8 Οφέλη Ωμέγα-3 για τις γυναίκες

8 Οφέλη Ωμέγα-3 για τις γυναίκες

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό – ιδιαίτερα για τις γυναίκες! Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε 8 οφέλη ωμέγα-3 για τις γυναίκες.
Τα ωμέγα-3 είναι μια μορφή πολυακόρεστων λιπαρών. Ενώ μπορεί να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα για τη λέξη λίπος , αυτό το συγκεκριμένο λίπος είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία και ευεξία! Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ή με συμπληρώματα. Και αποδεικνύεται ότι τα ωμέγα-3 ωφελούν τις γυναίκες με πολλούς σημαντικούς τρόπους.

Αν αναρωτιέστε τι είδους οφέλη μπορεί να έχουν οι γυναίκες όταν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3, σας έχουμε καλύψει! Οι γυναίκες μπορούν να βρουν ανακούφιση για πράγματα όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση, τα συμπτώματα PCOS, η οστεοπόρωση και άλλα.

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη
Σύμφωνα με την American Pregnancy Association , «οι έγκυες γυναίκες έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 επειδή το έμβρυο χρησιμοποιεί ωμέγα-3 για την ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος. Τα ωμέγα-3 χρησιμοποιούνται επίσης μετά τη γέννηση για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Με κάθε επόμενη εγκυμοσύνη, οι μητέρες εξαντλούνται περαιτέρω».

Συμπέρασμα? Τα ωμέγα-3 είναι καλά για την εγκυμοσύνη σας ! Η λήψη αρκετών ωμέγα-3 θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβρύου και στην παραγωγή γάλακτος! Μια ανασκόπηση στο Obstetrics & Gynecology λέει ακόμη, «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στον καθορισμό της διάρκειας της κύησης και στην πρόληψη της περιγεννητικής κατάθλιψης».

Αν και θα πρέπει πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε ένα νέο συμπλήρωμα στη ρουτίνα σας, πολλές έγκυες γυναίκες λαμβάνουν επιπλέον ωμέγα-3 ενώ είναι έγκυες για να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού. Επιπλέον, η συμπλήρωση με ωμέγα-3 βοηθά στη μείωση της φλεγμονής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Τα ωμέγα-3 μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο της περιόδου
Ο πόνος της περιόδου δεν είναι διασκεδαστικός, ανεξάρτητα από το αν έχετε μέσες περιόδους ή αν έχετε δυσμηνόρροια (επώδυνες περιόδους). Ευτυχώς, τα ωμέγα-3 είναι ένα από τα λίγα συμπληρώματα διατροφής που είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν τον πόνο της περιόδου!

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των κράμπες της περιόδου και η γενική συναίνεση είναι ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3 έχουν λιγότερο έντονο πόνο. Μια μελέτη πρότεινε ότι συγκεκριμένα ωμέγα-3 (EPA και DHA) στην πραγματικότητα μειώνουν τα επίπεδα προσταγλανδίνης. Οι προσταγλανδίνες είναι λιπίδια με ορμονικές επιδράσεις που πυροδοτούν τις συσπάσεις της μήτρας. Λιγότερη προσταγλανδίνη σημαίνει λιγότερο σοβαρές συσπάσεις της μήτρας (Psst! Αυτό σημαίνει λιγότερο επώδυνες κράμπες!).

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του PCOS
Το PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) είναι μια κατάσταση όπου οι ωοθήκες παράγουν περισσότερες ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες από ό,τι θα έπρεπε. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες κύστεις των ωοθηκών, ακμή, παχυσαρκία, ακόμη και στειρότητα. Ενώ τα ωμέγα-3 δεν μπορούν να θεραπεύσουν το PCOS, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Πρώτον, γνωρίζουμε ήδη ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από επώδυνες κράμπες μειώνοντας τα επίπεδα προσταγλανδίνης. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 μπορεί να διευκολύνουν όσους έχουν PCOS να χάσουν βάρος.

Συχνά, όσοι έχουν PCOS καταλήγουν να αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη που καθιστά δύσκολη την απώλεια βάρους. Ευτυχώς, μια μελέτη που διεξήχθη από την Reproductive Biology and Endocrinology έδειξε ότι οι γυναίκες με PCOS που έλαβαν Ωμέγα-3 παρουσίασαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αδιπονεκτίνη (μια ορμόνη που προέρχεται από λίπος που προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη).

Τα ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία στις γυναίκες
Σύμφωνα με το CDC , περίπου 1 στις 16 γυναίκες (ηλικίας 20+) διατρέχει κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αυτό που είναι ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι το 2017, οι καρδιακές παθήσεις ήταν «…η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ανεξάρτητα από το γιατί οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακές διαταραχές (PCOS, υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη κ.λπ.), είναι σημαντικό οι γυναίκες να καταλάβουν πώς να μειώσουν τους κινδύνους τους—και τα ωμέγα-3 είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε!

Τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τις καρδιακές προσβολές μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν με διάφορους τρόπους. Πρώτον, τα ωμέγα-3 μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (καλή χοληστερόλη). Αυτό σημαίνει λιγότερη συσσώρευση χοληστερόλης! Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λέει επίσης, «Μπορεί επίσης να μειώσουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων…μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα η καρδιά να έχει μη φυσιολογικό ρυθμό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να αυξήσουν τη συμμόρφωση των αρτηριών, να μειώσουν την αθηροσκλήρωση μέσω των επιπτώσεών τους στον μεταβολισμό και να μειώσουν τους φλεγμονώδεις δείκτες στο σώμα».

Τα ωμέγα-3 μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ , υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οι γυναίκες έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΡΑ. Αυτή η φλεγμονώδης διαταραχή μπορεί να προκαλέσει επώδυνο πρήξιμο στις αρθρώσεις που μπορεί να δυσκολέψει την κινητικότητα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα ωμέγα-3, ωστόσο, έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του επώδυνου οιδήματος και στη βελτίωση της κινητικότητας. Το Mediterranean Journal of Rheumatology λέει ακόμη, «Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν ρυθμιστική επίδραση στη δραστηριότητα της νόσου, συγκεκριμένα στον αριθμό των πρησμένων και ευαίσθητων αρθρώσεων. Φαίνεται ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα της νόσου στη ρευματοειδή αρθρίτιδα».

Τα ωμέγα-3 μπορεί να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενοχλητικό. Πράγματα όπως ο πόνος στις αρθρώσεις, οι εξάψεις και η οστεοπόρωση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ενώ τα ωμέγα-3 δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα που έρχονται με την εμμηνόπαυση, σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν σε μερικά.

Πρώτον, τα ωμέγα-3 είναι εκπληκτικά για τον πόνο στις αρθρώσεις λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Δεύτερον, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν εξάψεις μία φορά την εβδομάδα ή ακόμα και κάθε τριάντα λεπτά. Ενώ μερικά διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, μερικά μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά. Ευτυχώς, μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των εξάψεων (ειδικά εκείνων που συμβαίνουν τη νύχτα, γνωστή και ως νυχτερινή εφίδρωση ).

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Μια άλλη διαταραχή που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες είναι η οστεοπόρωση. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την υγεία των οστών και την οστεοπόρωση , «Από τα εκτιμώμενα 10 εκατομμύρια Αμερικανούς με οστεοπόρωση, περίπου οκτώ εκατομμύρια ή το 80% είναι γυναίκες». Επιπλέον, περίπου οι μισές γυναίκες άνω των 50 ετών θα σπάσουν ένα οστό λόγω των επιπλοκών της οστεοπόρωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Κέντρο Εμμηνόπαυσης , «Μια αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 οξέων αυξάνει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στα οστά και παράγει υγιέστερα, ισχυρότερα οστά. Καθώς η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει οστεοπόρωση λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πρέπει να αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας δίαιτας κατά την εμμηνόπαυση».

Τα ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική ικανότητα και την κινητικότητα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας
Τόσο η ικανότητα ασφαλούς μετακίνησης όσο και η καθαρή σκέψη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ασφάλεια των ηλικιωμένων ατόμων, ιδιαίτερα των γυναικών. Ευτυχώς, αυτή είναι μια περιοχή όπου τα ωμέγα-3 λάμπουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

Σε μια μελέτη , μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (60-84 ετών) έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε συμπλήρωμα πολυθρεπτικών ωμέγα-3 για έξι μήνες. Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές είπαν, «η συμπλήρωση πολλαπλών θρεπτικών συστατικών βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία και την κινητικότητα σε ικανές ηλικιωμένες γυναίκες σε κλινικά σχετικά επίπεδα, υποδηλώνοντας έναν πιθανό ρόλο στη μείωση της πτώσης στην αδυναμία».

Πώς μπορούν οι γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τα ωμέγα-3 για μέγιστα αποτελέσματα;

ΠΩΣ να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση για να βιώσετε πραγματικά αυτά τα οφέλη!

Συνολικά, οι δύο απλούστεροι τρόποι για να πάρετε ωμέγα-3 είναι μέσω της διατροφής ή/και των συμπληρωμάτων διατροφής. Εάν επιλέξετε τη δίαιτα, φροντίστε να αποφύγετε τα φλεγμονώδη τρόφιμα , ενώ παίρνετε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε Ωμέγα-3.

Αυτό θα περιλαμβάνει τροφές όπως:

Σκουμπρί
Σολομός
Μουρουνόλαδο
Ρέγγα
Σπόροι λιναριού
Σπόροι Chia
Καρύδια
Σόγια

Εάν είστε έγκυος, ωστόσο, μπορεί να θέλετε να συζητήσετε τις διατροφικές επιλογές με το γιατρό σας. Μερικά ψάρια έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να είναι επιβλαβή. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλά άτομα επιλέγουν να λαμβάνουν απλώς ένα συμπλήρωμα διατροφής με Ωμέγα-3.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο, θα θελήσετε να κάνετε την έρευνά σας και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με συστατικά υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, ενώ είναι δελεαστικό να αναζητήσετε το πλησιέστερο συμπλήρωμα ιχθυελαίου, δεν είναι όλα ίσα. Ορισμένα συμπληρώματα ιχθυελαίου περιέχουν μόνο 30% ωμέγα-3 και το υπόλοιπο αποτελείται από άλλα είδη λιπών.

Συμπέρασμα? Κάντε την έρευνά σας και βρείτε ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας για να λάβετε όλα τα οφέλη των Ωμέγα-3.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr