Περπάτημα: Το Καλύτερο Φάρμακο Του Κόσμου Χωρίς Συνταγογράφηση! Τα Απίστευτα Οφέλη Του Για Την Υγεία

Περπάτημα: Το Καλύτερο Φάρμακο Του Κόσμου Χωρίς Συνταγογράφηση! Τα Απίστευτα Οφέλη Του Για Την Υγεία

Όσο και να ψάξει κανείς δεν μπορεί να βρει καλύτερο και πιο δωρεάν φάρμακο για την ανθρώπινη και ειδικότερα για την γυναικεία υγεία, από το περπάτημα!

Αν αναρωτιέστε γιατί η απάντηση είναι απλή.

Γιατί ανήκουμε στο ζωικό βασίλειο και είμαστε φτιαγμένοι κυνηγοί. Ανήκουμε ακόμη στο πρωτόγονο είδος ύπαρξης και έτσι, κάθε πρωί που ξυπνάμε ο αρχαίος μας εαυτός, δεν έχει ανάγκη να πάει στο γραφείο, αλλά να ψάξει στα όρη και τα βουνά για ξηρούς καρπούς!

Επειδή βέβαια δεν μπορούν να γυρίσουν οι κοινωνίες μας πίσω,ώστε να περπατήσουν και να κατεβάσουν την χοληστερίνη τους, μπορούμε άνετα να ανταλάξουμε την καθιστική μιζέρια με όμορφους περιπάτους.

Δείτε τα οφέλη μιας τέτοιας απόφασης και συνήθειας.

Πιλάτες, γιόγκα, πυγμαχία – είναι όλα καταπληκτικά τη σωστή στιγμή και στο κατάλληλο μέρος, αλλά υπάρχει κάτι εκεί έξω που προσφέρει μυριάδες οφέλη, χωρίς υψηλή χρέωση. Κάτι που μπορεί να τονώσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. 

Το περπάτημα. Το κάνουμε συνέχεια. Για να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β και πάλι πίσω. Σε μια τρελή κοινωνία με τη γυμναστική θα μπορούσε η σωματική δραστηριότητα να είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φανταζόμαστε.

Το περπάτημα όχι μόνο είναι εντελώς δωρεάν (εκτός αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε φανταχτερά παπούτσια για περπάτημα), είναι επιπλέον κι ένας απίστευτος τρόπος για να αρχίσετε να αποκτάτε φόρμα, να υποστηρίζετε την ψυχική σας υγεία και να απορροφάτε αυτήν την παλιά καλή και τόσο δυσεύρετη στις μέρες μας βιταμίνη D.

Ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο τι κάνει το περπάτημα τόσο φοβερό.

Σωματικά οφέλη του περπατήματος

 Ενώ το περπάτημα υπήρχεπριν από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού, φαίνεται σαν να έχει μόλις αρχίσει να παίρνει τα εύσημα που του αξίζει στον κόσμο της σωματικής δραστηριότητας. Το περπάτημα είναι ένας απίστευτος τρόπος για να ενισχύσετε τη σωματική σας υγεία χωρίς να ασκείτε επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις σας, όπως μπορούν να κάνουν άλλες προπονήσεις. Η βόλτα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Τα φυσικά οφέλη δεν σταματούν εκεί. Το περπάτημα μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των οστών, να μειώσει τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία και να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη.

Δεν χρειάζεται να κάνετε μόνο ασκήσεις υψηλής έντασης για να «μπείτε σε φόρμα». Το τακτικό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους και στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Εάν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διαπίστωσε ότι είκοσι λεπτά άσκησης χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, μειώνουν δραματικά την κούραση. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση της κόπωσης κατά 65% σε μία μόνο συνεδρία.

Ψυχικά οφέλη του περπατήματος

Το περπάτημα δεν βοηθά μόνο στη διατήρηση της σωματικής σας υγείας υπό έλεγχο, είναι επίσης απίστευτο για την ψυχική σας υγεία. Ας δούμε τα οφέλη του περπατήματος που τονώνουν τον εγκέφαλο.

Έχετε πάει ποτέ μια βόλτα και αισθανθήκατε αμέσως μετά σαν να φύξηξε το μυαλό σας ένας άνεμος γαλήνης ισορροπίας ή και χαράς; Αυτό συμβαίνει γιατί το περπάτημα αυξάνει τις ενδορφίνες. Αυτές οι ορμόνες της χαράς ενισχύουν την ψυχική υγεία και βοηθούν στη μείωση της ευαισθησίας στο στρες και τον πόνο

Το περπάτημα είναι μια από τις πιο γρήγορες λύσεις ευεξίας αλλά και η πρόληψη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ερευνητές στο Kings College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η άσκηση για μόλις είκοσι λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά ένα τρίτο!

Η κίνηση των ποδιών σας δεν βοηθά μόνο στη συναισθηματική σας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην γνωστική και την εγκεφαλική σας δύναμη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μόνο συνεδρία άσκησης μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, αυξάνει το BDNF ή τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο.

Το BDNF είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων, τη συναπτική πλαστικότητα και τη γνωστική λειτουργία. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην υποστήριξη της γνωστικής βοήθειας ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Εάν αισθάνεστε κολλημένοι σε ένα έργο σε μια εργασία ή σε μια ιδέα, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα. Μόλις είκοσι λεπτά περπάτημα, μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική ροή αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτό με τη σειρά του βοηθά τον εγκέφαλο να φέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα σας και να απομακρύνει τις τοξίνες. Το περπάτημα μπορεί ακόμη και να αυξήσει τη δημιουργική απόδοση ενός ατόμου κατά μέσο όρο κατά 60%.

Θέλετε να αναπτύξετε τον εγκέφαλό σας; Μια αναφορά του NPR ανακάλυψε ότι ένας σύντομος περίπατος μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου σας, του τμήματος του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό και την αποθήκευση αναμνήσεων.

Τώρα βγείτε έξω

Μην αγχώνεστε όμως.  Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό ακούγοντας μουσική, ή ένα καθηλωτικό podcast ή συναντώντας ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή ακόμα και κάνοντας συζητήσεις με φίλους ενώ περπατάτε! Επίσης  το περπάτημα είναι ένας απίστευτος τρόπος για να συνδεθείτε με τη φύση ή απλώς να πάρετε λίγο καθαρό αέρα. Προσπαθήστε να θέσετε μικρούς, αυξητικούς στόχους για τον εαυτό σας και να τους αυξάνετε κάθε εβδομάδα ή δύο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι στοχεύετε να περπατάτε για είκοσι λεπτά την ημέρα και προσθέτετε δέκα λεπτά κάθε εβδομάδα μέχρι να πετύχετε έναν σταθερό στόχο.

Οι ειδικοί συνιστούν να στοχεύετε να περπατάτε για περίπου πέντε μίλια ή οκτώ χιλιόμετρα την ημέρα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μικρές προκλήσεις για να το ανεβάσετε κατά ένα βαθμό αυξάνοντας το ρυθμό σας, προσθέτοντας λόφους και κλίσεις ή ακόμα και χρησιμοποιώντας μικρά βάρη!

Εαν το πρόγραμμα σας και οι υποχρεώσεις δεν σας αφήνουν να εξασκηθείτε όσο θα θέλατε, να θυμάστε πάντα πως έστω και λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα! Θα εκπλαγείτε με το πόσα πολλά μπορεί να αλλάξει στο σώμα και την υγεία σας αυτή η απλή αλλά θαυματουργή συνήθεια που συχνά παραβλέπεται ως δραστηριότητα. Τι περιμένετε λοιπόν; Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και βγείτε εκεί έξω!

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

www.intimina.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr