Πώς να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα

Πώς να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικές τροφές, ενώ ο μη αιμικός σίδηρος προέρχεται από φυτικές πηγές. Η μορφή αίμης απορροφάται καλύτερα από το σώμα σας από τη μη αιμική μορφή.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά.

Είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες στην καθημερινή  διατροφή.

Οι τροφές που τρώμε επηρεάζουν όχι μόνο την ποσότητα σιδήρου που καταναλώνουμε, αλλά και το πόσο καλά απορροφάται στο σώμα.

Μόλις απορροφηθεί από το σώμα, χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου γύρω από το σώμα.

Ο σίδηρος είναι επίσης συστατικό της μυοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης αποθήκευσης οξυγόνου που βρίσκεται στους μύες. Αυτό το οξυγόνο χρησιμοποιείται όταν χρησιμοποιούμε τους μύες μας.

Το συνιστώμενο εύρος πρόσληψης είναι 7–18 mg την ημέρα για τον γενικό πληθυσμό και έως 27 γραμμάρια για τις έγκυες γυναίκες 

Ποιες τροφές το περιέχουν;
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι μπορείτε να πάρετε σίδηρο από το κόκκινο κρέας, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που περιέχουν φυσικά σίδηρο .

Στα τρόφιμα, ο σίδηρος υπάρχει σε δύο μορφές: αιμικός και μη αιμικός.

Πηγές Αιμικού Σιδήρου
Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικές τροφές που περιέχουν αιμοσφαιρίνη, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

Ο αιμικός σίδηρος είναι η καλύτερη μορφή σιδήρου, καθώς έως και το 40% του απορροφάται εύκολα από το σώμα .

Οι καλές πηγές τροφίμων αιμικού σιδήρου περιλαμβάνουν:

Βοδινό κρέας
Χοιρινό
Κοτόπουλο
Μοσχαρίσιο
Ψάρια όπως ιππόγλωσσα, εγκλεφίνος, πέρκα, σολομός ή τόνος
Οστρακόδερμα όπως μύδια, στρείδια και μύδια
Τα κόκκινα κρέατα και τα κρέατα οργάνων όπως το συκώτι είναι ιδιαίτερα καλές πηγές.

Πηγές μη αιμικού σιδήρου
Ο μη αιμικός σίδηρος προέρχεται κυρίως από φυτικές πηγές και υπάρχει σε δημητριακά, λαχανικά και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Αυτή είναι η μορφή που προστίθεται σε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, καθώς και σε πολλά συμπληρώματα.

Υπολογίζεται ότι το 85-90% της συνολικής πρόσληψης σιδήρου προέρχεται από τη μη αιμική μορφή, ενώ το 10-15% προέρχεται από τη μορφή αίμης .

Όσον αφορά τη βιοδιαθεσιμότητά του, ο μη αιμικός σίδηρος απορροφάται πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τον αιμικό σίδηρο.

Καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου περιλαμβάνουν:

Εμπλουτισμένα δημητριακά, ρύζι, σιτάρι και βρώμη
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο
Αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και βερίκοκα
Φασόλια όπως οι φακές και η σόγια

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr