα και πολλά άλλα. .

Δεν υπάρχουν πολλά βότανα που περιέχουν αυτές τις δύο αντίθετες φύσεις – στυπτικές και καταπραϋντικές – και είναι εδώ που αυτή η διατροφή πρέπει να χρησιμοποιηθεί ευρέως και να γίνει κατανοητή προκειμένου να αποκομιστούν τα απίστευτα οφέλη για την υγεία. Πολλά από αυτά τα βότανα έχουν μελετηθεί ευρέως από την επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζοντας αρχαίες λαογραφικές χρήσεις σε πολλούς πολιτισμούς παγκοσμίως.

Πώς μπορώ να αυξήσω τα επίπεδα κολλαγόνου μου;

Παρακάτω εξετάζουμε  βότανα  για την ενίσχυση του κολλαγόνου που έχουν σημαντικές επιστημονικές μελέτες μαζί με την προγονική διαδεδομένη χρήση.

ΚΙΝΕΖΙΚΟ KNOTWEED: HE SHOU WU | Polygonum multiflorum , γνωστό και ως Fo-Ti

θα το βρείτε στα ελληνικά βοτανοπωλεία σε οικονομική τιμή δεν ξεπερνά τα 9 ευρώ η σκόνη του.

Η ρίζα του φυτού fo-ti μπορεί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα, να βοηθήσει στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών, να τονώσει την ενέργεια, να αναζωογονήσει τα νεύρα και τα εγκεφαλικά κύτταρα, να τονώσει τα νεφρά και το συκώτι, να ενισχύσει τα οστά και να καθαρίσει το αίμα. Οι αθλητές το χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την απόδοση και να μειώσουν τον χρόνο αποθεραπείας.

Αυτή η προσαρμοστική ρίζα χρησιμοποιείται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Σύμφωνα με το μύθο, ο άνθρωπος που ανακάλυψε για πρώτη φορά το fo-ti διαπίστωσε με χαρά ότι με την τακτική χρήση του, αναζωογόνησε το φυσικό σκούρο χρώμα των μαλλιών του και τη σεξουαλική του αρρενωπότητα. Λέγεται ότι έζησε έως και 160 ετών. Από εκείνη την εποχή, το fo-ti θεωρείται ως ένα είδος πηγής νεότητας και θεωρείται ως το ελιξίριο της ζωής στις ανατολικές παραδόσεις.

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες αναφορές σε πρώτο πρόσωπο και μια χούφτα κλινικές μελέτες για το fo-ti (ή σκευάσματα συμπεριλαμβανομένου του βοτάνου) που καταδεικνύουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναστρέφει την τριχόπτωση και να επαναφέρει το πλούσιο χρώμα στα λευκά ή γκριζαρισμένα μαλλιά. Η σύγχρονη χρήση καθιστά το He Shou Wu ένα αξιοσημείωτο προσαρμογόνο για την εναρμονιστική του δράση στο ενδοκρινικό σύστημα (αδένες που παράγουν ορμόνες) και για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο, που είναι ένα από τα βασικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μαλλιών. Είναι επίσης πολύ γνωστό για τις ιδιότητες διατήρησης του Jing – την αρχέγονη ενέργειά μας που τροφοδοτεί τη ζωή, τη σεξουαλικότητα και τη ζωτική ουσία, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

Λόγω της φύσης του που προάγει τη μακροζωία (συμπεριλαμβανομένης της υπεροξειδικής δισμουτάσης, η οποία είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά για το ανθρώπινο σώμα), είναι ακριβώς το αντιοξειδωτικό που έχει πιστωθεί για την αναστροφή ασθενειών, την αύξηση της προστασίας του ανοσοποιητικού και τη διάρκεια ζωής. Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες μελέτες αντικατοπτρίζουν την ικανότητά του να προστατεύει τα οστά από το οξειδωτικό στρες, τις χημειοπροστατευτικές του ιδιότητες, την αύξηση των φυσικών φονικών κυττάρων που δείχνουν αντικαρκινική υποστήριξη σε διάφορες μορφές καρκίνου και είναι νευροπροστατευτική.

ANCIENT BONE HEALER: HORSETAIL | Equisteum arvense, spp.

Αλογοουρά άλλες ονομασίες: Κοντυλόχορτο, Ιππουρίδες, Πολυκόμπη, Πολυτριχιά (σε όλα τα βοτανοπωλεία)

Η αλογοουρά είναι ένα από τα παλαιότερα φυτά στον πλανήτη. Οι κοίλοι μίσχοι και οι βλαστοί της αλογοουράς είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένων των κρυστάλλων πυριτίου). Πολλές από τις φαρμακευτικές ιδιότητες της αλογοουράς μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πυρίτιο, το οποίο απορροφάται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το πυρίτιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, ενδυνάμωση και διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Το πυρίτιο αποκαθιστά επίσης τους αδύναμους συνδετικούς ιστούς στα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους, τους τένοντες και το κολλαγόνο – την κόλλα του σώματος που βοηθά στη συγκράτηση του δέρματος και των μυϊκών ιστών μας μαζί. Το πυρίτιο επιταχύνει την επούλωση των καταγμάτων των οστών, λέγεται ότι βοηθά τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα βελτιώνοντας την ελαστικότητα των αρθρώσεων και συνιστάται σε αθλητές για διαστρέμματα, τραβηγμένους μηριαίους και σχισμένους συνδέσμους.

THE IMMORTAL: GYNOSTEMMA | Gynostemma pentaphyllum, γνωστός και ως Jiaogulan

Ginostema:το βότανο της αθανασίας. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά βότανα για την αποβολή των τοξίνων.Για απώλεια βάρους

θα το βρείτε στα ελληνικά βοτανοπωλεία

Το Gynostemma περιέχει πάνω από 80 διαφορετικές σαπωνίνες (gypenosides) σε σύγκριση με τις 28 που βρίσκονται στο ginseng. Εκτός από αυτές τις σαπωνίνες, το gynostemma είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και μια πλούσια πηγή υγιεινών βιταμινών και μετάλλων. Πολλοί άνθρωποι προτείνουν ότι το gynostemma είναι ένα από τα καλύτερα προσαρμογόνα που υπάρχουν στη φύση, που αναφέρονται επίσης ως τροποποιητές βιολογικής απόκρισης.

Το Gynostemma ονομάζεται το βότανο της αθανασίας για καλό λόγο. Αρχικά τέθηκε υπό επιστημονική προσοχή, επειδή μελέτες πληθυσμού αποκάλυψαν ότι όσοι το κατανάλωναν τακτικά ζούσαν μεγαλύτερη και σημαντικά πιο υγιεινή ζωή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος για αυτό το γενικό όφελος είναι ότι περιέχει δύο πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά – τη γλουταθειόνη και την υπεροξειδική δισμουτάση. Μια κλινική μελέτη αποκάλυψε ότι η λήψη gynostemma κάθε μέρα για μια περίοδο δύο μηνών μείωσε πολλά από τα σημάδια γήρανσης, όπως κόπωση, αϋπνία, απώλεια μνήμης, διάρροια και κακή ισορροπία. Τα αντιγηραντικά οφέλη του gynostemma οφείλονται στις πολλές αναζωογονητικές ιδιότητές του, οι οποίες στην πραγματικότητα προστατεύουν το σώμα από τις καταστροφικές συνέπειες του στρες.

Το Gynostemma χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις ευρείες θεραπευτικές του ικανότητες. Χρησιμοποιείται συνήθως για τα δυναμωτικά του αποτελέσματα, την πεπτική βοήθεια, την καρδιαγγειακή υγεία και τις ιδιότητες εξισορρόπησης των ορμονών. Οι καταπραϋντικές του ιδιότητες προσδίδουν μια εξαιρετική θρεπτική δύναμη στο έντερο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά για απώλεια βάρους, καθώς βοηθά στην έκπλυση των εντερικών τοιχωμάτων ενώ παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΠΟΙΗΤΗΣ: ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ | Urtica dioica

Αποτοξίνωση και δύναμη στο φουλ.

Οι τσουκνίδες περιέχουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου, διοξειδίου του πυριτίου και θείου, καθιστώντας την εξαιρετική πηγή για την ενίσχυση των υποδοχέων κολλαγόνου. Οι τσουκνίδες χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα ομορφιάς όπως σαμπουάν και σαπούνι, καθώς αποκαθιστούν, επιδιορθώνουν και είναι γνωστό για τις αντισηπτικές τους ιδιότητες. Η τσουκνίδα είναι ένα πολύτιμο τονωτικό που μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα, τη σπλήνα, το κυκλοφορικό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, την αναπνευστική οδό, το πεπτικό σύστημα και το ενδοκρινικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς και του παγκρέατος.

Μελέτες in vivo και in-vitro έχουν επίσης δείξει την ικανότητά του να προστατεύει από νευροφθορές, να προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, να ενισχύει τα οστά και ακόμη και να υποστηρίζει την υγεία του προστάτη. Ένα φυτό με πολλές θεραπείες.

Η τσουκνίδα είναι μια πολυβιταμίνη.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις τσουκνίδες είναι το ασβέστιο, η καροτίνη, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Α, Β + Κ, το κάλιο και η πρωτεΐνη. Τα φύλλα τσουκνίδας είναι πλούσια σε πυρίτιο και θείο, καθιστώντας το εξαιρετικό υποψήφιο για την ενίσχυση του θύλακα της τρίχας, του άξονα, των κλώνων και αποτρέποντας το εύκολο σπάσιμο και τη φθορά. Η αύξηση της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά της ροής του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής βοηθά στην τροφοδοσία κάθε θύλακα της τρίχας προάγοντας υγιή, μακριά και λαμπερά μαλλιά.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για την περιποίηση των μαλλιών εδώ και αιώνες. Τα φύλλα τσουκνίδας όχι μόνο βοηθούν στον έλεγχο της τριχόπτωσης, αλλά μπορεί να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Τα φύλλα τσουκνίδας είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B1, B5, C, D και E. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, απαραίτητα βοηθήματα και πρωτεΐνες, θρέφοντας το τριχωτό της κεφαλής και συμβάλλοντας στην προώθηση υγιών και λαμπερών μαλλιών.

Η DHT, μια ανδρογόνο ορμόνη και στεροειδές φύλου, δημιουργείται ως υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Τα ανδρογόνα όπως η DHT συνδέονται με τους υποδοχείς των σμηγματογόνων αδένων, κάτι που είναι ένα σημαντικό διεγερτικό αποτέλεσμα και ως αποτέλεσμα προκαλεί αυξημένη παραγωγή ελαίου στο δέρμα. Η τσουκνίδα αναστέλλει και μειώνει την DHT υποστηρίζοντας τη μείωση της παραγωγής σμήγματος όμορφα και ακόμη και τη συρρίκνωση των σμηγματογόνων αδένων. Αυτό συνδέεται επίσης με τις ικανότητές του να βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Χρησιμοποιώντας εσωτερικά και εξωτερικά μπορεί να βοηθήσει με τις προαναφερθείσες ιδιότητες.

Οι στυπτικές ιδιότητες της τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσουν στη σύσφιξη του δέρματος, βοηθώντας το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, προλαμβάνοντας πιθανώς το έκζεμα και την επούλωση μικρών κοψιμάτων και μώλωπες. Λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής σύνθεσης του, βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων, προστατεύοντας επομένως από τους υποδοχείς κολλαγόνου στο ενδοκρινικό μας σύστημα.

THE RADIANT ONE: CALENDULA | Calendula officinalis

Η καλέντουλα χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις εκπληκτικές της ικανότητες να αποκαθιστά το δέρμα, να βοηθά στην επούλωση των πληγών και να ενεργοποιεί τους υποδοχείς κολλαγόνου για να αυξήσει τη λάμψη. Τα άνθη της καλέντουλας έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στη λαϊκή θεραπεία και περισσότερες από 35 ιδιότητες έχουν αποδοθεί σε αφεψήματα και βάμματα από τα άνθη.

Οι κύριες χρήσεις είναι ως θεραπείες για εγκαύματα (συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων), μώλωπες και δερματικές και εσωτερικές φλεγμονώδεις ασθένειες διαφόρων προελεύσεων. Η λαϊκή ιατρική σε διάφορα μέρη του κόσμου το έχει χρησιμοποιήσει για την καλλωπιστική του χημεία, από την πρόληψη των ρυτίδων, την οξυγόνωση του αίματος και την αύξηση της συνολικής κυκλοφορίας. Η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει πολλές από τις θεραπευτικές του ικανότητες, καθώς και την εξαιρετική του ικανότητα να προστατεύει το δέρμα από την κυτταρική και οξειδωτική βλάβη.

Οι αντιβακτηριδιακές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες του φυτού το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο στη θεραπεία κοψίματος που καθυστερούν την επούλωση σε άτομα που έχουν υποβαθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ αναφέρει έρευνα που δείχνει ότι η τοπική εφαρμογή της κρέμας καλέντουλας βοηθά στην επούλωση των πληγών και λειτουργεί ως τοπικό και εσωτερικό αντισηπτικό.

THE QUEEN OF THE JUNGLE: MANGOSTEEN | Garcinia mangostana

Η ζωτική δραστηριότητα των μυκήτων, των βακτηριδίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών αναστέλλεται.
Η σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης ενεργοποιείται, η οποία επηρεάζει θετικά την κατάσταση του δέρματος.

Το κολλαγόνο διατηρεί το δέρμα μας σφριγηλό και ελαστικό και το προστατεύει από τις ρυτίδες. Ο ρόλος της βιταμίνης C στην παραγωγή κολλαγόνου είναι να αλληλεπιδρά με τα αμινοξέα στα κύτταρα του κολλαγόνου. Προσθέτει υδρογόνο και οξυγόνο σε αυτά τα αμινοξέα, ώστε να μπορούν να κάνουν τον ρόλο τους στην παραγωγή κολλαγόνου. Η φλούδα Mangosteen δεν είναι μόνο μια από τις υψηλότερες πηγές βιταμίνης C που βρίσκεται στη φύση, αλλά περιέχει επίσης ένα μεγάλο φορτίο αντιοξειδωτικών.

Τα Mangosteens περιέχουν υψηλή ποσότητα πολυφαινολών γνωστών ως ξανθόνες, οι οποίες είναι γνωστές για τις μυριάδες θεραπευτικές τους ικανότητες που περιέχουν. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι ξανθόνες από το περικάρπιο, ολόκληρα φρούτα, το εγκάρδιο και τα φύλλα μαγγοστίνης (Garcinia mangostana) είναι γνωστό ότι διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων (συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών, αντιαλλεργικών, αντιφλεγμονωδών, αντι- βακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντι-ιικές δραστηριότητες). Περιέχει επίσης πολλά υποσχόμενες χημειοπροληπτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Όσον αφορά τη χημεία ομορφιάς, η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικό τονωτικό του δέρματος. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το περικάρπιο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο στον περιορισμό της παραγωγής φλεγμονής που προκαλεί ακμή, μαζί με άλλες δερματικές εξάρσεις (όπως κίρρωση, έκζεμα και εξανθήματα που βασίζονται στη φλεγμονή). Εκτός από τη χρήση ξανθονών για την προστασία του δέρματος, το φρούτο προάγει επίσης τη μικροκυκλοφορία βελτιώνοντας την όψη της ζωτικότητας και της λάμψης του δέρματος. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι λόγω του πλούσιου σε φαινολικά περιεχόμενο του, το εκχύλισμα περικάρπιου μαγγοστάιν ήταν σε θέση να προστατεύσει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, δείχνοντας σοβαρές δυνατότητες ως παράγοντας κατά του καρκίνου του δέρματος.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τον ειδικό που σας παρακολουθεί.

Επιμέλεια: Ζωή Κυροπούλου.

Πηγές-βιβλιογραφία.

.thechalkboardmag.com

Οδηγός Βοτανοθεραπείας David Hoffmann.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr