6 τρόποι για να προωθήσετε ένα πιο υγιές λεμφικό σύστημα

6 τρόποι για να προωθήσετε ένα πιο υγιές λεμφικό σύστημα

Όταν πρόκειται για την υγεία του ανοσοποιητικού, το λεμφικό σας σύστημα δεν λαμβάνει αρκετή υποστήριξη. Μάθετε περισσότερα για αυτό το βασικό οργανικό μέρος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού και 6 τρόπους για να προωθήσετε ένα πιο υγιές λεμφικό σύστημα.

Τι κοινό έχουν όλα τα μασάζ, η ενυδάτωση και η άσκηση; Βοηθούν στην προώθηση της λεμφικής κυκλοφορίας!

Εάν δεν είστε ακριβώς σίγουροι τι σημαίνει αυτό ή γιατί είναι σημαντικό, δεν είστε οι μόνοι. Ενώ το λεμφικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία σας, δεν είναι κάτι που σκέφτεστε, εκτός αν κάτι δεν πάει καλά. Και σίγουρα μπορείς να καταλάβεις πότε κάτι δεν πάει καλά…

Μερικές φορές ξεκινά ως διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό σας, μετά εγκεφαλική ομίχλη, δυσκαμψία, χρόνια κόπωση και άλλα. Συμπέρασμα? Το να έχετε ένα υγιές λεμφικό σύστημα βοηθά ΟΛΑ τα άλλα σας συστήματα να λειτουργούν καλύτερα.

Διαβάστε παρακάτω και μάθετε περισσότερα για αυτό το βασικό σύστημα και έξι τρόπους για την προώθηση της υγιέστερης λεμφικής λειτουργίας σήμερα.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα;
Το λεμφικό σύστημα βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σωματικών υγρών, σας προστατεύει από εισβολείς, απορροφά τα λίπη από το πεπτικό σας σύστημα και απομακρύνει ακόμη και τα κυτταρικά απόβλητα.

 Ωστόσο, αυτές οι εργασίες είναι ΟΛΕΣ καθοριστικές και συχνά παραβλέπονται.

Δεν μας πιστεύετε; Όταν το λεμφικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να εμφανίσετε:

Κατακρατηση υγρών
Πεπτικά προβλήματα
Μολύνσεις κόλπων
Δερματικά προβλήματα (ξηρότητα, ακμή κ.λπ.)
Πόνος ή πόνος κατά το ξύπνημα
Κρυολόγημα και συμπτώματα γρίπης

Σε ακραίες περιπτώσεις, η λεμφική δυσλειτουργία μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε:

Λεμφοίδημα
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Σοβαρές λοιμώξεις
Λέμφωμα

Μέρη του λεμφικού συστήματος
Το λεμφικό σύστημα λειτουργεί χρησιμοποιώντας αγγεία, αδένες, ακόμη και μερικά όργανα. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα που επιτελεί το λεμφικό σύστημα είναι η κυκλοφορία του λεμφικού υγρού . Αυτό το υγρό αποτελείται από νερό, λευκά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες, άλατα και λίπη. Η λεμφική κυκλοφορία μπορεί να μην ακούγεται τόσο σημαντική, αλλά είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

Οι λεμφαδένες  , οι οποίοι βρίσκονται σε όλο το σώμα, φιλτράρουν συγκεκριμένα κύτταρα (κατεστραμμένα, καρκινικά, κ.λπ.) από το λεμφικό υγρό, ενώ επίσης αποθηκεύουν και παράγουν σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού . Τα λεμφικά αγγεία είναι τριχοειδή αγγεία που βοηθούν στη μετακίνηση του λεμφικού υγρού προς τους λεμφικούς πόρους . Μόλις εκεί, το λεμφικό υγρό επιστρέφει στην κυκλοφορία του αίματος που βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού όγκου και πίεσης του αίματος .

Επιπλέον, πολλά όργανα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λεμφική υγεία. Ο σπλήνας , για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο λεμφικό όργανο και βοηθά τόσο στο φιλτράρισμα όσο και στην αποθήκευση του αίματος. Επιπλέον, παράγει λευκά αιμοσφαίρια που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών. Οι αμυγδαλές και τα αδενοειδή σας βοηθούν επίσης τη λεμφική λειτουργία παγιδεύοντας παθογόνα από τον αέρα και ακόμη και από τα τρόφιμα. Άλλα λεμφικά όργανα περιλαμβάνουν τον θύμο θύμου , τον μυελό των οστών , ακόμη και την σκωληκοειδή απόφυση .

Πώς λειτουργεί το λεμφικό σύστημα;
Το υγρό μέρος του αίματός σας, που ονομάζεται πλάσμα, ρέει συνεχώς μέσα από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα τριχοειδή αγγεία σας. Μόλις τελειώσει η παροχή θρεπτικών συστατικών και η συλλογή απορριμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος του επιστρέφει στην κανονική κυκλοφορία μέσω των φλεβών. Ωστόσο, μέρος του εισέρχεται στους ιστούς του σώματός σας. Η κλινική του Κλίβελαντ λέει, «Το λεμφικό σύστημα συλλέγει αυτό το πλεονάζον υγρό, που τώρα ονομάζεται λέμφος, από τους ιστούς του σώματός σας και το μετακινεί μέχρι να επιστρέψει τελικά στην κυκλοφορία του αίματός σας».

Με την πιο βασική έννοια, το λεμφικό σας σύστημα επιτυγχάνει ΠΟΛΛΕΣ εργασίες απλώς διατηρώντας το λεμφικό υγρό στην κυκλοφορία. Όταν λειτουργεί ομαλά, όλα τα άλλα συστήματα λειτουργούν ομαλά επίσης. Για παράδειγμα:

Διατήρηση στα επίπεδα υγρών
Όταν το λεμφικό σύστημα συλλέγει λεμφικό υγρό και το ανακυκλώνει, αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων υγρών σε όλο το σώμα σας. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, το λεμφικό υγρό μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει προβλήματα (λεμφοίδημα).

Απορρόφηση λιπών
Η λέμφος κινείται σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων σας. Καθώς κινείται μέσα από τα έντερα σας, συλλέγει λίπη και πρωτεΐνες που στη συνέχεια μεταφέρονται πίσω στην κυκλοφορία του αίματος από το λεμφικό σύστημα.

Προστασία από εισβολείς
Ως μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος , το λεμφικό σύστημα παράγει και απελευθερώνει ανοσοκύτταρα που αναζητούν και καταστρέφουν εισβολείς όπως ιούς, παράσιτα, μύκητες και βακτήρια.

Μεταφέρει και απομακρύνει τα απόβλητα
Η λέμφος συλλέγει και μεταφέρει απόβλητα (κυτταρικά απόβλητα, μη φυσιολογικά κύτταρα κ.λπ.). Έτσι, καθώς το λεμφικό σας σύστημα κυκλοφορεί , βοηθά στην απομάκρυνση και την εξάλειψη αυτών των αποβλήτων.

Υπάρχει ένα δύσκολο κομμάτι για τη διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος καθώς…δεν έχει αντλία.

Σε αντίθεση με το κυκλοφορικό σας σύστημα, στο οποίο η άντληση της καρδιάς σας προάγει την κυκλοφορία του αίματος, το λεμφικό σύστημα δεν έχει τέτοια αντλία. Αντίθετα, όταν αναπνέετε και κινείτε το σώμα σας, αυτό προωθεί φυσικά την κίνηση του λεμφικού υγρού.

6 τρόποι για να προωθήσετε ένα υγιές λεμφικό σύστημα
Δεδομένου ότι το λεμφικό σας σύστημα δεν διαθέτει φυσικό μηχανισμό αντλίας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου εάν θέλετε να προωθήσετε την υγιή λεμφική κυκλοφορία.

Μείνετε ενυδατωμένοι για να διευκολύνετε την κίνηση της λέμφου
Όλα τα όργανα και τα συστήματά σας απαιτούν νερό για να λειτουργήσουν βέλτιστα και το λεμφικό σας σύστημα δεν διαφέρει. Επιπλέον, η λέμφος περιέχει νερό και θα κυκλοφορήσει πιο εύκολα εάν είστε καλά ενυδατωμένοι.

Κινήστε το σώμα σας για να προωθήσετε τη λεμφική κυκλοφορία
Δεν χρειάζεται να τρέξετε έναν μαραθώνιο, αλλά η τακτική άσκηση βοηθά το λεμφικό σας σύστημα να κυκλοφορεί σωστά. Θυμηθείτε, δεν έχει αντλία. Έτσι, κάτι τόσο απλό όπως μια καθημερινή βόλτα, το κολύμπι ή ακόμα και η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει. Οι διατάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμες.

Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή με υγιή λίπη
Ενώ μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προσυσκευασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά τείνουν να περιλαμβάνουν χημικά πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο για το λεμφικό σας σύστημα να φιλτράρει πλήρως τις τοξίνες.

Επιπλέον, οι τύποι λιπών που καταναλώνετε μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Σε μια μελέτη , μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά «…σχετιζόταν με διαταραχή της λειτουργίας των λεμφικών αγγείων συλλογής…» Ωστόσο, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα Ωμέγα-3 βοηθούν στην ενίσχυση του αγγειακού ιστού και στη μείωση της φλεγμονής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με υγιή λίπη είναι τόσο σημαντική για την υγεία των λεμφαδένων.

Εξετάστε το μασάζ για την προώθηση της λεμφικής κυκλοφορίας
Η λήψη ενός μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της λεμφικής κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο που κάνει η άσκηση. Ενώ υπάρχουν ειδικές πρακτικές μασάζ λεμφικής παροχέτευσης , μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε απλώς ένα μηνιαίο μασάζ από έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή μασάζ. Εάν αντιμετωπίζετε ήδη λεμφικές διαταραχές, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να δείτε εάν υπάρχει κάποιος ειδικός που συστήνουν για αυτήν τη διαδικασία.

Το μασάζ προσώπου είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο για την καταπολέμηση των πρησμένων ματιών και του πρηξίματος του προσώπου. Ακόμη και ένα DIY μασάζ προσώπου μπορεί να είναι ευεργετικό γιατί ενθαρρύνει οποιοδήποτε λεμφικό υγρό στο πρόσωπό σας να κινηθεί προς τους λεμφαδένες κάτω από τα αυτιά σας. Άλλες πρακτικές στο σπίτι, όπως το στεγνό βούρτσισμα , μπορούν να προσφέρουν ευεργετική λεμφική παροχέτευση.

Αποφύγετε τα περιοριστικά ρούχα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη λεμφική κυκλοφορία
Αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά αποφύγετε τα περιοριστικά ρούχα. Πρώτον, εάν τα ρούχα σας είναι σφιχτά, τότε είναι απλά κακό για την κυκλοφορία του αίματός σας. Επιπλέον, οτιδήποτε αναστέλλει την κυκλοφορία του αίματος θα αναστέλλει και τη λεμφική κυκλοφορία. Έτσι, εάν ανησυχείτε για την υγεία των λεμφικών αγγείων, επιλέξτε χαλαρά και άνετα ρούχα.

Διατηρήστε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει ότι το λεμφικό σου σύστημα δεν θα χρειαστεί να δουλέψει τόσο σκληρά. Απλά πράγματα όπως η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, η ενυυδάτωση και η μείωση του στρες μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Εάν θέλετε να κάνετε περισσότερα για το ανοσοποιητικό σας, συνιστούμε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βήτα-γλυκάνης υψηλής ποιότητας για να υποστηρίξετε την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη συνολική ευεξία.

Ένα ισχυρό λεμφικό σύστημα σημαίνει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
Ελπίζουμε αυτές οι πληροφορίες να σας έχουν δώσει μια καλύτερη κατανόηση του λεμφικού σας συστήματος. Με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, το λεμφικό σας σύστημα μπορεί να λειτουργεί πιο ομαλά και να κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τα υπόλοιπα σωματικά σας συστήματα.

Κάθε σώμα μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά όλοι αξίζουν υγεία και ευεξία.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr