Πως πρέπει να γυμνάζονται οι διαβητικοί για να πέσει το ζάχαρο.

Πως πρέπει να γυμνάζονται οι διαβητικοί για να πέσει το ζάχαρο.

Η άσκηση προφυλάσει τους διαβητικούς απο καρδιακό κίνδυνο. Έχει σημασία ο χρόνος της άσκησής μετά τα γεύματα-συμβουλές.

Έλεγχος γλυκόζης: Γιατί έχει σημασία ο χρόνος της άσκησής  μετά τα γεύματα
Πότε να ξεκινήσετε τις προπονήσεις μετά το γεύμα εάν έχετε διαβήτη

Εάν έχετε διαβήτη, παλεύετε πάντα για να διατηρήσετε το σάκχαρο του αίματος υπό έλεγχο. 

Η άσκηση αμέσως μετά το φαγητό έχει θετικά αποτελέσματα στο σάκχαρο του αίματος, λέει η ενδοκρινολόγος Betul Hatipoglu, MD .

Γιατί είναι καλύτερα να γυμνάζεστε αμέσως μετά το φαγητό
Τα επίπεδα γλυκόζης έφτασαν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε 90 λεπτά από το γεύμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Frontiers in Endocrinology .

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 υποτίθεται ότι διατηρούν τα επίπεδα στα 160 mg/dl εντός δύο ωρών από το γεύμα.

Επειδή η άσκηση μειώνει τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την άσκηση περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη ενός γεύματος, κατέληξαν οι ερευνητές.

Αν και αυτή είναι μια σταθερή οδηγία, μπορεί να διαφέρει για διαφορετικούς ανθρώπους. 

Πώς να καταλάβετε εάν είναι ασφαλές να ασκηθείτε
Πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας, ξεκινήστε μετρώντας το σάκχαρό σας, λέει ο Δρ Χατίπογλου.

Όταν ξεκινάτε την άσκηση, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν για λίγο το σάκχαρό σας.

Εάν έχετε διαβήτη και το σώμα σας δεν διαχειρίζεται καλά το σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ κατά την πρώτη μισή ώρα της άσκησης προτού αρχίσει να μειώνεται.

«Αν αρχίσετε να ασκείστε με πολύ υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να είναι επικίνδυνο», λέει. «Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε να πέσει λίγο πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας».

Τέσσερις συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα γλυκόζης σας είναι ασφαλή για άσκηση:

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι μεταξύ 150 και 180, είστε σε ένα υγιές εύρος.
Εάν το επίπεδό σας είναι χαμηλότερο από 140 και παίρνετε ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστεί να φάτε 15 γραμμάρια υδατανθράκων πριν από την άσκηση, ώστε το επίπεδο να μην πέσει πολύ χαμηλά.
Εάν το επίπεδό σας είναι πραγματικά υψηλό – 300 ή περισσότερο – αναβάλετε την άσκηση για λίγο και δοκιμάστε να πάρετε λίγη ινσουλίνη πριν ξεκινήσετε.
Εάν παίρνετε ινσουλίνη, ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μετά την άσκηση για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά καύσιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά περίπου 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά αυστηρής άσκησης την εβδομάδα.

Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις με τη βραδινή άσκηση
Η άσκηση κάνει δύο πράγματα για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 , λέει ο Δρ Hatipoglu.

Πρώτον, οι μύες χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν. Το σώμα  καίει τη ζάχαρη ως πηγή ενέργειας, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Δεύτερον, όταν ασκείστε τακτικά, βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για έως και 12 ώρες μετά την άσκηση.

Επίσης, η διατήρηση χαμηλού σακχάρου στο αίμα σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, λέει ο Δρ Χατίπογλου.

Κάθε άτομο αντιδρά λίγο διαφορετικά στην άσκηση, επομένως συνιστά να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας για τέσσερις έως πέντε ώρες μετά την άσκηση μετά το γεύμα για να δείτε ποια είναι η τάση σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα επίπεδά σας είναι υγιή ή πέφτουν πάρα πολύ.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ασκείστε το βράδυ.

«Ειδικά μετά το δείπνο, πρέπει να ξέρετε τι θα κάνει το σώμα σας όταν ασκείστε», λέει. «Αν πάτε για ύπνο και πέσει η γλυκόζη, μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη κλινική κατάσταση».

Η άσκηση μετά από ένα γεύμα είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών από τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων .

Όμως, προτού ξεκινήσετε ή αλλάξετε το σχήμα άσκησής σας, μιλήστε με το γιατρό σας για να καθορίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

/health.clevelandclinic.org

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr