Πόσες θερμίδες υπάρχουν σε ένα κιλό σωματικού λίπους;

Πόσες θερμίδες υπάρχουν σε ένα κιλό σωματικού λίπους;

 

Να σημειωθεί ότι αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την συνεργασία σας με τον διαιτολόγο ή τον ειδικό που σας παρακολουθεί.

Μόνο εκείνος μπορεί να ορίσει τις θερμίδες σας και να καταλήξετε μαζί για το διατροφικό σας πρόγραμμα που θα προάγει όχι μόνο το επιτυχημένο αδυνάτισμα σας αλλά και την υγεία μαζί με την ευεξία σας,σε συνδυασμό με το χαμόγελο που τα συνοδεύει όλα αυτά!

Τι είναι όμως οι θερμίδες;

Οι θερμίδες είναι η ενέργεια στα τρόφιμα.

Τροφοδοτούν όλα όσα κάνετε, από τον ύπνο μέχρι το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο.

Οι θερμίδες μπορούν να προέλθουν από:

υδατάνθρακες
Λίπος
πρωτεΐνη
ακόμα και το αλκοόλ

Το σώμα  μπορεί να χρησιμοποιήσει θερμίδες για να τροφοδοτήσει την εργασία αμέσως ή να τις αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση.

Μερικές θερμίδες μπορούν να αποθηκευτούν ως γλυκογόνο (υδατάνθρακες), αλλά οι περισσότερες αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος.

Τι είναι το σωματικό λίπος;
Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο σωματικό λίπος.

Για αρχή, το σωματικό λίπος δεν είναι μόνο καθαρό λίπος.

Το καθαρό λίπος έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια ή περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4.100 θερμίδες ανά κιλό καθαρού λίπους.

Ωστόσο, το σωματικό λίπος δεν είναι μόνο καθαρό λίπος. Το σωματικό λίπος αποτελείται από λιποκύτταρα,  τα οποία περιέχουν επίσης υγρό και πρωτεΐνη εκτός από λίπος.

Επομένως, η περιεκτικότητα σε θερμίδες του σωματικού λίπους θα είναι λίγο μικρότερη από την περιεκτικότητα σε θερμίδες του καθαρού λίπους  Εν κατακλείδι:
το σωματικό λίπος αναμιγνύεται με υγρά και πρωτεΐνη. Επομένως, η σύνθεση και η περιεκτικότητά του σε θερμίδες δεν είναι ίδια με το καθαρό λίπος.

Ένα κιλό σωματικού λίπους περιέχει 3.500 θερμίδες;
Το 1958, ένας επιστήμονας με το όνομα Max Wishnofsky κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θερμιδικό ισοδύναμο ενός κιλού σωματικού βάρους που χάθηκε ή κέρδισε ήταν 3.500 θερμίδες 

Βάσισε το συμπέρασμά του στα επιστημονικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή. Δεκαετίες αργότερα, το αποτέλεσμά του έχει αναφερθεί χιλιάδες φορές από τα μέσα ενημέρωσης και την επιστημονική βιβλιογραφία.

Είναι βασικά γνωστό ότι ένα κιλό σωματικού λίπους περιέχει 3.500 θερμίδες. Είναι όμως αλήθεια ; Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε.

Θα χρησιμοποιήσουμε γενικά αποδεκτές τιμές για αυτόν τον υπολογισμό. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν μικρές παραλλαγές .

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να υποθέσουμε ότι :

Μία λίβρα ισούται με 454 γραμμάρια.
Το καθαρό λίπος περιέχει 8,7–9,5 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Ο σωματικός λιπώδης ιστός είναι 87% λίπος.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις τιμές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα κιλό σωματικού λίπους περιέχει στην πραγματικότητα από 3.436 έως 3.752 θερμίδες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται σε παλιά έρευνα.

Μερικές από τις μελέτες αναφέρουν ότι ο σωματικός λιπώδης ιστός περιέχει μόνο 72% λίπος. Διαφορετικοί τύποι σωματικού λίπους μπορεί επίσης να περιέχουν διαφορετικές ποσότητες λίπους .

Εν κατακλείδι: ένα κιλό σωματικού λίπους μπορεί να περιέχει μεταξύ 3.436 και 3.752 θερμίδες, κατά προσέγγιση.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr