7 Απλές Λύσεις Για Διαρροή Ούρων Κατά Τη Διάρκεια Της Άσκησης Και Της Κίνησης.

7 Απλές Λύσεις Για Διαρροή Ούρων Κατά Τη Διάρκεια Της Άσκησης Και Της Κίνησης.

ΥΓΕΙΑ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ 
Αυτό το άρθρο ελέγχθηκε ιατρικά από τη Σύμβουλο Μαιευτήρα και Γυναικολόγο Δρ. Shree Datta .

Η άσκηση υποτίθεται ότι είναι ένας τρόπος για να παραμείνετε υγιείς και να σας κάνει να νιώθετε καλά (πρέπει να αγαπάτε αυτές τις ενδορφίνες!), αλλά για πολλές γυναίκες μπορεί να είναι πηγή άγχους και αμηχανίας. Η ακράτεια είναι συχνή σε γυναίκες όλων των ηλικιών και περίπου το 27% των γυναικών που αθλούνται αναφέρουν διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πολλές γυναίκες που έχουν προβλήματα με διαρροές ούρων το αποδέχονται ως μέρος της ζωής τους – αλλά έως και το 30% αυτών των γυναικών τροποποιούν τον τρόπο που κινούνται και αθλούνται ή σταματούν εντελώς την άσκηση. Δεν πρέπει όμως να σταματήσετε κάτι που σας αρέσει μόνο και μόνο επειδή έχετε διαρροές.

Η συζήτηση με τον ή την γιατρό σας είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε τον έλεγχο, αλλά εν τω μεταξύ, υπάρχουν λίγες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαρροές κατά την διάρκεια της άσκησης και πέντε ακόμη απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τις αποφύγετε ενώ ταυτόχρονα παραμένετε σε φόρμα.

Άσκηση Και Ακράτεια Ούρων Από Στρες
Η ακράτεια ούρων από πίεση, (ο τύπος ακράτειας που προκαλεί συχνότερα διαρροές κατά τη διάρκεια της άσκησης), χαρακτηρίζεται από ακούσια διαρροή ούρων λόγω δραστηριότητας όπως ο βήχας, το άλμα ή η άρση, που αυξάνει την πίεση στην κοιλιά σας.

Η άσκηση, ιδιαίτερα τα αθλήματα υψηλής έντασης όπως το μπάσκετ και το τρέξιμο, έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα σας. Το πυελικό σας έδαφος – υπεύθυνο για την υποστήριξη των πυελικών οργάνων σας – θα πρέπει συνήθως να σας βοηθά να κρατάτε τον σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης σας κλειστό.

Ωστόσο, εάν είναι αδύναμο ή κατεστραμμένο, το πυελικό σας έδαφος δεν λειτουργεί το ίδιο καλά και μπορεί να διαρρεύσουν κάποια ούρα. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αποτρέψετε τις διαρροές – και όχι απλώς να συμβιβαστείτε και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα με τα μαξιλάρια και τα σκούρα ρούχα:

1. Kegels – Η Πιο Ουσιαστική Άσκηση Μιας Γυναίκας
Η άσκηση Kegel είναι η #1 θεραπεία που συνιστά ο γιατρός για την επίλυση και την πρόληψη διαρροών της ουροδόχου κύστης. Όπως και οι άλλοι μύες σας, έτσι και το πυελικό σας έδαφος χρειάζεται άσκηση! Από τη διασφάλιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης και του τοκετού μέχρι τη διατήρηση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης, το πυελικό έδαφος είναι μια από τις πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες μιας γυναίκας.

Όπως με κάθε άσκηση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική – εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχείτε ότι δεν την κάνετε σωστά, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να τελειοποιήσετε τη φόρμα σας. Ένα καλό σετ ασκήσεων Kegel μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε τη ρουτίνα σας πιο αποτελεσματική – ακριβώς όπως ένα σετ αλτήρων σας βοηθά να χτίσετε δύναμη στα χέρια σας.

Έτσι, ενώ το να τονώνετε τους μηρούς και το νεύρο σας μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλά, η ενσωμάτωση των ασκήσεων Kegel στην καθημερινή σας ρουτίνα θα βοηθήσει το πυελικό σας έδαφος να παραμείνει δυνατό και αποτελεσματικό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

2. Επισκεφθείτε Τις Γυναικείες Τουαλέτες Του Γυμναστηρίου Πριν Από Την Άσκηση
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κοινή λογική – αλλά η προσοχή στην ουροδόχο κύστη σας και η στάση  στην τουαλέτα λίγο πριν ξεκινήσετε (ή ακόμα και κατά τη διάρκεια) της ρουτίνας γυμναστικής σας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον έλεγχο των διαρροών. Μερικές φορές ένα αδύναμο πυελικό έδαφος ή άλλες παθήσεις της ουροδόχου κύστης, μπορεί να σας δυσκολέψει να μάθετε εάν έχετε αδειάσει πλήρως την κύστη σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι βγάζετε όσο περισσότερα ούρα μπορείτε, δοκιμάστε να κάνετε διπλή ούρηση: ουρήστε μέχρι να νιώσετε ότι έχετε τελειώσει, σηκωθείτε και καθίστε και πάλι για να ουρήσετε ξανά. Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε να πίνετε πολύ πριν την άσκηση, ενώ εξακολουθείτε να προσέχετε να παραμένετε ενυδατωμένοι – ο περιορισμός της πρόσληψης νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν είναι μόνο δυσάρεστος αλλά και επικίνδυνος για την υγεία σας.

3. Δείτε Το The Caffeine
Αυτό μπορεί να είναι απίθανο, αλλά πολλοί από εμάς βασιζόμαστε σε ένα νόστιμο φλιτζάνι καφέ για να πάρουμε κίνητρο για γυμναστική. Δυστυχώς, αυτή η μικρή συνήθεια μπορεί να συμβάλλει στην ακράτεια από το στρες. Προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον δύο ώρες πριν την άσκηση. Εάν πίνετε ροφήματα με καφεΐνη, φροντίστε να παραμείνετε επίσης ενυδατωμένοι.

4. Μην Κρατάτε Την Αναπνοή Σας
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το πυελικό σας έδαφος κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά είναι να ΑΝΑΠΝΕΤΕ. Το να κρατάτε την αναπνοή σας όταν σηκώνετε ή κάνετε σπριντ αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και κάνει πιο πιθανές τις διαρροές και μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους σας.

5. Go Low Impact (Για Λίγο)
Ενώ εργάζεστε με το γιατρό σας για την ενίσχυση του πυελικού εδάφους σας, ίσως αξίζει τον κόπο να κάνετε ένα διάλειμμα από την άσκηση υψηλής έντασης και υψηλών επιπτώσεων. Τα αθλήματα και η άσκηση που περιλαμβάνουν πολύ τρέξιμο ή άλμα – που σημαίνει τρέμουλο και αναπήδηση της ουροδόχου κύστης και του πυελικού εδάφους – είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν διαρροές.

Δοκιμάστε το κολύμπι ή τη γιόγκα, που έχουν πιο ομαλές, χαμηλότερες κινήσεις πρόσκρουσης και μπορούν να επιβαρύνουν λιγότερο την ουροδόχο κύστη και το πυελικό έδαφος. Μην εγκαταλείψετε τη ρουτίνα γυμναστικής σας, απλώς δοκιμάστε κάτι νέο για λίγο, ενώ θα έχετε τον έλεγχο των διαρροών σας.

6. Ρωτήστε Για Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματα της ακράτειας από στρες. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν αυτό ισχύει για εσάς και εάν μπορεί να γίνει κάτι για να βοηθήσετε στη διαχείριση των φαρμάκων ή/και των συμπτωμάτων σας.

7. Διαχειριστείτε Το Βάρος Σας
Οι γυναίκες με υψηλότερο ΔΜΣ είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με διαρροές κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το επιπλέον βάρος μπορεί ενδεχομένως να προσθέσει πίεση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα σας, αυξάνοντας την πίεση στο πυελικό σας έδαφος. Συνεχίστε με τους στόχους προπόνησής σας – μην τα παρατάτε μόνο λόγω των διαρροών σας – η διαχείριση του βάρους με υγιή τρόπο μπορεί να βοηθήσει με τις διαρροές.

Μπορείτε επίσης να συζητήσετε τη διατροφή σας με το γιατρό σας για να σας δώσει αυτή την επιπλέον ώθηση προς ένα πιό υγιές βάρος.

Οι διαρροές δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσετε – ούτε στην καθημερινή σας ζωή ούτε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την υγεία και την ευτυχία που έρχεται με την άσκηση μόνο και μόνο για να αποφύγετε διαρροές. Μπορεί να χρειαστεί λίγη περισσότερη δουλειά και κάποια προσαρμογή, αλλά με συμβουλές και θεραπεία από το γιατρό σας μπορείτε να επιστρέψετε σε όλες τις δραστηριότητες που αγαπάτε.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr