Tι εννοούμε λέγοντας “γερνάω” και πώς μπορούμε να κρατήσουμε “ακίνητο” τον χρόνο;

Tι εννοούμε λέγοντας “γερνάω” και πώς μπορούμε να κρατήσουμε “ακίνητο” τον χρόνο;

Τι θα πρέπει να κάνεις για είσαι βιολογικά νεότερη από τη χρονολογική σου ηλικία;

Σοφία Κωστάρα
Tι εννοούμε λέγοντας “γερνάω” και πώς μπορούμε να κρατήσουμε “ακίνητο” τον χρόνο;

Tι εννοούμε λέγοντας “γερνάω”; Πώς μετράμε τα… γηρατειά; “Γνωρίζεις ότι η χρονολογική γήρανση υπολογίζεται με βάση τα γενέθλιά σου, αλλά η βιολογική υπολογίζεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο” επισημαίνει ο Aaron Baggish, MD, διευθυντής του Cardiovascular Performance Program στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.

Κράτα “ακίνητο” το χρόνο
“Η βιολογική σου ηλικία εκτιμάται με βάση πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας σου, η αντοχή του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού σου συστήματος και όλων των διαφορετικών οργάνων που συνδυάζονται προκειμένου να μπορέσεις να αποδόσεις όταν ασκείσαι” διευκρινίζει ο δρ Baggish.

Ποιος είναι όμως ο στόχος που πρέπει να θέσεις και θα σε οδηγήσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τον ίδιο, “για να είσαι βιολογικά νεότερος από τη χρονολογική σου ηλικία, θα πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη οξυγόνου (VO2), δηλαδή την ποσότητα του οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ανά λεπτό το σώμα, κάτι που συνήθως παραμένει σταθερό μέχρι την ηλικία των 35 ή 40 ετών.

Για να αποφύγεις τη μείωση του VO2 με το πέρασμα της ηλικίας, ακολούθησε
αυτό το τέχνασμα: Προσπάθησε να φτάνεις κατά την προπόνησή σου στην κορυφαία σου απόδοση, στο pick δηλαδή, μία ή δύο φορές την εβδομάδα”.

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη fitness ηλικία σου
Πρόσθεσε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ) στην εβδομαδιαία ρουτίνα καρδιαγγειακής άσκησης και αύξησε τη μυϊκή σου μάζα. Ένα εύκολο “κόλπο” για το χτίσιμο των μυών είναι η κατανάλωση 1,8 έως 2,2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτή είναι σίγουρα μια καλή “συνταγή” για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν στόχο τη σωματική βελτίωση. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη, αφού συμβάλλει στη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά και στην αποκατάσταση μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Κάν’ το πιο… νόστιμο
“Αναμειγνύοντας σκόνη πρωτεΐνης σε smoothies είναι ένας έξυπνος τρόπος που θα σε βοηθήσει να φτάσεις στο στόχο σου, ειδικά μετά την προπόνησή σου” τονίζει η Susan M. Kleiner, PhD, RDN, συγγραφέας του The New Power Eating. Πώς θα επιλέξεις, όμως, τη σωστή;

Η πρωτεΐνη από ορό γάλακτος είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς έχει την υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα (90-100%), που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά από το σώμα.

Αναβολικό παράθυρο”
Αν είσαι εξοικειωμένη με τους όρους της άσκησης, σίγουρα θα έχεις ακούσει τον όρο “αναβολικό παράθυρο”. Είναι ένα θεωρητικό χρονικό διάστημα 30 λεπτών μετά την προπόνηση κατά το οποίο το σώμα σου μπορεί να χτίσει περισσότερη
μυϊκή μάζα αν καταναλώσεις την πρωτεΐνη κατά τη διάρκειά του. Αν πιεις το ρόφημα πρωτεΐνης πριν από την προπόνηση, τα αμινοξέα θα κυκλοφορήσουν σύντομα στο αίμα σου κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ώστε να βοηθήσουν το σώμα σου να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τη μυϊκή του μάζα.

*Αν επιλέξεις να πάρεις πρωτεΐνη από ρόφημα – και όχι μόνο μέσω της διατροφής- βεβαιώσου ότι το προϊόν που θα προμηθευτείς έχει την έγκριση του ΕΟΦ.

www.womantoc.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr