Βότανα κατά του άγχους και της ταραχής σύμφωνα με την επιστήμη.

Βότανα κατά του άγχους και της ταραχής σύμφωνα με την επιστήμη.

Άγχος αντιμετώπιση: 3 βότανα που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε

Άγχος αντιμετώπιση: Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βότανα εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία πολλών παθήσεων υγείας. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.

Ειδικότερα:

Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι ένα ανθοφόρο βότανο παρόμοιο στην εμφάνιση με τη μαργαρίτα. Υπάρχουν δύο τύποι χαμομηλιού για χρήση: ρωμαϊκό χαμομήλι και γερμανικό χαμομήλι. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν χαμομήλι με τις ακόλουθες μορφές για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος:

τσάι
εκχύλισμα
δισκίο
κρέμα για το δέρμα

Μια κλινική δοκιμή του 2016, διερεύνησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του χαμομηλιού ως μακροχρόνιας θεραπείας για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD). Και οι 93 συμμετέχοντες έλαβαν 1.500 mg χαμομηλιού καθημερινά για 12 εβδομάδες. Μερικοί συνέχισαν να παίρνουν χαμομήλι για τις επόμενες 26 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που συνέχισαν να παίρνουν χαμομήλι δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή των συμπτωμάτων GAD από εκείνους που άλλαξαν σε εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, όταν εμφανίστηκε υποτροπή, τα συμπτώματα ήταν λιγότερο σοβαρά.

Βαλεριάνα
Η βαλεριάνα ή Valeriana officinalis είναι φυτό ιθαγενές στην Ευρώπη και την Ασία. Για πολλούς αιώνες, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη ρίζα της για να θεραπεύσουν προβλημάτα ύπνου, άγχους και κατάθλιψης. Η ρίζα βαλεριάνας διατίθεται στις ακόλουθες μορφές:

τσάι
δισκίο
βάμμα
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει μόνο λίγες μελέτες υψηλής ποιότητας σχετικά με τις επιδράσεις της βαλεριάνας. Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) δηλώνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν η βαλεριάνα μπορεί να ανακουφίσει το άγχος ή την κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι η βαλεριάνα είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, το NCCIH σημειώνει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη μακροχρόνια χρήση ή την ασφάλεια της βαλεριάνας στις ακόλουθες ομάδες:

έγκυες
θηλάζουσες μητέρες
παιδιά κάτω των 3 ετών

Λεβάντα
Η λεβάντα είναι ένα ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λεβάντα για να ηρεμήσουν και να ανακουφίσουν το άγχος. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

τσάι από τα φύλλα της
χρησιμοποιώντας ως λάδι στην αρωματοθεραπεία
ανακατεύοντας το αιθέριο έλαιο σε λάδι βάσης για μασάζ
προσθέτοντας το λάδι ή τα λουλούδια στα λουτρά
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας (LEO) περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται τερπένια. Ένα άρθρο ανασκόπησης του 2017 υποδηλώνει ότι δύο από αυτά τα τερπένια που ονομάζονται λιναλοόλη και οξικός λιναλυλεστέρας μπορεί να έχουν ηρεμιστική επίδραση στους χημικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο.

www.healthweb.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr