Κορτιζόλη: 5 φυσικοί τρόποι να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα

Κορτιζόλη: 5 φυσικοί τρόποι να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα

Κορτιζόλη: Εάν τα επίπεδα κορτιζόλης παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένες περιόδους, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Εάν η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των επινεφριδίων λειτουργεί σωστά, το σώμα θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσει και να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης όπως απαιτείται. Ωστόσο, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί μερικές φορές να παραμείνουν υψηλά ακόμη και μετά την επίλυση μιας στρεσογόνου κατάστασης. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι παρακάτω απλές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης:

Μείωση του στρες
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης τους θα πρέπει να στοχεύσουν στην αποτελεσματική μείωση του στρες. Μπορούν να το κάνουν αυτό απομακρύνοντας τον εαυτό τους από στρεσογόνες καταστάσεις, όπου είναι δυνατόν, ή μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος. Έτσι μπορείτε να μάθετε πως να αναγνωρίζουν τα ερεθίσματα του άγχος σας και να προσπαθήσετε να τα διαχειριστούν προληπτικά για να μειώσετε τα αποτελέσματά τους και να περιορίσετε τα συναισθήματα έντασης. Οι άνθρωποι που μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις αγχωτικές σκέψεις, διαχειρίζονται καλύτερα τα επίπεδα κορτιζόλης τους.

Μια καλή διατροφή
Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων κορτιζόλης. Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η συνειδητή και περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης, επίσης έχουν θετικά αποτελέσματα ως προς την μείωση της κορτιζόλης. Ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων κορτιζόλης περιλαμβάνουν:

μαύρη σοκολάτα
μπανάνες και αχλάδια
μαύρο ή πράσινο τσάι
προβιοτικά σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι
προβιοτικά σε τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες
Η κατανάλωση άφθονου νερού για την αποφυγή της αφυδάτωσης βοηθά επίσης να διατηρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης χαμηλότερα.

Καλός ύπνος
Η ποσότητα ύπνου σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Ένας κακός ύπνος τη νύχτα ή μια παρατεταμένη στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σας.

Δοκιμάζοντας τεχνικές χαλάρωσης
Ο διαλογισμός, η επίγνωση, ακόμη και οι απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει το άγχος πιο αποτελεσματικά.

Η ενασχόληση με ένα χόμπι
Τα χόμπι μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ζήσετε μια πληρέστερη και πιο υγιεινή ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση ευεξίας. Μια μελέτη για θεραπείες κατάχρησης ουσιών διαπίστωσε ότι η κηπουρική οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης. Φάνηκε επίσης να βελτιώνει την ποιότητα ζωής περισσότερο από τη συμβατική εργοθεραπεία.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr