Ινομυώματα: γυναικεία υπόθεση. Τι πρέπει να κάνεις.

Ινομυώματα: γυναικεία υπόθεση. Τι πρέπει να κάνεις.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Των Ινομυωμάτων Της Μήτρας;

Ακολουθούν μερικά κοινά συμπτώματα των ινομυωμάτων της μήτρας:

Κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων.
Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ .
Συχνή ούρηση ( Μερικά ινομυώματα μπορεί να ασκήσουν πίεση στην ουροδόχο κύστη).
Πόνος στη μέση.
Αίσθημα “γεμάτου” στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ή συνεχές φούσκωμα.
Υπογονιμότητα ή πολλαπλές αποβολές σε ένα χρόνο.
Επώδυνες ή βαριές περιόδους.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά και για πολλά άλλα ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας όπως η ενδομητρίωση και το PCOS. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο πριν κάνετε αυτοδιάγνωση. Πολλά ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας συχνά παραβλέπονται απο εμάς τους ίδιους. Εάν αισθάνεστε ότι ο γιατρός σας έχασε κάτι, φροντίστε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας για περαιτέρω ελέγχους ή να επισκεφτείτε έναν διαφορετικό πάροχο.

Επιπλοκές Ινομυωμάτων Της Μήτρας
Ενώ πολλοί άνθρωποι με ινομυώματα της μήτρας δεν έχουν προβλήματα, αυτό δεν ισχύει για όλους. Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι πιο συχνές επιπλοκές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την προσπάθεια να μείνετε έγκυος.

Μερικές γυναίκες με ινομυώματα της μήτρας εμφανίζουν υπογονιμότητα ή δυσκολία σύλληψης. Όσες μπορούν να μείνουν έγκυες, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσκολιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν ινομυώματα. Εδώ είναι μερικοί από αυτούς τους κινδύνους:

Κίνδυνο καισαρικής τομής κατά περίπου έξι φορές περισσότερο .
Πρόωρος τοκετός
Η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται φυσικά
Αποκόλληση πλακούντα,  από το τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό. Αυτό μπορεί να κάνει το μωρό να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο.
Τα ινομυώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της αλλαγής στις ορμόνες που συμβαίνει στο σώμα.

Για όσες αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης, μπορεί να βοηθηθούν με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) .

Εκτός από προβλήματα εγκυμοσύνης και γέννησης, άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον καρκίνο. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο όμως. Λιγότερα από ένα στα 1000 ινομυώματα της μήτρας είναι καρκινικά . Έτσι η ύπαρξη ινομυωμάτων της μήτρας δεν αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος μια καρκινική μια ή άλλη μορφή καρκίνου της μήτρας

Ποιος Παθαίνει Ινομυώματα Της Μήτρας;
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα ινομυώματα της μήτρας είναι απίστευτα κοινά. Υπολογίζεται ότι το 20-80% των γυναικών αναπτύσσουν ινομυώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται μεγάλο εύρος, συχνά δεν εντοπίζονται επειδή δεν προκαλούν προβλήματα ή συμπτώματα.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει ινομυώματα της μήτρας:

Ηλικία : Είναι πιο συχνές σε άτομα που είναι στα 40 και στις αρχές των 50 ετών.
Βάρος: Το υπερβολικό βάρος είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινομυωμάτων.
Οικογενειακό ιστορικό: Εάν η μητέρα ενός ατόμου είχε ινομυώματα, αυξάνει τον κίνδυνο κατά περίπου τρεις φορές.
Ορμονικές ανισορροπίες: Τα ινομυώματα επηρεάζονται από τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Πώς Αντιμετωπίζετε Τα Ινομυώματα Της Μήτρας;
Πριν από τη θεραπεία των ινομυωμάτων, θα υποβληθείτε πρώτα σε εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι έχετε. Αυτό γίνεται μέσω μιας εξέτασης και πιθανών απεικονιστικών εξετάσεων όπως υπερήχους, μαγνητικές τομογραφίες, ακτινογραφίες και σαρώσεις. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, ο γυναικολόγος σας μπορεί να τα βρει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας. Μπορούν επίσης να ανιχνευθούν μέσω διερευνητικής χειρουργικής με τη χρήση λαπαροσκόπησης ή υστεροσκόπησης

Πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται θεραπεία για τα ινομυώματα τους, ειδικά αν δεν έχουν συμπτώματα. Για άτομα που έχουν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή. Μια άλλη επιλογή είναι η ορμονοθεραπεία. Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν ή σταματούν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Μια νεότερη θεραπεία ονομάζεται αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί θερμότητα για να καταστρέψει τον ινομυώδη ιστό, χωρίς να βλάψει τις γύρω περιοχές. Αυτή είναι συνήθως μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών με γρήγορο χρόνο ανάρρωσης.

Συχνά τα ινομυώματα περνούν απαρατήρητα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Μερικές φορές συρρικνώνονται ή σταματούν να αναπτύσσονται από μόνα τους και συνήθως σταματούν να αναπτύσσονται ή συρρικνώνονται μόλις κάποιος φτάσει στην εμμηνόπαυση.

 Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και, ξανά, να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη εάν δεν αισθάνεστε άνετα ή δεν σας ακούει σχετικά με τις ανησυχίες σας.

www.intimina.com

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr