Φάρμακα και τροφές: Πες μου τι φάρμακο παίρνεις, να σου πω τι να μην τρως!

Φάρμακα και τροφές: Πες μου τι φάρμακο παίρνεις, να σου πω τι να μην τρως!

Οι συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγεις: Με ποιο φάρμακο δεν πρέπει να τρως μπανάνες; Και ποιο δεν θέλει μπρόκολο; Ποια αντιβιοτικά δε θέλουν γιαούρτι;

Βίκυ Πασχάλη

Συνεργάστηκε ο Βλάσης Γεωργίου, φαρμακοποιός, MSc, (wecare.gr).

Σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα και οι τροφές είναι ένας συνδυασμός που χρειάζεται λίγες γνώσεις – και σκέψη! Χιλιάδες Ελληνίδες που παίρνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, μπορεί να σε έχουν συμβουλεύσει να αποφεύγεις το χυμό γκρέιπφρουτ. Αυτό ισχύει, επειδή ο χυμός του μπορεί να εντείνει τη δύναμη αυτών των κοινών φαρμάκων και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, κυρίως μυϊκού πόνου. Δεκάδες άλλες τροφές, συμπεριλαμβανομένων μερικών που αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όπως τα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γίνονται επίσης επικίνδυνες όταν συνδέονται με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις τέτοιες τροφές εντελώς – απλώς να είσαι προσεκτική. Στις περισσότερες περιπτώσεις “συνιστάται συνήθως να αφήνεις να περάσουν τουλάχιστον 2 έως 4 ώρες μεταξύ του τροφίμου ή του χυμού και του φαρμάκου που αλληλεπιδρούν” τονίζει ο φαρμακοποιός Βλάσης Γεωργίου. Συζήτησε μεμε το γιατρό σου σχετικά με τα συγκεκριμένα φάρμακα και τροφές που ίσως πρέπει να αποφεύγεις.

Φάρμακα και τροφές: Οι πιο συχνές αλληλεπιδράσεις

Μπανάνα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πορτοκάλι, υποκατάστατα αλάτων
Μην τα συνδυάσεις με: Aναστολείς ACE, όπως η καπτοπρίλη, η εναλαπρίλη και η λισινοπρίλη, που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Απόφυγε και την ανάμειξη με κάποια διουρητικά, όπως το triamterene, που χρησιμοποιείται για τη μείωση της κατακράτησης υγρών και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο λόγος: Αυτά τα τρόφιμα είναι όλα υψηλά σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην παροχή ηλεκτρικών σημάτων στα καρδιακά, μυϊκά και άλλα κύτταρα. Η κατανάλωσή τους με τα φάρμακα αυτά θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα καλίου στο σώμα και να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αίσθημα παλμών της καρδιάς, κάτι που θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο

Μπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών, λάχανο, kale, σπανάκι
Μην τα συνδυάσεις με: Αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη. Ο λόγος:΅Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, όπως τα πράσινα λαχανικά στην πρώτη στήλη, μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των φαρμάκων να αραιώνουν το αίμα. Σε μερικούς ανθρώπους με καρδιακή νόσο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μόλις αρχίσεις να παίρνεις βαρφαρίνη, κράτα σταθερή τη διατροφή σου και μην καταναλώνεις ξαφνικά πολλά φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Πραγματική μαύρη γλυκόριζα (ή συμπληρώματα με εκχύλισμα γλυκόριζας)
Μην το συνδυάσεις με: Διγοξίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών. Είναι επίσης καλύτερο να μην την καταναλώνεις με τα περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντιπηκτικά αίματος και τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων.

Ο λόγος
Η πραγματική μαύρη γλυκόριζα (και τα προϊόντα με εκχύλισμα γλυκόριζας, σε αντίθεση με τις καραμέλες με γεύση γλυκόριζα) περιέχουν γλυκυριζίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή ακόμα και θάνατο όταν συνδυάζεται με διγοξίνη. Η γλυκυριζίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων φαρμάκων για την πίεση, να εντείνει τις παρενέργειες των αντιπηκτικών και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να χαμηλώσει τα επίπεδα καλίου όταν καταναλώνεται με αντισυλληπτικά χάπια.

Τυρί, γιαούρτι, γάλα, συμπληρώματα ασβεστίου, αντιόξινα με ασβέστιο
Μην το συνδυάσεις με: Τετρακυκλίνη

Ο λόγος
Το ασβέστιο σε αυτά τα τρόφιμα και προϊόντα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει πλήρως το αντιβιοτικό. Γενικά, η τετρακυκλίνη λειτουργεί καλύτερα εάν ληφθεί 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το φαγητό.

Αλκοόλ, αβοκάντο, μπανάνα, σοκολάτα, σαλάμι και τρόφιμα ή ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα τυραμίνης (τυρί, μη αποσταγμένα οινοπνευματώδη, προϊόντα ζύμωσης σόγιας κ.λπ.)
Μην το συνδυάσεις με: Φάρμακα, όπως η μετρονιδαζόλη και η λινεζολίδη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Ο λόγος Τα τρόφιμα στην πρώτη στήλη μαζί με την μπίρα σε βαρέλι, το κόκκινο κρασί και το σέρι περιέχουν τυραμίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μεταβάλει την πίεση του αίματος όταν λαμβάνεται με linezolid. Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα που είναι παλαιωμένα, μαγειρεμένα, ζυμωμένα ή καπνιστά, όπως επεξεργασμένα τυριά, αντσούγιες και λουκάνικα. Το αλκοόλ και η μετρονιδαζόλη μαζί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ναυτία, κράμπες στο στομάχι και έμετο.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr