Η ισχυρή δύναμη του συμπληρώματος κολλαγόνου.Τα  6 κορυφαία οφέλη του.

Η ισχυρή δύναμη του συμπληρώματος κολλαγόνου.Τα 6 κορυφαία οφέλη του.

1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος
Το κολλαγόνο είναι ένα πολύτιμο συστατικό.

Παίζει ρόλο στην ενδυνάμωση του δέρματος, καθώς και στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα ξηρό δέρμα και σχηματισμό ρυτίδων.

Τα πεπτίδια κολλαγόνου ή τα συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματός  μειώνοντας τις ρυτίδες και την ξηρότητα.

Μια ανασκόπηση 11 μελετών που επικεντρώθηκαν κυρίως σε γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη 3-10 γραμμαρίων κολλαγόνου την ημέρα για κατά μέσο όρο 69 ημέρες οδήγησε σε βελτιώσεις στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος .

Τα συμπληρώματα μπορεί να λειτουργήσουν διεγείροντας το σώμα  να παράγει μόνο του κολλαγόνο . Μπορούν επίσης να προάγουν την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών που βοηθούν στη δομή του δέρματός , συμπεριλαμβανομένης της ελαστίνης και της φιμριλλίνης .

Υπάρχουν επίσης πολλοί ανέκδοτοι ισχυρισμοί ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου βοηθούν στην πρόληψη της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων, αλλά αυτοί δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

2. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις
Το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του χόνδρου , δηλαδή του ελαστικού ιστού που προστατεύει τις αρθρώσεις.

Καθώς η ποσότητα του κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται με την ηλικία, αυξάνεται ο κίνδυνος εκφυλιστικών διαταραχών των αρθρώσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα .

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορουν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και στη μείωση του συνολικού πόνου στις αρθρώσεις .

Μια ανασκόπηση πέντε μελετών σε περισσότερα από 500 άτομα με οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η λήψη περίπου 10 γραμμαρίων κολλαγόνου ημερησίως για κατά μέσο όρο 24 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τον αυτοαναφερόμενο πόνο.

Οι ερευνητές έχουν θεωρήσει ότι το συμπληρωματικό κολλαγόνο μπορεί να συσσωρευτεί στον χόνδρο και να διεγείρει τους ιστούς  να παράγουν κολλαγόνο. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή, καλύτερη υποστήριξη των αρθρώσεων και μειωμένο πόνο.

3. Μπορεί να αποτρέψει την οστική απώλεια
Τα οστά αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο, το οποίο τους δίνει δομή και δύναμη .

Όπως το κολλαγόνο επιδεινώνεται με το μεγάλωμα μαςα, το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων .

Μελέτες σημειώνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της διάσπασης των οστών που οδηγεί στην οστεοπόρωση

Σε 66 γυναίκες που έπαιρναν 5 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά για 12 μήνες εμφάνισαν αύξηση έως και 7% στην οστική πυκνότητα (BMD) σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν κολλαγόνο .

4. Μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή μάζα
Ως η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό των σκελετικών μυών .

Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου βοηθούν στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας σε άτομα με σαρκοπενία , την απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει με την ηλικία.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, 27 άνδρες με αυτή την πάθηση πήραν 15 γραμμάρια κολλαγόνου ενώ συμμετείχαν σε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης. Σε σύγκριση με τους άνδρες που ασκούνταν αλλά δεν έπαιρναν κολλαγόνο, απέκτησαν σημαντικά μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και δύναμη .

Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι το συμπληρωματικό κολλαγόνο μπορεί να προάγει τη σύνθεση μυϊκών πρωτεϊνών όπως η κρεατίνη, καθώς και να διεγείρει την ανάπτυξη των μυών μετά την άσκηση .

5. Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς
Οι ερευνητές έχουν θεωρήσει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το κολλαγόνο παρέχει δομή στις αρτηρίες , τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Χωρίς αρκετό κολλαγόνο, οι αρτηρίες μπορεί να γίνουν λιγότερο εύκαμπτες και ελαστικές .

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από στένωση των αρτηριών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών, 31 υγιείς ενήλικες έπαιρναν 16 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά. Είχαν βιώσει σημαντική μείωση στα μέτρα της αρτηριακής ακαμψίας από την αρχή έως το τέλος της μελέτης .

Επιπλέον, τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6%. Η HDL είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης.

6. Άλλα οφέλη για την υγεία
Μαλλιά και νύχια. Η λήψη κολλαγόνου μπορεί να αυξήσει τη δύναμη των νυχιών αποτρέποντας την ευθραυστότητα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά και τα νύχια  να μακραίνουν .
Υγεία του εντέρου. Αν και κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας ισχυρίζονται ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να θεραπεύσουν το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου , που ονομάζεται επίσης εντερική διαπερατότητα.
Υγεία του εγκεφάλου. Καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τον ρόλο των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα συμπτώματα άγχους.
Απώλεια βάρους. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους και τον ταχύτερο μεταβολισμό .

www.healthline.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr