Βούτυρο κακάο έναντι βουτύρου καριτέ: Διαφορές και οφέλη ομορφιάς και ποιό να διαλέξεις σύμφωνα με το δέρμα σου.

Βούτυρο κακάο έναντι βουτύρου καριτέ: Διαφορές και οφέλη ομορφιάς και ποιό να διαλέξεις σύμφωνα με το δέρμα σου.

Βασικές διαφορές μεταξύ βουτύρου κακάο και βουτύρου καριτέ

Δερματολογικά οφέλη του βουτύρου κακάο
Το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ είναι φυτικά λίπη που πιστώνονται με πολλαπλά δερματολογικά οφέλη. Και τα δύο χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο για να προσδιορίσει ποια είναι πιο κατάλληλη επιλογή  για το δέρμα ή τα μαλλιά σας.

Βασικές διαφορές μεταξύ βουτύρου κακάο και βουτύρου καριτέ

Το βούτυρο κακάο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών με τους εξής τρόπους:

Οι ενυδατικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καταπραΰνουν το έντονα ξηρό και ερεθισμένο δέρμα που σχετίζεται με έκζεμα, δερματίτιδα, ψωρίαση και ορισμένα εξανθήματα.

Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που περιορίζουν τη διάσπαση των ινών του δέρματος που προκαλείται από ασταθή αντιδραστικά μόρια τα οποία ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτή η προστατευτική ιδιότητα βοηθά να διατηρείτε το δέρμα σας σφιχτό και ελαστικό, γεγονός που με τη σειρά του καθυστερεί την εμφάνιση ρυτίδων , λεπτών γραμμών και κηλίδων ηλικίας.

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτές οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα του δέρματος μέχρι τη γενετική τους σύνθεση και έτσι να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Σχηματίζει ένα παχύ στρώμα πάνω από το δέρμα για να το προστατεύει από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες που μπορούν να το βλάψουν .
Βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού φυσαλίδων.
Λειτουργεί ως εμπλουτιστικό βάλσαμο για τα χείλη . 
Βοηθά στη λίπανση του τριχωτού της κεφαλής και έτσι στη μείωση της εμφάνισης πιτυρίδας.

Τρέφει τους θύλακες των τριχών, οδηγώντας σε ανάπτυξη δυνατών μαλλιών και μείωση της τριχόπτωσης.
Παρέχει μια φυσική εναλλακτική στα κανονικά προϊόντα ντεμακιγιάζ που συνήθως περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι σκληρές για το δέρμα.

Δερματολογικά οφέλη του βουτύρου καριτέ

Το βούτυρο καριτέ είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά σας με τους εξής τρόπους:

Είναι μια απαλή ενυδατική κρέμα που ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος , συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων.
Το ακατέργαστο βούτυρο καριτέ είναι μη φαγεσωρογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν φράζει τους πόρους του δέρματος, καθιστώντας το εξαιρετικά κατάλληλο για δέρμα με τάση ακμής. 

Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας που καταπραΰνει την ξηρότητα, το ξεφλούδισμα, τον κνησμό και τον ερεθισμό που προκαλούνται από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η δερματίτιδα. Για τον ίδιο λόγο, είναι καλό για να καταπραΰνει ορισμένα είδη εξανθημάτων, εγκαυμάτων από τον ήλιο και τσιμπήματα εντόμων.

Οι βιταμίνες Α και Ε που βρίσκονται στο βούτυρο καριτέ βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος και έτσι προάγουν την επούλωση των πληγών. Ως εκ τούτου, θεωρείται μια εξαιρετική τοπική θεραπεία για κοψίματα και γρατζουνιές.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε παρέχει προστασία του δέρματος από ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας. 

Όπως αναφέρεται στο Journal of Agricultural and Food Chemistry , το βούτυρο καριτέ είναι εμπλουτισμένο με μια σειρά από αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε, καθώς και ορισμένες φαινολικές ενώσεις που βοηθούν στον περιορισμό της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών και της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από αυτήν. Το βούτυρο καριτέ μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία συμβάλλει πρωταρχικά στην πρόωρη γήρανση του δέρματος .

Αλλά όχι μόνο αυτό. Οι βιταμίνες Α και Ε είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος και αποτρέπει το σχηματισμό ρυτίδων και λεπτών γραμμών.
Λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά  και μπορεί να τα κάνει απαλά, λεία και λαμπερά με την πάροδο του χρόνου.
Παρέχει θρέψη στους θύλακες της τρίχας για να χτίσει δυνατά και υγιή μαλλιά.

Λιπαίνει και δυναμώνει τα μήκη των μαλλιών για να αποτρέψει το σχίσιμο των άκρων και το αδικαιολόγητο σπάσιμο της τρίχας.
Βοηθά στην ενυδάτωση και καταπραΰνει το ξηρό, κνησμώδες τριχωτό της κεφαλής, καθιστώντας το ευεργετικό για άτομα με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής και πιτυρίδα.

Το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ βρίσκονται σε μια ποικιλία δερματολογικών προϊόντων όπως:

Ενυδατικές κρέμες
Λοσιόν
Κρέμες
Βάλσαμα για τα χείλη
Μάσκες μαλλιών
Σαπουνόπλακες

Παρενέργειες του βουτύρου κακάο
Το βούτυρο κακάο μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες δυσμενείς δερματικές αντιδράσεις:

Τα προϊόντα κακάο μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα και την ατοπική δερματίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται στην παρουσία πολυφαινόλης μάζας κακάο στους κόκκους κακάο, η οποία εμποδίζει την παραγωγή ορισμένων αντισωμάτων στο δέρμα, τους πνεύμονες και τους βλεννογόνους. Η απώλεια αυτών των αντισωμάτων κάνει το σώμα να αντιδρά αρνητικά έναντι ορισμένων ουσιών, η οποία πυροδοτεί τη φλεγμονή και ως εκ τούτου προκαλεί εξάρσεις εκζέματος και ατοπικής δερματίτιδας.
Το λιπαρό δέρμα παράγει πολύ σμήγμα, το οποίο συσσωρεύεται μέσα στους πόρους του. Το βούτυρο κακάο είναι σχετικά παχύρρευστο και η εφαρμογή του σε λιπαρό δέρμα μπορεί να φράξει τους πόρους του, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η ακμή.

Παρενέργειες του βουτύρου καριτέ
Το βούτυρο καριτέ μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες δυσμενείς δερματικές αντιδράσεις:

Το βούτυρο καριτέ μπορεί να περιέχει ίχνη φυσικού λατέξ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ.
Το βούτυρο καριτέ μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.
Εν κατακλείδι……
Το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ έχουν περισσότερο ή λιγότερο παρόμοια οφέλη για το δέρμα, αλλά το ένα είναι καλύτερο από το άλλο από ορισμένες απόψεις.

Όσον αφορά τις ενυδατικές ιδιότητες, και τα δύο αυτά βούτυρα είναι βαθιά ενυδατικά, αλλά το βούτυρο καριτέ απορροφάται πιο εύκολα και προσφέρει καλύτερη αντηλιακή προστασία, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή. Το βούτυρο κακάο επίσης δεν συνιστάται για λιπαρό δέρμα, καθώς τείνει να φράζει τους πόρους και να προκαλεί ακμή.

Το βούτυρο καριτέ, από την άλλη πλευρά, είναι μη φαγεσωρογόνο καθώς εισχωρεί εύκολα στους πόρους του δέρματος χωρίς να τους φράζει, καθιστώντας το την προτιμώμενη επιλογή για άτομα με λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο παραμένει οριακή και δεν αφαιρεί από τα μεμονωμένα οφέλη τους για το δέρμα.

Το καλό είναι ότι τώρα μπορείτε να βρείτε ενυδατικές κρέμες δέρματος που περιέχουν και τα δύο αυτά συστατικά σε μοναδικά μείγματα. Έτσι, μπορείτε να περιποιηθείτε το δέρμα σας με το καλύτερο βούτυρο κακάο και βούτυρο καριτέ επιλέγοντας τέτοια προϊόντα.

www.emedihealth.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr