Δέκα συμβουλές για τέλεια υγεία στην εμμηνόπαυση και 12 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα.

Δέκα συμβουλές για τέλεια υγεία στην εμμηνόπαυση και 12 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό, φυσικό γεγονός που σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα στη ζωή κάθε γυναίκας. Μόνο στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι 6000 γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση κάθε μέρα.

Για να αντιμετωπίσετε τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που έρχονται με αυτή τη στιγμή στη ζωή σας, μπορείτε να κάνετε απλά βήματα για να απαλύνετε τα συμπτώματα. 

1. Μειώστε Τις Εξάψεις Με Τον Βελονισμό
Ο βελονισμός, μια αρχαία κινεζική θεραπεία, σχετίζεται με βελτιώσεις στις εξάψεις και έχει αποδειχθεί ότι παρέχει μια αίσθηση ηρεμίας σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΗΠΑ) αναγνωρίζουν τον βελονισμό ως βοηθητικό μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Εκτός από τον βελονισμό, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να παραμείνετε ψύχραιμες και να ανακουφίσετε τις εξάψεις .

2. Ενισχύστε Τη Διάθεσή Σας Με Ωμέγα 3
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όχι μόνο καταπολεμούν τις καρδιακές παθήσεις, αλλά πιστεύεται ότι είναι και σταθεροποιητές της διάθεσης. Προσθέστε την επιπλέον ενίσχυση των ωμέγα 3 στη διατροφή σας καταναλώνοντας ψάρια όπως τόνος, σολομός ή πέστροφα. Ο λιναρόσπορος είναι επίσης μια καλή πηγή Ωμέγα 3, και περιμένετε, εδώ είναι το βαθύτερο και ουσιαστικότερο πλεονέκτημα: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος δεν ήταν μόνο ικανός να μειώσει τις διαταραχές της διάθεσης, αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης εξάψεων και ξηρότητας του κόλπου σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

3. Άσκηση – Μειώστε Τα Συμπτώματα Της Εμμηνόπαυσης, Αποκτήστε Καλύτερη Υγεία
Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτύχετε ένα υγιές σώμα και ηρεμία . Γνωρίζατε όμως ότι η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις εξάψεις και τις εναλλαγές της διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση; Η άσκηση σας προστατεύει επίσης από καρδιακές παθήσεις και δυναμώνει τα οστά σας. Μην ανησυχείς αν δεν ήσουν ποτέ πολύ δραστήριος άνθρωπος, δεν υπάρχει ποτέ κακή στιγμή για να ξεκινήσεις! Κάποιο τακτικό γρήγορο περπάτημα ή ελαφρύ τζόκινγκ όχι μόνο σας βοηθά να αντιμετωπίσετε την εμμηνόπαυση, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική υγεία σας. Επίσης, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα, πιλάτες ή τάιτσι.

4. Αυξήστε Την Πρόσληψη Ασβεστίου Για Καλύτερη Υγεία Των Οστών
Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνήθως χάνουν σημαντική ποσότητα οστικής μάζας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή τους. Μειώστε την απώλεια οστικής μάζας προσθέτοντας επιπλέον ασβέστιο στην καθημερινή σας διατροφή μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών, καθώς και άλλων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα αμύγδαλα και το γάλα σόγιας.

5. Ξεκινήστε Την Άσκηση Kegel Για Πιο Δυνατούς Πυελικούς Μύες
Γνωρίζατε ότι η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων; Λοιπόν, ορίστε μια λύση: Η τακτική άσκηση Kegel , ειδικά με τη βοήθεια μιας συσκευής άσκησης Kegel , μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά τη δύναμη των πυελικών μυών και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακράτειας .

6. Μην Αφήνετε Την Εμμηνόπαυση Να Σταθεί Εμπόδιο Στην Οικειότητα Και Το Σεξ
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα δύο τρίτα των γυναικών δεν αναφέρουν μείωση της σεξουαλικής τους ορμής κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Η οικειότητα μπορεί να είναι καθησυχαστική και παρηγορητική, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, και ορισμένες γυναίκες έχουν πράγματι αναφέρει ισχυρότερους οργασμούς κατά την εμμηνόπαυση. Η κολπική ξηρότητα μπορεί να εμφανιστεί κατά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να ανακουφιστεί με τη χρήση μιας καταπραϋντικής κολπικής ενυδατικής κρέμας.

7. Ανακουφίστε Την Ξηρότητα Με Μια Κολπική Ενυδατική Κρέμα
Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε την ξηρότητα του κόλπου είναι να χρησιμοποιήσετε μια κολπική ενυδατική κρέμα με βάση το νερό . Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με μια τοπική θεραπεία κολπικής ορμόνης μέσω ενός δακτυλίου, ενός δισκίου ή μιας κρέμας. Αποφύγετε τη χρήση ντους, αντιβακτηριδιακό σαπούνι και αρωματικό χαρτί υγείας καθώς μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σας.

8. Να Κοιμάσαι Πάντα Καλά
Διευκολύνετε τα προβλήματα ύπνου αποφεύγοντας τα μεγάλα γεύματα, τον καφέ, το κάπνισμα και δουλεύοντας ακριβώς πριν τον ύπνο. Πιείτε κάτι ζεστό πριν τον ύπνο, όπως τσάι χαμομηλιού ή ζεστό γάλα. Επίσης, κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινή, ήσυχη και δροσερή.

9. Ρωτήστε Το Γιατρό Σας Σχετικά Με Την Ορμονοθεραπεία
Εάν οι εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συνεχίζουν να κάνουν τη ζωή σας μίζερη ακόμα και αφού κάνατε το καλύτερο δυνατό για να τα αντιμετωπίσετε, ίσως θέλετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Παρά τη διαμάχη που σχετίζεται με τις διαφορετικές απόψεις,, η ορμονοθεραπεία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια χρήσιμη επιλογή που μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Σε τελική ανάλυση, η επιλογή της ορμονοθεραπείας εξαρτάται φυσικά από εσάς!

10. Να Θυμάστε Ότι Δεν Χρειάζεται Να Περάσετε Μόνοι Σας Την Εμμηνόπαυση
Το να έχετε κάποιον να μιλήσετε –έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή τον γιατρό σας– μπορεί να κάνει τη διαφορά κατά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με άλλες γυναίκες που περνούν ή έχουν περάσει από τις αλλαγές που περνάτε κατά την εμμηνόπαυση. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης εμμηνόπαυσης σε τοπικό νοσοκομείο, κοινοτικό κολέγιο ή επαγγελματική ομάδα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης. Θα μπορούσατε ακόμη και να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα υποστήριξης με φίλους που επίσης βιώνουν εμμηνόπαυση.

11 Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη φυτοοιστρογόνων με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιωμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού 

1. Σπόροι λιναριού

2. Σόγια και edamame

3. Αποξηραμένα φρούτα4. Σουσάμι

5. Σκόρδο

6. Ροδάκινα

7. Μούρα

8. Πίτουρο σιταριού

9. Τόφου

10. Σταυρανθή λαχανικά

11. Τέμπε

(Το Tempeh είναι ένα προϊόν σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση και δημοφιλές χορτοφαγικό υποκατάστατο κρέατος.)

12. Όσπρια.

Πηγές: www.intimina.com

www.healthline.com

Φυσική Αντιγήρανση, Εκδόσεις Διόπτρα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr