Καλέντουλα: το γιατρικό καλλυντικό του δέρματος. Γρήγορη επούλωση καθαρή επιδερμίδα προσώπου.

Καλέντουλα: το γιατρικό καλλυντικό του δέρματος. Γρήγορη επούλωση καθαρή επιδερμίδα προσώπου.

Ηρεμήστε το δέρμα σας με καλέντουλα

Από τον Μεσαίωνα, οι κατιφέδες (γνωστοί και ως Calendula officinalis ) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών, από πληγές μέχρι ακμή μέχρι πόδι αθλητή έως κολίτιδα και εξάνθημα από πάνα. Σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι αυτά τα χρυσαφένια άνθη τυχαίνει να είναι και αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά.

Έρευνα Καλέντουλας
Σήμερα, το εκχύλισμα καλέντουλας χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα τοπικής περιποίησης για τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Μια κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Tissue Reactions το 2005 έδειξε ότι μια αλοιφή που περιέχει εκχύλισμα κατιφέ, που εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα σε περίοδο τριών εβδομάδων, μείωσε αποτελεσματικά τη συνολική επιφάνεια των φλεβικών ελκών των ποδιών των ασθενών κατά σχεδόν 42 τοις εκατό.

Μια ανασκόπηση της έρευνας της καλέντουλας το 2013 σημείωσε ότι «φαρμακολογικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το C. officinalis παρουσιάζει αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες». Και μια ανασκόπηση της έρευνας του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Pharmacy & Parmacology International Journal διαπίστωσε ότι «η θεραπεία με κατιφέ προσφέρει μια μη επεμβατική και ήπια θεραπεία» για πελματιαία κονδυλώματα, υπερκερατωτικές βλάβες και θυλακίτιδα.

Το θεραπευτικό βότανο είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία ελαφρών εγκαυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων. Βοηθά στην αντηλιακή προστασία και κατά συνέπεια μπορεί να συμπεριληφθεί σε αντηλιακές συνθέσεις για προληπτική φροντίδα. Κρέμα, αλοιφή ή θεραπευτικό βάλσαμο καλέντουλας μπορεί να εφαρμοστεί σε πληγές για να μειώσει το πρήξιμο και τα αντιμικροβιακά συστατικά τους, ειδικά οι αντιμυκητιασικοί τους παράγοντες, μπορούν να αποτρέψουν δευτερογενή μόλυνση, οδηγώντας σε ταχύτερη διαδικασία επούλωσης.

4. Επιβραδύνει την ανάπτυξη των ρυτίδων

Η καλέντουλα έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των ρυτίδων. Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις της καλέντουλας έχει βρεθεί ότι προστατεύουν σημαντικά από το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία βλαβερών ατόμων και αντιοξειδωτικών. Το οξειδωτικό στρες παίζει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης καθώς και στην ανάπτυξη αρκετών ασθενειών. Η καλέντουλα της επιτρέπει να διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και υγιές καθιστώντας το εξαιρετικό συστατικό για καθημερινές λοσιόν ή βάλσαμο για τα χείλη .

5. Μείωση των ουλών

Ένα από τα εξέχοντα οφέλη της Καλέντουλας είναι η ικανότητά της να μειώνει τις ουλές όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων. Οι ιδιότητες της καλέντουλας που ωφελούν την επούλωση τραυμάτων ισχύουν και για τη διαδικασία δημιουργίας ουλών. Η καλέντουλα αυξάνει τη ροή του αίματος στον τραυματισμό, προάγει μια ταχεία και υγιή διαδικασία επούλωσης, χωρίς μόλυνση και ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέου υγιούς ιστού. Σε περιπτώσεις δερματικών ελκών όπως η ανεμοβλογιά και η ακμή, το βότανο μαλακώνει και καταπραΰνει το δέρμα, αποτρέποντας τη φλεγμονή, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση, η οποία επιτρέπει στις πληγές να επουλωθούν γρήγορα και καθαρά.

Προσοχή
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η σύμβουλος καλλυντικών και περιποίησης δέρματος Paula Begoun προειδοποιεί ότι η καλέντουλα «μπορεί να έχει θετική επίδραση στην επούλωση των πληγών. Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αντίδραση που μοιάζει με έκζεμα» (φαγούρα, ερεθισμό ή πρήξιμο του δέρματος). Εννέα από τους 443 ασθενείς που δοκιμάστηκαν για αλλεργία στην καλέντουλα είχαν θετική (αλλεργική) ανταπόκριση σε αυτήν σύμφωνα με  μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Contact Dermatitis .

«Τα άτομα με αλλεργίες σε άλλα φυτά (αμβροσία, μαργαρίτες, πικραλίδες, ηλίανθους, χρυσάνθεμα, άρνικα και άλλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας) είναι πιο πιθανό να έχουν αλλεργία στην καλέντουλα ή να αναπτύξουν τελικά μια αλλεργία», εξηγεί η Holly Phaneuf, PhD, συγγραφέας. “of Herbs Demystified”.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr