Πως σταματάμε μια γεμάτη κύστη για να μην διακόψει τον ύπνο μας. Οι 5 καλύτερες συμβουλές.

Πως σταματάμε μια γεμάτη κύστη για να μην διακόψει τον ύπνο μας. Οι 5 καλύτερες συμβουλές.

Για πολλές από εμάς, συμβαίνει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν φαίνεται να μπορούμε να περάσουμε τη νύχτα χωρίς να επισκεφτούμε το μπάνιο σε διάφορες άβολες ώρες. Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί και πάλι να νιώθουμε σκλάβοι στις άπορες κύστεις μας .

Τα καλά νέα είναι ότι εάν η ουροδόχος κύστη σας ξυπνά οποιαδήποτε ώρα της νύχτας για να ουρήσετε, αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «νυκτουρία», υπάρχουν μικρές αλλά αποτελεσματικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για καλύτερο ύπνο.

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας επειδή η συχνουρία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση — μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, λέει η ουρολόγος Emily Slopnick, MD .

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της νυχτερινής ούρησης

Κρατήστε ένα ημερολόγιο ούρησης: Παρακολουθήστε πόσα υγρά πίνετε και την παραγωγή ούρων σας. Προσέξτε εάν ουρείτε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μόνο τη νύχτα. «Εάν ουρείτε περισσότερες από δέκα φορές σε 24 ώρες, αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό», λέει ο Δρ Σλόπνικ. Ωστόσο, η συχνότητα ούρησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που πίνετε, τα είδη των υγρών που πίνετε και τα φάρμακα που παίρνετε.

Για παράδειγμα, η λήψη ενός διουρητικού ή «χαπιού νερού» θα σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά. Πολλά εξαρτώνται και από την ηλικία σας. Ενώ η χωρητικότητα της κύστης σας δεν μειώνεται απαραίτητα με την ηλικία, ο επιπολασμός της υπερδραστήριας κύστης αυξάνεται με την ηλικία. Εάν είστε μεταξύ 65 και 70 ετών και πηγαίνετε περισσότερες από δύο φορές τη νύχτα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας. Επίσης, επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν είστε άνω των 70 ετών και ουρείτε περισσότερες από τρεις φορές κάθε βράδυ.

Περιορίστε την πρόσληψη υγρών δύο ώρες πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ούρηση τη νύχτα. Περιορίστε επίσης το αλκοόλ και την καφεΐνη, που είναι διεγερτικά της ουροδόχου κύστης, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δυσκολεύεστε με τη νυχτερινή ούρηση, αν συνηθίζετε να πίνετε τότε περιοριστείτε σε ένα αλκοολούχο ποτό ή καθόλου και μειώστε την τρέχουσα πρόσληψη καφεΐνης.

Ελέγξτε για υπνική άπνοια: Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το σώμα μας παράγει αντιδιουρητικές ορμόνες. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα άτομα με υπνική άπνοια δεν μπαίνουν στα βαθιά στάδια του ύπνου, επομένως το σώμα τους δεν παράγει αρκετή ποσότητα από αυτήν την ορμόνη. Επιπλέον, οι πτώσεις των επιπέδων οξυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων άπνοιας προκαλούν τα νεφρά να εκκρίνουν περισσότερο νερό. Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας είναι αναγκαία.

Εάν εμφανίσετε πρήξιμο στα πόδια , πιθανότατα θα ξυπνάτε πιο συχνά τη νύχτα για να ουρήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το υγρό που συσσωρεύεται στα άκρα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επαναρροφηθεί στο σύστημά σας μόλις ξαπλώσετε με τα πόδια σας στο ύψος της καρδιάς σας. Στη συνέχεια, το υγρό θα κατευθυνθεί στα νεφρά σας για επεξεργασία. Για να βοηθήσετε με αυτό το πρόβλημα, ασκείστε και φορέστε τον εύκαμπτο σωλήνα στήριξης των ποδιών για να προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε αυτό το υγρό πριν τον ύπνο.

Σηκώστε τα πόδια σας: Αργά το απόγευμα και το βράδυ, αν στηρίζετε τα πόδια σας για μια ώρα στο ύψος της καρδιάς σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ουρήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας (και όχι τη νύχτας).

Πάρτε το διουρητικό σας το απόγευμα: Εάν παίρνετε ένα διουρητικό ή «χάπι νερού», που μερικές φορές χρησιμοποιείται για υψηλή αρτηριακή πίεση, για το πρήξιμο στα πόδια ή για την συμφορητική καρδιακή νόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να το πάρετε το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο, το φάρμακο θα κάνει το σώμα σας να παράγει τα περισσότερα ούρα του το απόγευμα και το βράδυ, με αποτέλεσμα πιθανώς λιγότερη παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι σωστό να παίρνετε αυτό το φάρμακο σε διαφορετική ώρα της ημέρας.

Κάποια από αυτά είναι μέρος της γήρανσης
Είναι αλήθεια ότι καθώς γερνάμε, το σώμα μας παράγει λιγότερη ορμόνη που μας επιτρέπει να συγκρατούμε υγρά. Εξαιτίας αυτού, η κύστη μας γεμίζει πιο γρήγορα. Επίσης, η κύστη μας δεν μπορεί να συγκρατήσει πολλά ούρα καθώς μεγαλώνουμε.

Μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων, οι ενήλικες άνω των 60 ετών θα πρέπει να περιμένουν να ξυπνούν για να χρησιμοποιούν το μπάνιο τουλάχιστον μία φορά κάθε βράδυ. Αλλά ακόμα κι έτσι, αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των νυχτερινών επιδρομών στην τουαλέτα για άτομα κάθε ηλικίας.

health.clevelandclinic.org

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr