Οι ορμόνες της ευτυχίας.Πως θα ζήσεις ευτυχισμένη “ανεβάζοντας” τις ορμόνες σου φυσικά.( και γιατί είναι σημαντικό να φροντίσεις το έντερο σου)

Οι ορμόνες της ευτυχίας.Πως θα ζήσεις ευτυχισμένη “ανεβάζοντας” τις ορμόνες σου φυσικά.( και γιατί είναι σημαντικό να φροντίσεις το έντερο σου)

Ορμόνες Της Ευτυχίας: Τι Είναι Και Πώς Λειτουργούν;

 

Η ευτυχία είναι απαραίτητη για την ευημερία μας. Η ευτυχία είναι μια ένδειξη ότι όχι μόνο επιβιώνουμε σε αυτόν τον πλανήτη αλλά ευημερούμε.

Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί η ευτυχία; Ποια είναι η βιολογική διαδικασία που συμβαίνει όταν νιώθουμε καλά ή χαρούμενοι;

 

Ορμόνες Και Νευροδιαβιβαστές
Οι ορμόνες είναι οι έξυπνοι χημικοί αγγελιοφόροι που λένε στα συστήματά μας τι να κάνουν και πότε. Εκκρίνονται από το ενδοκρινικό σύστημα, ένα πολύπλοκο δίκτυο αδένων που βοηθούν στην παραγωγή, ρύθμιση και απελευθέρωση ορμονών.

Οι κύριες χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην ευτυχία μας είναι η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη, οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη. Ενώ και οι τρεις αυτές χημικές ουσίες μας βοηθούν να νιώθουμε καλά, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Οι νευροδιαβιβαστές είναι ένας άλλος τύπος χημικών αγγελιαφόρων που βοηθούν στον έλεγχο των σωματικών λειτουργιών καθώς και των νοητικών διεργασιών, βοηθώντας το νευρικό σύστημα να επικοινωνεί.

Όταν πρόκειται για αυτό, τόσο οι ορμόνες όσο και οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιοφόροι, η κύρια διαφορά είναι ότι οι ορμόνες ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και οι νευροδιαβιβαστές λειτουργούν στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ποιες Είναι Αυτές Οι Ορμόνες Της Ευτυχίας;
Aλλά ποιες είναι αυτές και ποιους μεμονωμένους ρόλους παίζουν στην ευημερία μας;

Ντοπαμίνη: Αυτή η ορμόνη είναι σπινταριστή. Μας “τρέχει” όταν χρειαζόμαστε να φέρουμε εις πέρας ένα έργο σε προκαθορισμένη ημερομηνία δίνοντας παράλληλα μια συναισθηματική ευεξία. Μας κάνει δημιουργικούς και αποτελεσματικούς. 

Η ντοπαμίνη λειτουργεί στο σύστημα ανταμοιβής μας κάνοντας μας να νιώθουμε καλά όταν αντιλαμβανόμαστε ένα θετικό ερέθισμα. Βοηθά επίσης με την εγρήγορση και την προσοχή, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη λήψη αποφάσεων, τα κίνητρα και τη μνήμη, τον κινητικό έλεγχο και τη γνωστική λειτουργία.

Αυτή η ορμόνη παίζει επίσης τεράστιο ρόλο στον εθισμό, τη νόσο του Πάρκινσον και τη σχιζοφρένεια .

 

Οξυτοκίνη: Κοινώς γνωστή ως «η ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη δεν χρειάζεται εισαγωγή. Αυτή η καλή χημική ουσία βοηθά στην ανακούφιση του νευρικού συστήματος, προάγει το δέσιμο και τα συναισθήματα εμπιστοσύνης, βελτιώνει τις αντιδράσεις στο στρες και προάγει τα συναισθήματα αγάπης! Παίζει επίσης βασικό ρόλο στη γέννηση και τη γαλουχία. Βοηθά ακόμη και στην υγεία του ανοσοποιητικού και στον πόνο.

Η ωκυτοκίνη ενεργοποιείται μέσω της αφής καθώς και της επαφής με τα μάτια σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορεί να ενισχυθεί με την αγκαλιά, την επαφή δέρμα με δέρμα, το σεξ και πολλά άλλα.

Ενδορφίνες: Πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τον όρο ή την αίσθηση του “runner’s high”, αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες δρουν δεσμεύοντας τους υποδοχείς οπιοειδών στο σώμα, ενεργώντας ως φυσικό αναλγητικό. Όπως και η μορφίνη, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ευφορίας.

Ενώ όλες αυτές οι χημικές ουσίες σχετίζονται μεταξύ τους, οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη συνδέονται ιδιαίτερα στενά. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν ενεργοποιούνται οι ενδορφίνες, οι οποίες συνδέονται με το νευρικό σύστημα.

Σεροτονίνη: Αυτή η χημική ουσία είναι τεχνικά ένας νευροδιαβιβαστής, αλλά μόλις απελευθερωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, λειτουργεί ως ορμόνη. Περίπου το 95% της σεροτονίνης του σώματος παράγεται στο έντερο, που σημαίνει ότι η υγεία του εντέρου σας μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην ψυχική σας υγεία.

Η σεροτονίνη παίζει τεράστιο ρόλο στη σταθεροποίηση της διάθεσης και την ευτυχία. Τόσο πολύ, που πολλά αντικαταθλιπτικά δρουν στην ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη σεροτονίνη. Αυτά τα φάρμακα ονομάζονται SSRIs ή εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης .

Ξεγελάστε Τον Εαυτό Σας Για Να Είστε Ευτυχισμένοι

Αν και η ανθρώπινη ευτυχία είναι πολύπλοκη, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξαπατήσετε το σύστημά σας να απελευθερώσει αυτές τις ορμόνες για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας ή να σας δώσει ώθηση.

Αν σε βοηθά να νιώσεις καλύτερα, δεν ξεγελάς τον εαυτό σου, έτσι δεν είναι; Όλα αυτά τα εργαλεία είναι τρόποι για να χτίσετε τακτικά τη φυσιολογική σας ευτυχία, καθώς και να δώσετε στον εαυτό σας μια γρήγορη ώθηση εάν τη χρειάζεστε.

Φυσικό Άγγιγμα
Που σημαίνει αγκαλιές! Το σωματικό άγγιγμα μας βοηθά να νιώθουμε ασφαλείς επίσης καλά με το σώμα μας και πραγματικά ζωντανοί. Μπορείτε να επιτύχετε τη σωματική επαφή σας μέσω της αγκαλιάς με φίλους, κατοικίδια ή εραστές, καθώς και με αυτο-αφή, όπως είναι το μασάζ ή ο  αυνανισμός .

Να Έχετε Έναν Οργασμό
Όχι ότι χρειάζεστε μια δικαιολογία για να έχετε περισσότερους οργασμούς, αλλά οι οργασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ενδορφινών, ντοπαμίνης και σεροτονίνης.

Μετακινηθείτε
Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας φοβερός τρόπος για να βοηθήσετε στην ενεργοποίηση των ορμονών της ευτυχίας. Εάν δεν είστε δρομέας ή λάτρης της άσκησης, οι μέτριες δραστηριότητες όπως το περπάτημα και ο χορός μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κοινωνικοποίηση.
Η κοινότητα, μας βοηθά να είμαστε ενωμένοι με ένα κοινό ανθρώπινο σύμπαν αλλά και να νιώθουμε ασφαλείς με την αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου. Το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, είτε με φίλους είτε με την οικογένεια, βοηθά στην ενεργοποίηση των ορμονών της ευτυχίας.

Φροντίστε Το Έντερο Σας
Αν και η σεροτονίνη παίρνει όλα τα εύσημα για την ισορροπία του εγκεφάλου και την υγεία του εντέρου, οι περισσότερες από αυτές τις ορμόνες επηρεάζονται από αυτό που συμβαίνει στο στομάχι σας.

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας και να αυξήσετε την ευτυχία σας μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε ολόκληρα τρόφιμα, προβιοτικών και πρεβιοτικών, αποφεύγοντας τα αντιβιοτικά όταν δεν είναι απαραίτητα, προτιμώντας ολόκληρα τρόφιμα αντί επεξεργασμένων τροφίμων, ελαχιστοποιώντας τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τρώγοντας άφθονα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πλούσια σε προβιοτικά και λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ευτυχισμένοι, μερικές φορές χρειάζεται λίγη προσπάθεια. Οι παραπάνω τρόποι διαπιστωμένα μέσα απο ερευντικές μεθόδους και μελέτες μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία μας όταν εκείνη περνάει περιόδους κρίσης. Τα πάντα είναι στο χέρι μας.

www.intimina.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr