10 τροφές -σωτήρια φάρμακα στην κουζίνα μας, για καθαρές αρτηρίες-κατά της αθηροσκλήρωσης!

10 τροφές -σωτήρια φάρμακα στην κουζίνα μας, για καθαρές αρτηρίες-κατά της αθηροσκλήρωσης!

Οι αρτηρίες του ανθρώπινου σώματος προορίζονται να μεταφέρουν το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Συνήθως, μια υγιής αρτηρία υποτίθεται ότι είναι ισχυρή, εύκαμπτη και ελαστική. Ωστόσο, οι φραγμένες αρτηρίες δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και η προοδευτική απόφραξη των αρτηριών ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αθηροσκλήρωση είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων που περιλαμβάνουν εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Σύμφωνα με το CDC, στις Ηνωμένες Πολιτείες , η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο ένα κύρια αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς, καθώς παίρνει πάνω από 600.000 ζωές κάθε χρόνο.

Η καρδιαγγειακή νόσος ονομάζεται επίσης σιωπηλός δολοφόνος επειδή συνήθως δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια ή συμπτώματα που μπορούν να διαφοροποιήσουν κάποιον με καρδιαγγειακά προβλήματα. Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη και/ή σοβαρή.

Η αθηροσκλήρωση είναι η σκλήρυνση ή πάχυνση των αρτηριών και εμποδίζει τη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα. Αλλά εκτός από τη λήψη φαρμάκων, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Η κουρκουμίνη, η οποία βρίσκεται στον κουρκουμά, είναι ένα φανταστικό μπαχαρικό που έχει την ικανότητα να μειώνει την LDL χοληστερόλη και επίσης να μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research διαπίστωσε ότι «ο κουρκουμάς θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερόλη και να καταστείλει τις πρώιμες αθηροσκληρωτικές βλάβες καλύτερα από το φάρμακο λοβαστατίνη που μειώνει τη χοληστερόλη».

Το σκόρδο είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς, καθώς βοηθά στην αποφράξεις των αρτηριών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1997 στο περιοδικό Nutrition, διαπίστωσε ότι το σκόρδο θα μπορούσε να προλάβει και να θεραπεύσει την αθηροσκλήρωση.

Σύμφωνα με το Healthline.com, το τζίντζερ έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία καθώς έχει ενώσεις όπως shogaols και gingerols που είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τη συσσώρευση πλάκας καθώς και αποφράσσει τις αρτηρίες μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη.

Όπως αναφέρει το livestrong.com, το πιπέρι καγιέν «είναι ένα φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών και καρδιακών παθήσεων». Αυτό το νόστιμο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος λόγω μιας ένωσης που είναι γνωστή ως καψαϊκίνη.

Όπως αναφέρει το healthline.com, η προσθήκη λίγου λεμονιού στο νερό και το φαγητό σας μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την καρδιά, καθώς το λεμόνι είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και επίσης προστατεύει τις αρτηρίες από οξειδωτική βλάβη.

Μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γνωστό ως Diabetes Care διαπίστωσε ότι ένα, τρία ή έξι γραμμάρια κανέλας σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της ολικής χοληστερόλης σε διαβητικούς τύπου 2.

Σύμφωνα με το Pubmed.com, ο ανάμεικτος λιναρόσπορος δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αλλά και εξαιρετικός για την καρδιά, καθώς είναι μια τεράστια πηγή άλφα-λινολενικού οξέος που είναι ένα ωμέγα 3 οξύ που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τη φλεγμονή.

Όπως αναφέρθηκε από το Fox News, το λάχανο ή το kimchi που έχει υποστεί ζύμωση βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης της αορτής σε κουνέλια που τρέφονται με υψηλή χοληστερόλη. Η δραστική ένωση στο kimchi γνωστή ως 3-94-υδροξυ-3, 5-διμεθοξυφαινύλιο έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την αθηροσκληρωτική διαδικασία.

Μια μελέτη του 2006 στο Journal of Medicinal Food διαπίστωσε ότι τα λιπαρά οξέα στο σησαμέλαιο θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά για την πρόληψη του σχηματισμού αλλοιώσεων της αθηροσκλήρωσης και μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης στο αίμα.

και για το τέλος…

ο χυμός ροδιού έχει θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο και σελήνιο που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη το 2009 που δημοσιεύτηκε στοπεριοδικό American Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 230 χιλιοστόλιτρων χυμού ροδιού κάθε μέρα για 18 μήνες θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου της καρωτιδικής αρτηρίας.

bestie.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr